Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Gamechangers 2012

Wanroij, Marc v.

Marc van Wanroij, Keesmakers

Waarom? Ontwikkelden Kees, een kaas met veel minder vet en zout

Kaas is in Nederland verreweg het meest geliefde broodbeleg. Maar de gezondheid ervan wordt betwist; het Voedingscentrum haalde kaas uit de Schijf van Vijf vanwege het hoge gehalte verzadigd vet en zout. Marc van Wanroij en Gijs Jansen ontwikkelden daarom Kees, een ‘kaas’ met 60% minder slechte vetten, 30% minder zout en een smaak die vrijwel identiek is aan gewone kaas.

Het is kaas die geen kaas mag heten. Marc van Wanroij en Gijs Jansen werkten jaren aan het ontwikkelden van KEES. De ondernemers richten zich nu volop op het bestormen van de markt in Nederland, en het buitenland lonkt al. "Elf jaar geleden kwam ik op het idee om te kijken of er gezondheidsinnovatie mogelijk is in de kaassector", vertelt Marc in ondernemersblad Sprout. "Kaas is op zich een gezond product vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen, maar er zit een staartje aan: het hoge gehalte zout en verzadigde vetten. Dat is slecht voor je cholesterol; mensen met hartklachten mogen bijvoorbeeld vaak helemaal geen kaas, of maar heel weinig. Dat wilde ik veranderen, ik wilde een kaas maken met een laag gehalte verzadigd vet en zout.
"Ik werkte op dat moment voor een leverancier in plantaardige oliën en vetten. Plantaardig vet is veel gezonder dan dierlijk vet, dus ik bedacht dat het een gigantisch succes kon zijn om de dierlijke vetten in kaas volledig te vervangen door plantaardig vetten. Zeker als het op ambachtelijke manier geproduceerd wordt zonder kunstmatige toevoegingen. We onderzochten het gedrag van melkvet, chemisch en fysisch. Welke functie heeft het precies en kun je een plantaardig vetmengsel vaststellen dat zich hetzelfde gedraagt?"