Waarom? Zouden wel eens de heilige graal in handen kunnen hebben voor de wereldvoedselvoorziening.
Ad Bastiaansen (foto midden) – afkomstig van navigatiebedrijf TeleAtlas – kreeg enkele jaren geleden een mailtje van Frans Bastiaanssen – dubbel s. De laatste was bezig met z’n familiestamboom en in een ver verleden bleken de families van de twee samen te komen.
Frans had een bedrijf in digitale informatievoorziening voor agrariërs: Basfood. Daarmee gebruikte hij een technologie die door z’n broer Wim halverwege de jaren ’90 was ontwikkeld: Pixel Intelligent (PI)-mapping. Dat houdt in dat aan elke pixel – in werkelijkheid 10 bij 10 meter grond – in een digitaal satellietbeeld databases met informatie worden toegevoegd, variërend van soort gewas, conditie, groeicyclus, waterbehoefte, biomassa, bodemvocht, verdamping, temperatuur, windsnelheid, zonnestraling – alles wat relevant is voor de groei van het gewas.
Ook wetenschapper Wim Bastiaanssen had een eigen bedrijf: Waterwatch, waarmee hij overheden, de Wereldbank en de World Food Organisation van informatie voorzag ter ondersteuning van landbouwprojecten en watermanagement.
Uiteindelijk besloten de drie hun krachten te bundelen om de door Wim Bastiaanssen ontwikkelde methode echt groot te maken en een mondiale database van vegetatie te bouwen. “Wat wij doen is uniek”, zegt Ad Bastiaansen, co-founder van het jonge bedrijf eLeaf. “Over een paar jaar staat een – pakweg – Chinese boer in z’n rijstveld met een smartphone. Dan maakt hij via een app contact met de satelliet en krijgt hij instructies: extra water sproeien bijvoorbeeld, of stikstof toevoegen, of z’n gewas behandelen met groeiremmers. Alles wat duurzaam positief van invloed kan zijn op de oogst krijgt hij geadviseerd. En ook nog in de juiste hoeveelheden.”
eLeaf denkt een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan een wereldwijde productietoename in de landbouw. “Dit is een bewezen technologie, waarmee per hectare 10 tot 20 procent meer voedsel kan worden geproduceerd, met minder verbruik van water en chemicaliën. Dit raakt direct aan het wereldvoedselvraagstuk en daarom verwachten wij de komende jaren heel hard te kunnen groeien.”
Op dit moment zijn developers bezig apps te ontwerpen die eLeaf-data bij de verschillende doelgroepen moeten brengen. Bastiaansen: “Je moet het zien als een soort dynamische GoogleMaps. Wij verversen de data nu nog op weekbasis, maar dat zal straks dagelijks kunnen.”
Over een jaar of drie verwacht eLeaf bovenstaande Chinese rijstboer daadwerkelijk van dienst te kunnen zijn. Evenals zijn verzekeraar die stormschade moet uitkeren, of de financier die de opbrengst van zijn project wil berekenen. Ad Bastiaansen: “De mogelijkheden zijn schier eindeloos.”