Margryt Fennema en Louis Zantema ontwikkelden met Reducept een VR- en mobiele app die chronische pijn helpen verminderen.
Wat: Digitale therapie voor chronische pijn
Wie: Margryt Fennema (27) en Louis Zantema (32)
Sinds: 2018
Daagt uit: zorgprofessionals
Medewerkers: 10
Website: reducept.com
De Friese ondernemers Fennema en Zantema hebben zich als doel gesteld om de wereld te bevrijden van chronische pijn. Om die reden ontwikkelden ze Reducept, een digitale methode die de hersens traint anders om te gaan met pijn. Door wetenschappelijke inzichten over digitale behandeling, pijneducatie en psychologie slim te combineren, bouwden ze ‘een digitale sportschool voor je hersenen’.
Die sportschool bestaat uit een VR-app en een mobiele app. De eerste stelt gebruikers in staat zich volledig en veilig onder te dompelen in een gesimuleerde 3D-visualisatie van de hersenen en het zenuwstelsel om nieuwe vaardigheden op het gebied van pijnbeheersing te verwerven. De bijbehorende smartphone-app bootst de VR-ervaring na, zodat patiënten in hun eigen tijd en in hun eigen ruimte kunnen trainen.
Alleen al in Nederland hebben zo’n 2,8 miljoen mensen chronisch pijn. Het is kortom een enorme markt die het ondernemersduo ontgint. En dus hebben ze enorme ambities: over vijf jaar moet de omzet zijn gegroeid tot 300 miljoen euro. Zantema: ‘In onze hersenen zit een alarmsysteem. Als dat een dreiging waarneemt, gaat het af en ontstaat pijn. Wat je ziet bij chronische pijn is dat het alarm steeds sneller afgaat. Dus zonder dat er per se een fysieke reden voor is, ervaren mensen steeds meer klachten.’ Inmiddels werken ruim tweehonderd zorgprofessionals met Reducept en hebben ruim vijfduizend patiënten de apps aangeschaft.
Fennema is een ondernemende gezondheidswetenschapper, cum laude afgestudeerd in Letteren, Gezondheidsinnovatie en Volksgezondheid. In 2020 werd ze onderscheiden als Nederlands Jong Talent. Co-founder Zantema is hoofd wetenschap en productontwikkeling. Louis heeft meer dan acht jaar klinische expertise in de behandeling van patiënten met chronische pijn als psycholoog. Hij is bekroond voor zijn uitzonderlijke prestatie in zijn vakgebied namens het Koninklijk Huis en heeft daarnaast een grote passie voor gaming. Zijn doel is om zichzelf overbodig te maken als pijntherapeut.
Fennema en Zantema ontvingen voor de Reducept-methode in 2019 de World Summit Award van de Verenigde Naties. Ze vermarkten hun producten rechtstreeks aan behandelaars en patiënten. Dat gaat via een abonnementsmodel, waarbij particulieren 15 euro per maand betalen. Intussen wordt er, onder andere met het miljoen euro dat onder meer Health Capital inbracht, gewerkt aan uitbreiding van de productportefeuille.
Margryt: ‘In de komende drie jaar willen we Reducept vestigen als een toonaangevende digitale therapie voor chronische pijn. We streven ernaar om in tien landen aanwezig te zijn, met meer dan 25.000 patiënten die met Reducept worden behandeld. Ook willen we dat Reducept wordt gedekt door de ziektekostenverzekering’.