Wat: Boekhoudsoftware voor nichegroep ondernemers
Wie: Jasper Horstink (36) en Jorgen Horstink (33)
Sinds: 2012
Omzet: Niet voor publicatie
Werknemers: 15
Daagt uit: Leveranciers van klassieke boekhoudsoftware
Website: moneymonk.nl
De broers Jasper en Jorgen Horstink hebben in 2012 MoneyMonk opgericht. Jorgen is de techneut en werkte als softwareontwikkelaar voor grote telecombedrijven en verzekeraars. Jasper is verantwoordelijk voor de commercie en hij is het gezicht naar buiten. Hij werkte zo’n tien jaar als bankier voor ABN Amro en Deutsche Bank. “In die tijd heb ik zzp’ers en mkb-klanten begeleid. Als je hen wat financiële vragen stelde, moesten ze al snel naar hun accountant kijken voor het antwoord. Dat vind ik een gemiste kans. Als ondernemer moet je als geen ander weten wat er in je bedrijf gebeurt. Met MoneyMonk kan dat.”
MoneyMonk is een online boekhoudpakket uitsluitend voor zelfstandigen die werken op basis van uurtje-factuurtje. De tool van de Utrechtse startup verenigt de functionaliteit van producten van de grote aanbieders enerzijds en het gebruiksgemak van facturatiepakketten anderzijds. Binnen het pakket kan bijvoorbeeld ook een urenadministratie worden aangemaakt en bijgehouden. Hetzelfde geldt voor een rittenadministratie. Allemaal essentieel om een gezond bedrijf te kunnen opzetten en de Belastingdienst te vriend te houden.
“Ook ondernemers die met een grote werkvoorraad zijn bij ons niet aan het juiste adres”, legt de oudste Horstink uit. “Zij krijgen tijdens de proefperiode al een bericht van ons: voorkom teleurstellingen, zoek iets anders. Doordat wij ons volledig richten op een nichegroep, kunnen wij veel tijd besteden om hun wensen en behoeften om te zetten in nog meer slimmigheden. Daarnaast kun je ons bellen wanneer je vragen hebt. Je kunt zonder plugins je scherm delen met onze medewerkers zodat je zo goed mogelijk geholpen wordt.”
Sinds 25 juli 2019 heeft MoneyMonk als eerste boekhoudprogramma in Nederland een PSD2-vergunning van De Nederlandsche Bank als betaaldienstverlener. Dat betekent dat het bedrijf nu van alle banken geautomatiseerd rekeninginformatie kan opvragen wanneer de klant daar toestemming voor geeft. Dit biedt als voordeel voor de klanten dat de administratie zo automatisch bijgewerkt wordt en zelfs betalingen automatisch in gang gezet.
Het distributiemodel van MoneyMonk richt zich direct op de ondernemer en de software sluit aan op het taalgebruik, het boekhoudkundig kennisniveau en de belevingswereld van die ondernemers. Zo kunnen ze met minimale hulp het grootste gedeelte van hun administratie zelf doen. De slimmigheidjes die de broers Horstink inbouwen, zorgen ervoor dat de ondernemer zo min mogelijk tijd kwijt is aan zijn administratie.
Zelf heeft MoneyMonk de boekhouding op orde. En daar is verrassend genoeg geen externe financier of investeerder aan te pas gekomen. “Het feit dat we alles met eigen geld financieren, betekent dat we volledig onze eigen koers kunnen varen”, legt Horstink uit. “Er zijn concurrenten en andere partijen zoals investeringsmaatschappijen geweest die met ons wilden praten over een strategische overname. Maar wij hebben nadrukkelijk géén exit-strategie. Met MoneyMonk willen we een bedrijf bouwen dat duurzaam in staat is een waardevolle bijdrage te leveren aan succesvol ondernemerschap.”