Wat: Duurzaam bereide geklaarde boter
Wie: David Klingen, Andreas Giel en Bela de Bruin
Daagt uit: Unilever
Sinds: 2013
Omzet 2016: 5 ton
Medewerkers: 6
David Klingen, Andreas Giel en Bela de Bruin hebben een enorme hit te pakken met Ghee Easy, geklaarde boter die veel schoner en gezonder bakt dan het spul van Unilever en de rest. Drie jaar geleden begonnen ze met ghee maken vanuit de keuken in Klingens Amsterdamse appartementje op twee hoog, inmiddels hebben ze een fabriek ingericht in een voormalige fruitschuur in Bunnik en gaat hun ghee de hele wereld over. Het spul is niet alleen puur maar ook biologisch.
“Mensen bakken in boter, maar boter wordt zwart in de pan bij verhitting boven de 130 graden. Ghee, een hele zuivere vorm van geklaarde boter, heeft wel de rijke smaak en geur van boter, maar niet het zwart worden in de pan. Tijd voor het grote publiek dus om kennis te maken met ghee”, zegt Klingen. Ghee was jaren geleden nog het terrein van foodies en gezondheidsfreaks, maar inmiddels raakt het bakvet beter bekend.
Vooral de vraag uit Japan is groot: zonder dat de jongens het in de gaten hadden, schitterde hun blauwe potje daar in een ochtendshow op tv. Naar dat land gaat de Ghee Easy sindsdien niet meer in potjes, maar in complete vaten, elke maand worden duizenden kilo’s ghee op de boot gezet. Ghee Easy is in Japan een van de meest verkochte voedselproducten op Amazon. Dit jaar verwacht Ghee Easy zijn omzet te verdriedubbelen. Over die groei is Klingen tamelijk relaxed: “We gaan gewoon rustig verder groeien in Nederland en laten nieuwe landen aansluiten.