Wat: Afgestemde warmtelevering
Sinds: 2017
Omzet 2017: niet voor publicatie
Medewerkers: 3
Waar: Hoorn
Website: herobalancer.nl
Hero Balancer zorgt voor een optimale afstemming van de warmtelevering in kantoren, scholen en appartementencomplexen, met een absolute voorrang voor de duurzame energiebronnen. De slimme regeling stemt voortdurend de (duurzaam) opgewekte warmte af op het energiegebruik van de bewoners en het gebouw. Hierbij maakt de regeling gebruik van voorspellingen en patronen en vooral van tijdelijke opslag in buffers. Zo kan het moment waarop de opwekking het meest efficiënt is, worden losgekoppeld van het moment van het gebruik van de energie.
“Onze add-on voegt kunstmatige intelligentie toe aan het verwarmingssysteem”, legt Ted Braakman uit. “Wij voorspellen de energievraag, het energie aanbod en de flexibiliteit en maken de optimale match. Hiermee besparen wij ongeveer 25 procent. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee maar ook goed voor het milieu.” Braakman komt uit een groen ondernemersnest: zijn ouders zijn de oprichters van ZON. “Al op mijn 17e had ik mijn eigen onderneming. Via mijn webwinkel verkocht ik flexibele zonnepanelen voor onder meer boten. Hier heb ik de principes van marketing, logistiek en het runnen van een business hands-on geleerd.” Op zijn 18de begon Braakman met Hero Balancer, die overigens in accelerator Rockstart is opgenomen.
De eerste periode van de Hoornse startup bestond vooral uit het oriënteren op hoe het probleem het beste aangevlogen kon worden. Braakman: “Maar daarna hebben we ontzettend snel een product gebouwd die afgelopen winter besparingen tot 39 procent heeft laten zien. Daarnaast werken we samen met een aantal grote energiemaatschappijen in Nederland en Duitsland, om zowel het product te ontwikkelen als om het product af te zetten.”
Zijn jonge leeftijd wekt soms nogal wat verbazing, merkt Braakman, vooral bij onze oosterburen. “Het moment dat ik tegen mijn zakenpartners mijn leeftijd vermeld, is wel altijd erg grappig. Meestal krijg ik te horen: ‘ik wist wel dat ik jong was, maar 19? In Duitsland is de verbazing nog groter. ‘Heb je dan geen opleiding? Hoe weet je dan wat je moet doen?’ Welkom in 2018 mijn vriend, we hebben het internet.”