Wat: Big data voor artsen
Sinds: 2015
Medewerkers: 5
Waar: Amsterdam
Website: pacmed.nl
Willem Herter en zijn compagnons leveren met Pacmed een beslissingsondersteunende tool voor artsen, gebaseerd op de analyse van grote hoeveelheden anonieme patiëntendossiers. Zo krijgt de dokter met één klik de verwachte uitkomsten van verschillende behandelopties, op basis van de resultaten uit het verleden van de behandeling van vergelijkbare patiënten in de praktijk. “De algoritmen van Pacmed leren bovendien van iedere keer dat zij gebruikt worden, waardoor de ervaring van iedere patiënt direct bijdraagt aan het beter en persoonlijker maken van de zorg”, zegt Herter. Machine learning in de wachtkamer, omschrijft de jonge ondernemer zijn businessmodel.
Het idee voor Pacmed is in 2014 ontstaan, toen Herter (natuurkundige), Kroese (geneeskundestudent) en Hovenkamp (econometrist) deelnamen aan De Nationale DenkTank. Met andere jonge academici onderzochten ze daarin hoe big data kunnen worden ingezet om Nederland socialer, mobieler en gezonder te maken. Daaruit zijn tien oplossingen voortgekomen, waaronder Pacmed. “Vanuit de academie en het bedrijfsleven wordt data steeds vaker gebruikt om inzichten te verkrijgen en kosten te besparen. Bij Pacmed ontwikkelen wij echter software die direct in de spreekkamer van waarde is voor arts en patiënt. Hierbij onderscheiden wij ons door bij de ontwikkeling van de software continu artsen te betrekken. Ook gebruiken we modellen die duidelijk uit te leggen zijn aan de arts, en die verwachte behandelresultaten presenteren.”
Pacmed draait nu een pilot waarin huisartsen de software gebruiken om tot de beste behandeling van een urineweginfectie te komen. “Bij de start van Pacmed werd dit als een grote uitdaging genoemd omdat artsen het gevoel zouden krijgen dat wij op hun stoel zouden gaan zitten. Pacmed voorziet artsen echter van een op maat gemaakt onderzoek dat hen in staat stelt om hun eigen expertise te gebruiken om goed geïnformeerd een behandeling te kiezen die de kwaliteit van leven verbetert.”
Hun leeftijd speelt de jonge ondernemers alleen maar in de kaart, schatten ze. “Wij merken dat er juist vaak naar onze generatie wordt gekeken als het aankomt op innovatie. Verder horen wij vaak dat het in ons voordeel werkt dat wij een jonge en flexibele startup zijn die gedreven is door een inhoudelijk en maatschappelijk doel en dat wij geen gevestigde belangen hebben in de zorg. Wij zijn overigens wel heel dankbaar dat wij daar wij senioriteit en ervaring missen, essentiële steun ontvangen van een grote groep enthousiaste adviseurs.”