Persbericht - Jarenlang was de oliehandel voor een belangrijk deel bepalend voor de wereldeconomie. En die oliehandel werd ook jarenlang sterk beïnvloed...
Jarenlang was de oliehandel voor een belangrijk deel bepalend voor de wereldeconomie. En die oliehandel werd ook jarenlang sterk beïnvloed door de handel en wandel van de wereldleiders. De laatste tijd wordt steeds nadrukkelijker gekeken naar alternatieve energiebronnen en naar verwachting zal daarmee de oliehandel in de loop der tijd een minder prominente plek innemen. Op dit moment is het nog lang niet zo ver, want de oliehandel staat nog altijd zeer hoog in aanzien en levert ook nog altijd fors geld op. Maar welke landen houden zich het meest bezig met de handel in olie?
Sommige dingen zijn zo vanzelfsprekend geworden, dat we er nauwelijks nog bij stil staan. Wanneer we bij de plaatselijke speciaalzaak motorolie kopen, beseffen we nauwelijks nog waar dat product zijn oorsprong vindt. De kans is groot dat die olie een aardige reis rond de wereld heeft gemaakt. Wanneer we in Nederland denken aan olieproductie, gaan onze gedachten vaak als eerste uit naar landen in het Midden-Oosten. Maar die gedachte is inmiddels enigszins achterhaald. De Verenigde Staten voeren namelijk momenteel de lijst van grootste olieproducerende landen aan. Sinds 2009 werd de olieproductie daar verdubbeld.
Het feit dat we olieproductie associëren met het Midden-Oosten, is natuurlijk niet helemaal onterecht. In de top 10 van olieproducerende landen komt de helft van de landen uit die regio. Het lijstje ziet er als volgt uit:
1. Verenigde Staten
2. Saoedi-Arabië
3. Rusland
4. Irak
5. Iran
6. China
7. Canada
8. Verenigde Arabische Emiraten
9. Koeweit
10. Brazilië
Het bovenstaande lijstje toont de landen waar de meeste vaten olie geproduceerd wordt. Maar om olie te kunnen produceren, moet deze grondstof natuurlijk wel in de grond zitten. Dat zegt natuurlijk op zich nog niets over de oliehandel op zich. Die is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Kijken we bijvoorbeeld naar de lijst van landen met de grootste olievoorraad, dan zien we een andere rangschikking:
1. Venezuela
2. Saoedi-Arabië
3. Canada
4. Iran
5. Irak
6. Koeweit
7. Verenigde Arabische Emiraten
8. Rusland
9. Libië
10. Verenigde Staten
Een eervolle vermelding geldt in dit geval voor Kazachstan. Dat land staat op de negende plaats van grootste landen ter wereld. Er worden steeds meer oliebronnen aangeboord. Kenners verwachten dat dit op termijn een van de grootste olieproducerende landen wordt.