Persbericht - GOOI DIE LOODZWARE RUGZAK AF Die druk op je schouders, de strakke band om je hoofd of het gespannen gevoel in je lijf. Het zijn allemaal signalen die aangeven dat je te hard werkt of niet meer de juiste dingen doet.(werk) Stress sluipt jouw leven in. Wanneer je door gaat met stapelen en die rugzak vol stopt zonder regelmatig te checken of de inhoud wel echt plezier geeft of bij jou past, val je om! Je komt boven op die loodzware tas te liggen met je armen en benen spartelend in de lucht. Geen idee hoe overeind te komen. Met hulp van Carolijn Roelofs van Coachable en onderstaande 10 tips sta je zo weer stevig met je voeten op de grond.
Bij werkstress spelen veel factoren een rol. Er is dus niet één oplossing om werkstress te stoppen of te verminderen. We zijn deels afhankelijk van onze omgeving voor de oplossing maar veel vaker kunnen we ook zelf de regie nemen over het verminderen van stress. Soms op zo’n simpele manier dat we door de eenvoud die oplossingen over het hoofd zien.
Stress is over het algemeen een vorm van spanning die we nog goed kunnen hanteren. Het zorgt ervoor dat je scherp blijft en goed presteert.
Stress kent meestal een directe aanleiding, zoals een computer die vastloopt, een deadline die sneller nadert dan je dacht, een storing in een productiesysteem of een auto die niet start. Je bent dan extra alert en zoekt snel naar een oplossing.
Stress wordt pas ongezond als er langere tijd meer van je gevraagd wordt dan je eigenlijk aankan – door jezelf of door een ander.
Wat kun jij zelf doen als je de stress te veel voelt oplopen? 3 tips:
1 – Stop met multitasken (wat eigenlijk multi-shiften is). Het is namelijk alles behalve slim, omdat het een hoop drukte in je hoofd veroorzaakt. Concentreer je dus op één ding, maak dat af en ga dan weer verder.
2 – Zorg dat je korte pauzes neemt na iedere taak en sla zeker je lunchpauze niet over. Ga het liefst even naar buiten. Frisse lucht en wat beweging zorgen voor een leeg hoofd, wat nieuwe ideeën oplevert. Hierdoor klaar je de volgende klus makkelijker.
3 – Lees het E-boek “Voor altijd vakantie in je hoofd” met drie oefeningen die zorgen voor meer rust in je hoofd. Je gaat stoppen met van alles te “MOETEN” en veel meer leven vanuit wat je juist heel graag “WIL”.
4 – Zorg voor voldoende nachtrust en gezonde voeding. Je hoeft niet aan de superfoods en een glaasje wijn of bier op zijn tijd is heel ontspannend. Maar in de basis helpt gezond eten en diepe slaap ons om vitaal en veerkrachtig te zijn gedurende de dag. Wist je trouwens dat goede voeding een groots effect heeft op je slaap? Het uitproberen waard want jij wil toch ook als een baby zo onbezorgd slapen?
5 – Wanneer je regelmatig stressvolle periodes ervaart, kun je door een aantal coachingsgesprekken buiten al wandelend aan zee leren je grenzen te (her)kennen en bewaken. Wandelcoaching in de natuur is dubbel effectief. De buitenlucht en het lopen ontspant het brein. Het ontspannen brein kan makkelijker relativeren en staat direct open voor nieuwe inzichten. Je leert anders kijken naar de aanleidingen die zorgen voor stress, zodat je er meer ontspannen mee om kunt gaan. Zo voorkom je dat je doorschiet naar overspannenheid.
Als stress langdurig aanhoudt, ga je te vaak en te lang over je grenzen heen en komt overspannenheid om de hoek kijken. Het typeert zich door verlies aan energie, maar ook door een vorm van hyperactiviteit. Je voelt je onrustig en gehaast. En dat gevoel wordt niet meer afgewisseld met ontspanning (herstel), maar houdt langdurig aan. Juist die hyperactiviteit is enorm verwarrend. Je kunt het ook zien als enorme energie die als een soort “drug” je nog harder laat werken. En we weten welke verslavende werking drugs op ons kan hebben.
Bij overspannenheid is de – vaak werkgerelateerde – oorzaak nog te achterhalen en dus kunnen de spanningen die de extreme stress en disbalans veroorzaken, weggenomen worden. Toch grijpen we niet zo snel in, omdat we denken dat het met een weekje vakantie wel weer overgaat. We ervaren het als zwakte om hier over te praten.
Wat kun jij in dit stadium zelf doen? 4 tips:
1 – Praat over wat je ervaart en voelt. Schaam je er zeker niet voor en neem jezelf serieus. Je gesprekspartner kan je helpen met onderzoeken wat de mogelijke spanningsoorzaken zijn en helpen deze in perspectief te zetten.
2 – Maak een overzicht van de “energievreters” en “energiegevers” in je (werk)leven. Waar ga je van zuchten en waar ga je van glimlachen? Waarvan zing jij onder de douche?
3 – Plan rustmomenten in je agenda. De hele dag aansluitend de agenda volboeken is niet gezond. Je hebt tijd nodig om over te schakelen naar een nieuwe actie. Af te ronden, verwerken en even je hoofd leeg maken. Niet denken dat komt wel… nee, écht inplannen.
4 – Passief op de bank zitten, helpt je ook niet. Zorg wel voor een goede afwisseling van uitrusten en leuke dingen doen, ter afleiding en ontspanning.
5 – Kies eens een andere werkomgeving. Werk eens wat vaker op een plek die je inspireert. De bibliotheek, een fijn (niet te druk) café, thuis aan je keukentafel (zonder kinderen) of misschien wel bij een Seats to Meet of andere openbare werkplek.
Overspannenheid is het laatste signaal – met hulp kun je nog ingrijpen, voordat je in een serieuze burn-out terechtkomt. Door stil te staan, jezelf rust te gunnen en je te laten coachen, kun je serieuze veranderingen in je bewustzijn en je leven creëren. In deze fase is een goed gesprek met een vriend of partner niet meer genoeg. Zij staan te dichtbij om objectief en diepgaand genoeg vragen te stellen.
Om blijvende veranderingen te kunnen doorvoeren, is het belangrijk dat je inzicht krijgt in de oorzaken van de disbalans. Dat je jouw (belemmerende) overtuigingen leert kennen en de effecten daarvan. En dat je ontdekt wat jouw belangrijkste drijfveren zijn en leert dit te verbinden met je dagelijkse leven.
Met deze aanpak kom je snel weer in contact met jezelf en ga je met je energie doen wat jij het allerliefste doet. En het voorkomt dat je in de ziektewet terechtkomt of je onderneming (tijdelijk) stop moet zetten.
We zorgen goed voor onze kostbare spullen waar we hard voor hebben gewerkt. De klanten worden in de watten gelegd, je investeert in je bedrijf om het nog beter, mooier of sterker te maken. De auto gaat voor een grote beurt naar de garage. De schilder zet ons huis strak in de lak.
Maar hoe zit het met jou beste ondernemer? Je gaat vast wel naar de kapper en de tandarts, de sauna of een masseur. Op vakantie om even bij te tanken. Allemaal dingen die helpen om je plezierig en ontspannen te voelen.
Maar zijn dat duurzame investeringen? Serieus aan je persoonlijke ontwikkeling werken, is in ieder geval wél een duurzame investering. Bezuinig niet op ‘groot onderhoud’ en investeer in jezelf. Zonder jou is je onderneming straks niks waard.
Coaching at Sea is een coachingsprogramma speciaal voor mensen die met volle teugen van het leven willen genieten en begrijpen dat onderhoud, ontwikkeling en reflectie hen hierbij helpen. Wil jij 2 dagen uitwaaien aan zee en alle aandacht voor jou?
Bel 06 – 54 673 949 of stuur een mail naar [email protected] dan maken we een afspraak voor een gratis 1 op 1 gesprek om kennis te maken en te onderzoeken of ik de geschikte persoon ben om jou verder te helpen.
Wil je meer lezen over de week van de werkstress en duurzame inzetbaarheid op de werkvloer? Kijk dan eens hier.