Persbericht -
Uit de cijfers van branchevereniging FAAN blijkt dat het financieren van betaaltermijnen blijft groeien, zowel in overgedragen vorderingen als het aantal bedrijven dat gebruik maakt van deze oplossing.
De groei wordt mede ingegeven omdat banken voor het financieren van assets minder financiële reserves hoeven aan te houden. Daarom wordt er ook vanuit financiers meer gestuurd naar deze oplossing. Hierdoor heeft factoring meer bekendheid gekregen bij de CFO’s en financieel adviseurs als mogelijkheid om het werkkapitaal van een onderneming te financieren.
In Nederland zijn er in vergelijking met tien jaar geleden veel meer factoringmaatschappijen actief waarvan meerdere ook bankonafhankelijk financieren. Dat betekent dat er voor bedrijven in Nederland ook meer te kiezen is en dat heeft een positief effect op de kosten van factoring.
Wat is Factoring?
Factoring is het financieren van de betaaltermijn tussen een verkopende partij en een kopende partij door een factoringmaatschappij, ook wel de Factor genoemd. De vordering van de verkopende partij dient als onderpand voor de financiering. Er zijn verschillende vormen van factoring met eigen voorwaarden, maar de uitgangspunten zijn gelijk, een kredietwaardige debiteur die de vordering van de verkopende partij aan de Factor gaat betalen.
Hoe werkt Factoring?
Het proces van factoring omvat enkele stappen:
- De belangrijkste is de keuze voor de juiste factoringmaatschappij, de toekomstige financieringspartner. De verschillen in voorwaarden zijn groot;
- De factoringmaatschappij brengt een offerte uit en zal bij akkoord de aanvraag in behandeling nemen. Bij goedkeuring wordt er een overeenkomst aan gegaan met de factoringmaatschappij;
- De samenwerking wordt opgestart. Het verschilt per factoringmaatschappij of de klant een online portal krijgt waarin facturen kunnen worden ge-upload.
- De debiteuren worden beoordeeld op kredietwaardigheid en krijgen een financieringslimiet. Van de goedgekeurde debiteuren kunnen de vorderingen tot het financieringslimiet gefinancierd of gekocht worden en heeft de klant direct toegang tot de beschikbare liquiditeiten.
- Het debiteurenbeheer mag bij sommige factoringmaatschappijen door de klant zelf worden gedaan, vooraf worden daar afspraken over gemaakt.
- Het rekeningnummer waarop de debiteuren betalen is vaak van de factoringmaatschappij maar ook hier zijn er meerdere mogelijkheden.
- Op de factuur staat in veel gevallen dat de debiteur enkel bevrijdend kan betalen aan de factoringmaatschappij en tevens een cessie tekst dat de factuur verpand is.
Voor wie is Factoring?
Omvang van een bedrijf speelt geen rol, zowel bedrijven met veel omzet als startende bedrijven maken gebruik van factoring. Vaak zijn het wel bedrijven die hard groeien en kapitaalintensief zijn zoals groothandels. Ook seizoensgebonden bedrijven die een hoge piek hebben in hun financieringsbehoefte zoals mode gerelateerde bedrijven sluiten goed aan. In de uitzendbranche is het standaard dat hun medewerkers snel betaald krijgen terwijl zij zelf door de debiteuren veel later betaald worden
Hoeveel kost Factoring?
De kosten lopen zeer uiteen en zijn afhankelijk van verschillende variabelen. Enkele kostendrijvers zijn:
- Debiteurenrisico, kunnen de debiteuren goed verzekerd worden. Zijn het nationale of internationale debiteuren, is er goede spreiding in de debiteuren portefeuille;
- Omvang van een bedrijf, hoge omzet betekent lagere kosten;
- Branche, is het een goed gereguleerde branche met weinig faillissementen;
- Risico op de klant, hoe goed staat een bedrijf ervoor, resultaten en vermogen;
Voor- en Nadelen van Factoring
Voordelen:
- Een bedrijf hoeft de betaaltermijn van de debiteur niet af te wachten en krijgt direct de beschikking over haar liquiditeiten:
- Flexibele financiering die meegroeit met het bedrijf;
- Kredietwaardige debiteuren zijn het uitgangspunt van de financiering daardoor komen veel meer bedrijven in aanmerking voor factoring;
- De debiteuren worden vaak verzekerd daardoor is er in het geval van een faillissement minder schade;
- Debiteurenbeheer kan door de factoringmaatschappij gedaan worden wat professioneel is en vaak voordeliger in kosten dan wanneer een bedrijf zelf het beheer doet.
Nadelen:
- Kredietwaardige debiteuren zijn een vereiste;
- Er moet een afgeronde dienst zijn verleend of een product geleverd voordat een factuur in aanmerking komt voor factoring;
- Flexibele financiering betekent ook actief daarmee bezig zijn, komen de debiteuren in aanmerking voor financiering;
- Verpandingsverboden, grote bedrijven zoals de supermarkten nemen vaak een cessie verbod op in de algemene voorwaarden. Goede leveranciers krijgen hiervoor een waiver. Hierop staat dat het verpandingsverbod niet van toepassing is. Supermarkten hebben voor grotere leveranciers ook een reverse factoring mogelijkheid.
Conclusie
Of factoring de juiste oplossing is voor het financieren van een bedrijf is van veel variabelen afhankelijk, uitgangspunt is een kredietwaardige debiteur. Er zijn verschillende dienstverleners actief die een bedrijf kunnen ondersteunen bij het maken van deze afweging. Zij kunnen snel inzichtelijk maken welke factoringmaatschappij aansluit op de financieringsbehoefte van een bedrijf en wat de voorwaarden en werkwijze zijn.