Persbericht - Wie aan perfectionisme denkt, ziet vaak al snel de positieve kwaliteiten van deze eigenschap. Perfectionisten leveren vaak hoge prestaties omdat ze toegewijd en ambitieus zijn.
Wie aan perfectionisme denkt, ziet vaak al snel de positieve kwaliteiten van deze eigenschap. Perfectionisten leveren vaak hoge prestaties omdat ze toegewijd en ambitieus zijn. Daarbij nemen ze taken serieus en doen ze hun werk grondig. Discipline en focus zijn geen probleem voor deze harde werkers. Voor veel mensen kan perfectionisme echter ook leiden tot gevoelens van stress en angst. Op den duur kan dit leiden tot een verminderd welzijn. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen en de factoren die bijdragen aan het ontstaan van perfectionisme,
Perfectionisme is een persoonlijkheidseigenschap waarbij een persoon hoge verwachtingen aan zichzelf stelt en perfectie nastreeft. Het is ook belangrijk om te weten dat er verschillende vormen van perfectionisme zijn. Bij zelfgericht perfectionisme heb je de verwachting dat je zelf perfect moet zijn. Als je last hebt van perfectionisme gericht op anderen dan heb je de verwachting dat anderen perfect moeten zijn. Tot slot is er ook sociaal voorgeschreven perfectionisme waarbij je gelooft dat je omgeving verwacht dat je perfect moet zijn.
In een aantal gevallen kan perfectionisme positieve resultaten opleveren. Het kan leiden tot hogere prestaties, doordat perfectionisten grondig en gedisciplineerd werken. Ook passen ze precisie en nauwkeurigheid toe bij elke taak die ze uitvoeren. Vandaar dat perfectionisten doorgaans uitblinken tijdens hun studie, op het werk of in sport. Als je zelf perfectionistische trekken hebt zul je vast goed zijn in het leren van nieuwe vaardigheden zoals online wedden op sport. Dit komt omdat perfectionisten doorgaans een hoge mate van concentratie hebben en goed zijn in strategisch denken. Daarnaast hebben ze niemand nodig om de lat hoog te leggen, want dat doen ze zelf al. Aan perfectionisme zitten echter ook een aantal nadelen verbonden. Deze persoonlijkheidseigenschap kan met name leiden tot stress, ontevredenheid en angst. Dit komt doordat perfectionisten te hoge en onrealistische eisen aan zichzelf stellen. Een hoop perfectionisten hebben de neiging om taken uit te stellen, omdat ze nooit tevreden zullen zijn met het resultaat. Deze gevoelens brengen een hoge druk met zich mee die de productiviteit belemmeren.
Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de perfectionistische persoonlijkheidseigenschap. Hoewel we niet met perfectionisme geboren worden, kan genetische aanleg wel een rol spelen bij het ontwikkelen van deze eigenschap. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een genetisch component is dat bij kan dragen aan de ontwikkeling van perfectionisme. Het is echter niet de enige factor, want omgevingsfactoren zoals opvoeding, ervaringen en cultuur zijn ook van toepassing. Ouders die te kritisch zijn of onrealistische verwachtingen hebben van hun kinderen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van perfectionisme. Deze eigenschap kan ook worden versterkt als het kind in een cultuur opgroeit waarin hoge prestaties worden gewaardeerd. Tot slot kan misbruik of verwaarlozing bijdragen aan de ontwikkeling van perfectionisme. Een kind kan deze eigenschap bijvoorbeeld ontwikkelen als een manier om een gevoel van controle te krijgen.
Perfectionisme kan in een aantal situaties voordelen hebben, maar het is belangrijk om de negatieve invloed van deze eigenschap te erkennen. Wanneer we niet presteren zoals we verwachten, kan dit leiden tot een gevoel van onzekerheid en een laag zelfbeeld. Het is ook niet ongebruikelijk dat perfectionisten zich terugtrekken. Ze stellen hoge normen aan zichzelf waardoor de kans op een burn-out hoger is. Als je veel last ervaart zoals overmatige stress dan kan het helpen om hulp te zoeken. Een psycholoog kan bijvoorbeeld helpen om je perfectionistische gedachten en zo ook gedrag te verminderen. Op deze manier kun je leren leven met deze eigenschap zodat het je leven minder of niet verstoord.