Persbericht - Er zijn verschillende stappen om het risico op wanbetalers zo klein mogelijk te maken.
Je hebt er als ondernemer veel baat bij, dat de verstuurde facturen tijdig betaald worden door afnemers. Het geldt in het bijzonder voor een kleine of startende ondernemer, welke vaak nauwelijks reserves heeft om eventuele wanbetalingen te kunnen compenseren. Het leidt tot situaties waarin de problemen elkaar opvolgen; een wanbetaling door een klant, maakt het voor jou als ondernemer niet mogelijk om leveranciers te betalen met als gevolg dat je organisatie schulden opbouwt. Het verslechtert de relatie met deze leveranciers en maakt mogelijk dat je zelf met een incassobureau of deurwaarder te maken krijgt. Voldoende reden om het risico op wanbetalers zo klein mogelijk te maken. Er zijn verschillende stappen die je hierin kunt zetten.
Wanneer je een grote opdracht uitvoert voor afnemers, is het belangrijk er enigszins zeker van te zijn dat deze ook daadwerkelijk betaalt. Je zou vooraf een klein onderzoek uit kunnen voeren, om uit te zoeken hoe stabiel een organisatie op financieel vlak is. Dit doe je bijvoorbeeld door jaarrekeningen op te vragen bij de Kamer van Koophandel. Er zijn verschillende organisaties die je helpen bij dergelijke onderzoeken. Ook loont het om een afnemer te verzoeken vooraf een deel van het totaalbedrag te betalen; een aanbetaling. Deze aanbetaling kun je gebruiken om leveranciers te betalen gedurende de uitvoering van de opdracht.
Tip: neem altijd een reserve voor wanbetalingen op in de boekhouding. Mocht een factuur niet betaald worden, dan kun je dit via deze reserve opvangen.
Zorg voor een stevige basis, door een pakket voor rechtsbijstand af te nemen bij een partij die ondersteuning van juristen biedt. Mocht het onverhoopt tot een wanbetaling of ander conflict komen, dan kun je altijd terugvallen op deze experts. Ook kunnen ze je adviseren over overeenkomsten en contracten die je met opdrachtgevers of opdrachtnemers sluit. Staan alle belangrijke bepalingen in het document? Is het document in de huidige vorm rechtsgeldig? Enzovoorts.
Kijk eens naar de mogelijkheid om meerdere keren per jaar juridisch advies bij Juristu af te nemen. Deze partij biedt pakketten voor zzp’ers, mkb’ers en grote organisaties aan; zo kies je voor een pakket die past bij de omvang van jouw organisatie. Ter illustratie, met het pakket voor zzp’ers kun je tot maximaal vijf keer per jaar om juridisch advies vragen. Dat zal voor het gros van de kleine zelfstandigen voldoende zijn.