Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Vacuüm koken, zo doe je dat

Laatst bijgewerkt: 30-10-2022 15:00:07

Persbericht - Een veel gebruikte kooktechniek die vooral in de horeca veel gebruikt wordt is het bereiden van eten volgens de sous vide bereiding.

Simpel Gezegd is dit gewoon het vacuüm koken van voedsel. Gelukkig is dit niet alleen in de horeca van toepassing, ook thuischefs gebruiken deze techniek vaak waarbij gebruik wordt gemaakt van vacuüm kookzakken. Liggen deze kookzakken gewoon in de supermarkt? Hoogstwaarschijnlijk niet. Neem bijvoorbeeld een kijkje op bradaverpakkingen.nl voor een groot aanbod kookzakken.

Wat is vacuüm koken met kookzakken? 

Zoals al kort uitgelegd is het vacuüm koken van eten letterlijk het koken van eten in vacuüm zakken. Door het eten in speciale kookzakken te plaatsen en in een waterbad langzaam te laten garen heb je meer controle over het voedsel en zal het minder snel doorgaren. Ook is dit een handige methode wanneer jij grote hoeveelheden eten wil bereiden. Je kan namelijk zoveel als je zelf maar wilt tegelijkertijd garen mits je natuurlijk een groot waterbad en genoeg kookzakken hebt. Het grootste voordeel van deze manier van koken is dat het vlees precies op de goede manier kan doorgaren en het vlees daardoor niet droog wordt. Nu is het niet alleen mogelijk om vacuüm te koken met vlees, ook producten zoals vis, groenten, of aardappelen zijn mogelijk om te koken met behulp van kookzakken. Echt een aanrader!

Stappenplan voor vacuüm koken

Vacuüm koken werkt net iets anders dan ‘normaal’ koken. Om deze reden is het handig om volgens een stappenplan je eten te bereiden zodat je hier geen fouten in maakt. Dit is vooral handig voor wanneer jij net begint met vacuüm koken. Als je dit al regelmatig hebt gedaan is dit stappenplan misschien overbodig. Doe jij het voor het eerste? Lees dan verder.

  1. Voedsel verpakken: begin bij het verpakken van het voedsel dat jij wil gaan berijden in de vacuümzak. Dit lijkt een hele logische stap maar moet toch genoemd worden. Bij het verpakken van het voedsel is het van belang dat het voedsel dus vacuüm gezogen wordt in de zak. Om alle lucht uit de zak te krijgen heb je een vacuümpomp nodig. Zorg er dus voor dat je zowel de kookzakken als vacuümpomp in huis hebt.
  2.               Kies de bereiding manier: nu je het voedsel vacuüm verpakt hebt is het tijd om het te gaan bereiden. Nu is het het meest gebruikelijke om dit in een waterbad te doen. Echter is het ook mogelijk om eten te bereiden in een kookzak in de oven. Dit moet wel specifiek een stoomoven zijn! Met beide technieken zal jij een soortgelijk resultaat hebben. Het is maar net waar jouw voorkeur ligt.
  3.               Regel de temperatuur: het voedsel is verpakt en jij weet hoe je het gaat bereiden. Kies nu voor de juiste temperatuur om het voedsel te laten garen. Hierbij is het heel belangrijk om ook goed te kijken of je zakken hebt die deze temperatuur kunnen halen. Het is namelijk bij kookzakken zo dat de ene kookzak niet de andere is. Het grootste verschil zit hem in de temperatuur en verschil van grote. Wees hier dus alert op.
  4.               Wachten: een groot onderdeel van deze kooktechniek is wachten. Omdat het eten op een relatief lage temperatuur gegaard wordt duurt het even en hoef jij dus niets anders te doen dan even te wachten tot het klaar is. Hoe Lang het eten precies gegaard moet worden is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren, materialen en het voedsel. Stel dit goed in voordat je gaat wachten.