Persbericht - De groentehandel in het centrum van Kampen was al liefst zes generaties in de familie Van Marle toen Johan op 23-jarige leeftijd aangaf dat hij graag de zaak wilde overnemen.
Zijn ouders waren hier destijds niet bepaald blij mee, zo gaf Johan van Marle aan in een interview met de Volkskrant. Desondanks heeft hij er een waar succes van gemaakt, aangezien Uitgekookt inmiddels een miljoenenbedrijf is dat elke dag aan duizenden huishoudens maaltijden bezorgt.
Uitgekookt zit inmiddels niet meer in het pand waar de groentehandel van de familie Van Marle zo lang heeft gezeten. Sterker nog, het bedrijf is niet eens meer gevestigd in Kampen. In plaats daarvan zit Uitgekookt nu in een gloednieuw pand op het industrieterrein in IJsselmuiden. Bovendien is het niet echt meer een familiebedrijf als je kijkt naar het aantal bloedverwanten onder het personeel. Toch voelt het team als een echte familie, terwijl de familiegeschiedenis ook dichtbij is. Vlak naast het kantoor ligt namelijk een weiland waar de overgrootvader, grootvader en vader van Johan van Marle groenten verbouwden.
Het ondernemen en ontwikkelen is Johan van Marle met de paplepel ingegoten. Zijn opa en oma kwamen namelijk met het idee om hun verbouwde kool in blikken te stoppen. Vervolgens waren zijn ouders de grondleggers van de gesneden groentezakken. Johan zette zelf de volgende stap: het bereiden van de groenten tot een maaltijd. Hij kreeg het idee toen hij in de supermarkt liep en de kant-en-klaarmaaltijden zag. Van Marle vond dat het beter uitgevoerd kon worden en dat dit precies was wat zijn groentehandel zou onderscheiden van andere groenteboeren en supermarkten.
Hij bouwde daarom in de winkel een grote open keuken, waar hij een chefkok maaltijden liet bereiden en verkopen. Johan van Marle werd al snel gevraagd of hij de maaltijden ook bezorgde. Nou, dat was destijds nog niet het geval, maar de ondernemer bracht hier snel verandering in. Eerst werden de gerechten alleen in Kampen bezorgd, maar even later werd de bezorging uitgebreid tot Zwolle. De bezorgservice werd een groot succes en werd hierdoor al snel te groot voor de groentehandel.
Johan van Marle trok daarom in 2017 naar het grote pand op het industrieterrein in IJsselmuiden met Uitgekookt. Het bedrijf kreeg door de pandemie een grote duw in de rug, waardoor nu elke dag maar liefst 25 tot 30 duizend maaltijden bezorgd worden. Hiervoor gebruikt Uitgekookt een creatief systeem. Dit weet al wat de klant gaat bestellen voordat er überhaupt een bestelling geplaatst is. Het algoritme gebruikt informatie over de vorige bestellingen om te bepalen welke maaltijden per week de hardlopers zijn.
Dit systeem zorgt ervoor dat de ingrediënten voor deze maaltijden al gekocht zijn. De koks en orderpickers kunnen daarom direct bezig gaan. Nadat de maaltijden met grote precisie zijn gekookt en ingepakt, worden ze door maar liefst 900 bezorgers gebracht door heel Nederland. Een ander groot voordeel van het algoritme is dat Uitgekookt minder dan 1 procent food waste heeft, zo laat Johan van Marle weten in zijn interview met de Volkskrant.