Persbericht - Twee belangrijke soorten apparatuur zijn warmhoudapparatuur en koelapparatuur. Wij zetten de voordelen van deze apparatuur voor je op een rijtje.
Wanneer je een restaurant, café of lunchroom hebt, is de keuken veel bezig met het bereiden van verse maaltijden. Je wilt daarom de keuken voorzien van een efficiënte inrichting en handige apparatuur, zodat je chaos in de keuken kunt voorkomen. Twee belangrijke soorten apparatuur zijn warmhoudapparatuur en koelapparatuur. Wij zetten de voordelen van deze apparatuur voor je op een rijtje.
Om zoveel mogelijk voordelen uit de warmhoudapparatuur en koelapparatuur te halen, is het belangrijk om de apparatuur goed te plaatsen. Hierbij houd je rekening met de verschillende temperatuur bereidingen. Zorg dus dat je koelwerkbanken zo ver mogelijk van kook-, bak- en frituurapparatuur plaatst. Op die manier waarborg je de veiligheid van de voedingsmiddelen die je gebruikt en zorg je voor minder energieverbruik. Wanneer je koelapparatuur vlakbij de warme apparatuur plaatst, moet de koeling veel harder werken voor dezelfde temperatuur.
Wanneer het keukenpersoneel bezig is met het bereiden van verschillende gerechten, dan gebruiken zij regelmatig heerlijk verse producten. Verse producten zijn namelijk beter van smaak, wat erg belangrijk is voor een horecazaak. Je wilt voorkomen dat het personeel steeds heen en weer moet lopen naar een koelkast of grote koelcel om de gekoelde verse producten te pakken. Dit gaat namelijk ten koste van het tempo waarin zij een gerecht klaar kunnen maken. Koelwerkbanken zijn hier ideaal voor, omdat zij zo altijd gekoelde gerechten bij de hand hebben. Hierdoor kunnen zij wel snel de gerechten klaarmaken en efficiënt werken tijdens de bereiding van verschillende gerechten. Daarnaast blijft het keukenwerkblad vrij, wanneer je koelwerkbanken gebruikt.
Warmhoudlampen of warmhoudplaten zijn dan weer erg handig voor wanneer het gerecht bereid is en de runners het gerecht nog niet naar de tafel hebben gebracht. Ook warmhoudlades voor borden of sous-vides voor het warmhouden van sauzen zijn erg handig.
Verse groente, salades of andere verse producten moeten gekoeld bewaard worden. Met koelapparatuur kun je deze producten goed koel houden, terwijl je er snel bij kunt wanneer je het nodig hebt. Zeker wanneer de apparatuur ver van warmtebronnen wordt geplaatst, kunnen deze producten goed gekoeld blijven. Heb je een restaurant met een buffet? Dan is een gekoelde saladebar ook een absolute must.
Warmhoudapparatuur doen het tegenovergestelde, maar zijn wel belangrijk. Je wilt namelijk niet dat het eten al erg is afgekoeld wanneer het op tafel wordt gezet. Door borden van tevoren te verwarmen en warm te houden, met een bordenwarmer, kun je het eten ook via de onderkant warmhouden. Zorg er hierbij wel voor dat je horeca materialen hebt om je personeel tegen brandwonden te beschermen. De borden zijn namelijk wel echt warm wanneer ze uit de bordenwarmer komen.
Voor de tijdswinst bij het bereiden van gerechten, is genoeg bewegingsruimte erg belangrijk in de keuken. De koks moeten zonder moeite langs elkaar kunnen lopen en alle materialen bij de hand hebben. Een koelwerkbank is ideaal om de bewegingsruimte te bewaren, terwijl je wel alle gekoelde ingrediënten bij de hand hebt. Zo hoeven de koks die deze ingrediënten gebruiken, ook minder te verplaatsen in de keuken. Dit verlaagt het risico op ongelukken en zorgt voor meer veiligheid in de keuken, wat erg belangrijk is.