Persbericht - Escape rooms staan bekend om hun unieke combinatie van spanning, plezier en uitdaging, maar ze bieden ook diepgaande lessen in bijvoorbeeld teamdynamiek en leiderschap.
Deze meeslepende ervaringen bieden niet alleen een vermakelijke pauze van de werksleur, maar fungeren ook als een krachtig hulpmiddel voor teambuilding en leiderschapsontwikkeling binnen elke organisatie. Hoe doen escaperooms dat? In dit artikel ontdek je waarom escaperooms het ideale teamuitje vormen voor ondernemingen, door spelenderwijs essentiële vaardigheden zoals communicatie, samenwerking en probleemoplossing te versterken.
Een escaperoom is een uitje dat de laatste jaren in populariteit toeneemt onder families, vrienden maar ook collega’s. In een escaperoom, zoals bijvoorbeeld de Rotterdamescaperoom.nl, word je met een groepje opgesloten in een kamer, en kun je deze pas openen als je de sleutel vindt door samen raadsels en puzzels op te lossen.
Escaperooms zijn bij uitstek ideaal voor groepen die nog niet helemaal op elkaar zijn ingewerkt of elkaar nog niet zo goed kennen. Met de escaperoom heeft iedereen wat om handen en is er steeds weer iets nieuws wat op je pad komt. De escaperoom is daardoor een ideaal uitje vol avontuur en perfect om nieuwe dynamieken in een groep te ontdekken.
Bedrijfsuitjes mogen dan populair zijn, lange tijd dachten experts dat dit soort uitjes enkel dienden als vermaak van werknemers en opvulling van de tijd. Uit onderzoek van de laatste jaren blijkt echter dat met name activiteiten zoals een escaperoom de moraal op de werkvloer kunnen verhogen en dat je je collega’s veel beter leert kennen.
De kracht van een bedrijfsuitje zoals een escaperoom is dat het de samenwerking op de werkvloer kan verhogen omdat collega’s elkaar buiten hun vaste rollen om leren kennen. Werknemers ontplooien, met andere woorden, nieuwe rollen die je nog niet eerder kende.
Een actief bedrijfsuitje kan al snel ontaarden in een hiërarchische structuur, zoals bijvoorbeeld bij spellen als paintball of voetballen buiten kantoor. In dit soort spellen kan soms het recht van de sterkste gaan gelden. Dit zal nooit ten goede komen aan de sfeer op de werkvloer, en collega’s zullen elkaars minder sterke kanten leren kennen.
De escaperoom vraagt om andere vaardigheden en samenwerkingen, die elke hiërarchie op de werkvloer doorbreken. Zo kan in de escaperoom blijken dat introverte personen die normaal weinig input hebben in een meeting, nu opeens het voortouw nemen omdat ze bepaalde vaardigheden hebben die van pas komen.
Deze manier van samenwerken in de escaperoom zal managers, die deelnemen aan de activiteit, ook nieuwe inzichten kunnen verschaffen, waardoor ze weer kunnen werken aan hun leiderschapsactiviteiten en hun rol op de werkvloer.
Door te weten wie welke vaardigheden bezit en welke rol iemand aanneemt in een situatie waarin puzzels of problemen moeten worden opgelost, krijgt de manager een beter inzicht in hoe elk team werkt en wie welke rol kan oppakken op de werkvloer.
Bedrijfsuitjes, zoals een escaperoom, vormen daarnaast een welkome onderbreking van bijvoorbeeld het thuiskantoor, vertelt Yvonne Burger, Hoogleraar organisatiecultuur, communicatie en leiderschap aan het Center for Executive Coaching van de Vrije Universiteit Amsterdam, aan RTLNieuws. Omdat steeds meer mensen thuis werken en online meetings werkrelaties niet echt ten goede komen, zijn teamuitjes belangrijker dan ooit in onze moderne manier van werken.
Tijdens de coronacrisis werd het voor werknemers steeds moeilijker om de werkmoraal hoog te houden en in contact te blijven met elkaar. De online pubquiz bood uitkomst, maar het was vaak lang niet zo plezierig als fysiek contact met elkaar tijdens een borrel of een bedrijfsuitje. Het kantoor is daarom inmiddels weer een sociale ontmoetingsplaats geworden, en de rol van bedrijfsuitjes is in ons hybride werksysteem nog nadrukkelijker geworden.
Een nadeel van een bedrijfsuitje is dat het al snel een gedwongen karakter kan krijgen. Voor de managers van een team is het daarom belangrijk om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Escaperooms hebben een ongedwongen karakter en zetten collega’s niet voor het blok om vreemde dingen te doen, zichzelf fysiek uit te dagen of zelfs aan gevaar blootgesteld te worden.
Een bedrijfsuitje is in principe niet te verplichten, omdat het gaat om een activiteit buiten het werk. Maar om je collega’s eindelijk eens te leren kennen in een andere omgeving, is het bedrijfsuitje nu eenmaal cruciaal om de sfeer van het kantoor of de hiërarchie op de werkvloer van je af te schudden.
Of je het bedrijfsuitje nu kunt missen of niet, het is al jaren een van de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden. Werknemers hechten enorm veel waarde aan een goede werksfeer en vinden fijne collega’s, die ze soms zelfs als vrienden zien, erg belangrijk. Dat is vaak net zo belangrijk als een goed salaris, een auto van de zaak of een bonus aan het eind van de maand.
Werknemers stellen de werkbalans ter discussie als het gaat om bedrijfsuitjes. Drukke werknemers die lange uren maken worden soms verweten dat ze antisociaal zijn als ze geen puf meer hebben voor een bedrijfsuitje. Maar het ontbreken van energie voor een uitje komt vooral voort uit een te hoge werkdruk en niet uit het feit dat collega’s elkaar niet willen ontmoeten in een andere omgeving buiten het werk.
Een goede balans tussen werk en privé komt dus niet alleen de moraal op de werkvloer ten goede, het versterkt ook de behoefte aan het zien van collega’s buiten werkuren en op dat moment werken aan de teammoraal, bijvoorbeeld met een uitje in een escaperoom.