Persbericht - Van voertuigen die navigeren zonder chauffeurs, robots die artsen helpen de juiste medische diagnoses te stellen tot nauwkeurige analyses van...
Van voertuigen die navigeren zonder chauffeurs, robots die artsen helpen de juiste medische diagnoses te stellen tot nauwkeurige analyses van enorme datasets om te kijken of mensen daadwerkelijk meer gaan thuiswerken na een persconferentie van Mark Rutte. Artificial Intelligence (AI) is tegenwoordig overal. Het is dan ook niet gek dat AI-startups als paddenstoelen uit de grond schieten. Niet alleen in Sillicon Valley, maar ook in ons eigen land.
De campus in Nijmegen, van de Radboud Universiteit en Radboudumc, blijkt in het bijzonder een fijne plek te zijn voor AI-startups om neer te strijken. Zeker voor AI-startups met een sterke medische connectie. Maar waarom heeft Nijmegen zo’n aantrekkelijk vestigingsklimaat voor deze startups?
AI in Nijmegen
De Radboud Universiteit is al meer dan 30 jaar een wereldwijde koploper op het gebied van onderzoek naar innovatieve intelligente leersystemen en is een top research & development partner op het gebied van imaging technology. Ook heeft de Radboud campus een sterk digital health ecosystem met Briskr én toegang tot grote zorginstellingen als implementatiepartners, zoals het Radboudumc als living lab binnen ICAI. Zomaar een greep uit de redenen waarom AI-startups zich graag vestigen op Nijmeegse bodem.
De focus ligt bij de Radboud Universiteit op ontwikkeling van mensgerichte AI-technologie, die de basis kan vormen voor het creëren van praktische toepassingen ten behoeve van de samenleving. Naast fundamenteel onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe AI-algoritmen, bestuderen Radboud-onderzoekers de maatschappelijke impact van het gebruik van deze technieken in sectoren zoals de gezondheidszorg, onderwijs en communicatie. Uit deze onderzoeken zijn al een paar prachtige startups voortgekomen. Benieuwd welke je zeker in de gaten moet houden?
FlowView Diagnostics
Jaarlijks hebben meer dan 3.000 leukemiepatiënten in Nederland MRD-monitoring nodig. MRD staat voor Minimal Residual Disease, ofwel minimale residuele ziekterest. Dit zijn (achtergebleven) leukemische blasten, ook wel cellen met een afwijkend eiwitpatroon. Maar het opsporen van deze kwaadaardige cellen kost vaak veel tijd en training. FlowView heeft een algoritme ontwikkeld dat ruwe data van een flowcytometrie-machine gebruikt. Een flowcytometrie-machine telt en bestudeert in een stromende vloeistof voorkomende microscopisch kleine deeltjes, zoals afwijkende cellen. Met het door FlowView gecreëerde slimme algoritme worden deze afwijkende cellen nauwkeuriger (verwerking van 8 miljoen cellen in één keer) en veel sneller (2 minuten automatische analyse versus > 15 minuten deskundige analyse) gedetecteerd. Hiermee wil FlowView de diagnostiek en patiëntenzorg voor leukemiepatiënten te verbeteren tegen lagere kosten voor de samenleving.
ScreenPoint Medical
“Steeds minder radiologen zijn gespecialiseerd in het lezen van mammogrammen in een tijd waarin het aantal gevallen van borstkanker wereldwijd toeneemt.”, stelt co-founder van ScreenPoint Medical, Sir Michael Brady, op hun website. Daarom zet ScreenPoint Medical zich in om de overlevingskansen van borstkankerpatiënten te verbeteren door kanker eerder op te sporen, zodat de behandeling effectiever is en minder ingrijpend hoeft te zijn. Hiervoor hebben ze een deep-learning algoritme ontwikkeld: Transpara. Transpara ondersteunt de arts bij het nemen van diagnostische beslissingen en verhoogt de nauwkeurigheid en detectiesnelheid. ScreenPoint Medical werkt nauw samen met borstartsen om de klinisch bewezen deep learning-algoritmen in Transpara voortdurend te verbeteren.
Thirona
Thirona ontwikkelt een baanbrekend AI-softwareproduct dat helpt om medische beelden, zoals röntgenfoto’s en CT-scans, sneller te analyseren. Dit systeem, waarin je de beelden upload, geeft binnen enkele seconden een uitslag en bespaart artsen een hoop tijd in de operatiekamer. Ook COPD- en tuberculosepatiënten kunnen hiermee snel gescreend worden, zodat ze beter en sneller geholpen kunnen worden. Met hun AI-softwareproducten wil Thirona de kloof te overbruggen tussen academische ontwikkelingen in medische beeldanalyse en de klinische bruikbaarheid voor artsen. Dit doen ze door intuïtieve en gebruiksvriendelijke producten te maken met de modernste deep learning-technologie om medisch specialisten te helpen bij hun dagelijkse taken.
Ook tijdens de coronaperiode zaten ze bij Thirona niet stil. Ze ontwikkelden een röntgen-gebaseerde oplossing voor COVID-19 (CAD4COVID-Xray) en AI-software voor de analyse van COVID-19 (CAD4COVID-CT). CAD4COVID is wereldwijd gratis ter beschikking gesteld ter ondersteuning van de huidige crisissituatie.
Meer weten over AI-startups op de Radboud Campus?
Kijk op www.ru.nl/ai of www.ai-for-health.nl. Benieuwd wat Nijmegen te bieden heeft voor jouw eigen AI-startup? Neem contact op met Mercator Launch, pre-incubator op de Radboud Campus, via www.mercatorlaunch.nl.