Winkelmand

Geen producten in je winkelwagen.

Je horeca-keuken inrichten: 5 tips

Laatst bijgewerkt: 26-01-2023 14:00:06

Persbericht - Je moet ervoor zorgen dat de koks elkaar niet in de weg lopen, dat je de juiste materialen op de juiste plekken hebt liggen. In dit artikel geven we je de belangrijkste tips.

Hoera, je gaat je eerste eigen horecazaak beginnen. Dat is natuurlijk erg leuk, maar ook erg spannend en er komt veel bij kijken. Een van de belangrijke onderdelen is het juist inrichten van de horecakeuken. Je moet ervoor zorgen dat de koks elkaar niet in de weg lopen, dat je de juiste materialen op de juiste plekken hebt liggen en dat je alles in huis hebt wat nodig is voor het bereiden van het menu. In dit artikel geven we je de belangrijkste tips.

De juiste apparatuur

Voor een goed ingerichte keuken, heb je natuurlijk de juiste apparatuur nodig. Denk aan een fornuis, maar ook een oven en/of magnetron, grillplaat en eventueel apparatuur die specifiek bij jouw menu horen. Een lunchroom heeft wellicht andere soorten apparatuur nodig dan een groot restaurant, waar je kunt lunchen en dineren. Denk goed na over hoe bepaalde gerechten bereid moeten worden en wat voor apparatuur je daarvoor nodig hebt.

Potten, pannen en servies

Naast de nodige apparatuur, moet je natuurlijk ook het eten kunnen bereiden. Hiervoor zul je verschillende potten en pannen nodig hebben. Op een drukke avond is er niet altijd tijd om snel pannen schoon te maken na het gebruik, dus zorg er zeker voor dat je meer dan een exemplaar hebt van de verschillende potten en pannen. Daarnaast heb je servies nodig om het eten op te bedienen en bestek voor de gasten om mee te eten. Hier moet je natuurlijk ook voldoende voor inslaan, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Genoeg kastruimte is hierbij ook een must, want je moet alles natuurlijk ook kunnen opbergen aan het einde van de dag.

GN bakken

Gastronormbakken, ook wel GN bakken genoemd, zijn bakken voor de opslag van voedsel. Deze bakken zijn conform gastronorm maten: dit zijn internationaal gestandaardiseerde maten in de gastronomie, zodat deze perfect in saladettes, koelkasten, werkbanken en andere apparatuur en opbergplekken passen. Door de standaard maten voor dit soort producten, kunnen fabrikanten en eindgebruikers wereldwijd met elkaar samenwerken, zodat de bakken in elke keuken passen.

Voedsel bewaren

Je wilt niet elke dag allerlei voedsel weggooien, daarom is een grote koeling en vriezer erg belangrijk. Hoe groter het restaurant en het menu, hoe meer voedsel je moet kunnen bewaren in een koeling of vriezer. Bij HorecaRama kun je terecht voor verschillende belangrijke onderdelen van een horecakeuken, waaronder opties voor koelen en vriezen, verschillende soorten keukenapparatuur en GN bakken. Naast koelen en invriezen, moet je ook voedsel warm kunnen houden, voor het geserveerd wordt. Hiervoor heb je bijvoorbeeld warmtelampen of een warmhoudplaat.

Hygiëne

Als er iets belangrijk is in een goede keuken, dan is dat hygiëne. Niet alleen moet je je keuken schoon kunnen houden met de juiste schoonmaakproducten, je moet er ook voor zorgen dat je je spullen hygiënisch kunt opbergen. Je hebt ook een vaatwasser nodig om servies snel en goed schoon te maken, zodat het weer gebruikt kan worden. Ook zaken als een insectenlamp zijn belangrijk, om ongedierte uit de keuken te houden. En hygiënische keuken zal ook zorgen voor een nettere algemene indruk van je restaurant.