Winkelmand

No products in the cart.

Huidige WOZ-procedure kan vastgoedhouders veel geld kosten

Laatst bijgewerkt: 01-05-2022 18:00:06

Persbericht - Vastgoedhouders lopen het risico op onnodig hoge kosten met betrekking tot de onroerendezaakbelasting. Onderzoek van Kadasterdata.nl onder 1.565 Nederlanders wijst namelijk uit dat Nederlanders de WOZ-waarde van hun vastgoed niet strak controleren. Dit terwijl de huidige WOZ-procedure van gemeenten regelmatig leidt tot incorrecte waardebepalingen en dus hogere belastingkosten.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft (45 procent) van de Nederlanders niet de WOZ-waarde van hun woning hebben geverifieerd. Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl is niet verrast: “Elk jaar wordt er slechts voor enkele procenten van het vastgoed bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde, terwijl marktonderzoek laat zien dat bijna een vijfde van alle vastgoedhouders te veel belasting betaalt door een te hoge waardebepaling. De WOZ-waarde verandert jaarlijks, wat betekent dat er ieder jaar een foutje in kan sluipen. Alleen al daarom raad ik partijen aan die jaarlijks te controleren.”

Onroerendezaakbelasting

Abrahams uit zijn zorgen over de gevolgen die dit kan hebben voor de onroerendezaakbelasting: “Als uit de controle blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt, dan kan dit partijen na een bezwaar tot honderden euro’s aan onroerendezaakbelasting schelen of extra kosten. Hoewel zij een bezwaar hierover direct met de gemeente kunnen regelen, is het positief dat externe bureaus hen wijzen op de mogelijkheden.”

Verschillen per provincie

Hiernaast zorgen capaciteitsproblemen bij de gemeenten voor onrust. Abrahamse: “Het maakt niet zozeer uit waar de vastgoed staat, want alle gemeenten hebben onvoldoende capaciteit om overal langs te gaan. Hierdoor moeten zij noodgedwongen waarderen op basis van algemene informatie als bouwjaar en oppervlakte, vaak in combinatie met aannames over de staat van onderhoud en mate van verduurzaming. Daarbij hebben we ook weleens gezien dat een gemeente alle panden met een vast percentage verhoogde, terwijl de daadwerkelijke waarde daarvan logischerwijs niet even sterk steeg.”