Persbericht - Wil je een auto importeren, bijvoorbeeld uit Duitsland of een ander land binnen de EU? Je kunt het zelf regelen, maar je kunt hier ook een expert voor inschakelen.
Wil je een auto importeren, bijvoorbeeld uit Duitsland of een ander land binnen de EU? Daar komt veel bij kijken en het is een proces waar best wat zaken mis kunnen gaan. Je kunt het proces zelf regelen, maar je kunt hier ook een expert voor inschakelen. Op die manier word je zoveel mogelijk ontzorgd en weet je zeker dat het proces zo goed mogelijk verloopt. Twijfel je of je het proces zelf wilt verzorgen? Wij zetten de belangrijke zaken voor je op een rijtje.
Heb je bij een buitenlandse dealer een auto gezien voor een veel lagere prijs dan in Nederland? Ga dan eerst goed na of het niet te mooi is om waar te zijn. Door bij een merkdealer te kopen, heb je meer zekerheid dat je een goede auto koopt. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat er andere kosten bij kunnen komen kijken, waardoor je aan het einde wellicht niet altijd goedkoper uit bent. Een belangrijk aspect bij het bepalen van het prijskaartje voor de import, is de BPM berekenen auto.
Om het kenteken te krijgen, moet je een online afspraak voor een keuring van de auto maken bij de RDW. Bij deze keuring neem je het buitenlandse kentekenbewijs en een geldig legitimatiebewijs mee. Het kan ook zijn dat je aanvullende documenten mee moet nemen, zoals een Certificaat van Overeenstemming. De auto mag een geldige keuring hebben uit het land van herkomst, anders moet je hier een APK keuring uitvoeren als de auto geïmporteerd is. Als de auto APK gekeurd is, doe je aangifte van de BPM, dit kun je ook doen bij het keuringsstation van de RDW.
Heb je aan alle voorgaande verplichtingen voldaan, dan krijg je het kentekenbewijs voor je nieuwe auto thuisgestuurd. Daarna kun je met dit kentekenbewijs kentekenplaten laten maken, moet je motorrijtuigenbelasting betalen en moet je een WA-verzekering afsluiten voor de auto. Heb je hiervoor geen APK-keuring laten uitvoeren, dan moet je dit direct na ontvangst van het kentekenbewijs laten doen.
Er zijn nog een aantal zaken belangrijk bij een auto invoeren uit Duitsland of een ander land in de EU. Je kunt als particulier of rechtspersoon een Nederlands kenteken zijn, hiervoor moet je minimaal 18 jaar zijn. Ook moet je in Nederland wonen als je particulier zijn of je bedrijf moet gevestigd zijn in Nederland en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als je het kenteken als rechtspersoon aanvraagt. Bij de keuring wordt niet naar de technische staat van de auto gekeken, maar wel naar mogelijke schade. Ook wordt er gekeken of het voertuig een gevaar is voor verkeersveiligheid en het milieu. In dat geval krijg je wel een kenteken, maar deze wordt meteen ongeldig verklaard. Koop je een auto die al eerder een Nederlands kenteken heeft gehad? Dan krijg je het oude kenteken terug, met een duplicaatcode. Dit is verplicht, omdat er al eerder kentekenplaten zijn afgegeven en het kenteken is ongeldig geweest. Zo kan kentekenfraude voorkomen worden.