Persbericht - Autorijden is niet goedkoop. Naast de aanschaf betaal je onder meer voor brandstof, onderhoudskosten, wegenbelasting en de premie van de autoverzekering. Toch kun je hierop besparen, zeker als ondernemer.
Besparen op de aanschaf
Een degelijke bedrijfsauto kan aardig wat kosten. Als ondernemer kun je besluiten om een auto aan te schaffen uit bedrijfsmiddelen. Zo goed als elke ondernemer heeft een auto nodig. En afhankelijk van hoe groot de onderneming is, kan dit een flinke uitgave blijken die de liquiditeit onder druk zet. Zeker wanneer je een startende ondernemer bent. Er zijn gelukkig alternatieven. Je kunt een lening afsluiten om een auto te kopen. In dat geval betaal je niet in één keer het aankoopbedrag. Het nadeel van een lening is dat de voorwaarden niet altijd gunstig zijn en de rente vaak fluctueert. Een alternatief is dan leasen. Dat lijkt veel op lenen, maar hierbij betaal je een leasebedrag in plaats van dat je de lening terugbetaalt. Kies je voor operational lease, dan zijn alle kosten, dus ook de verzekering en wegenbelasting, in het leasebedrag verwerkt. Voor ondernemers is dit zeker een gunstige optie. Je kunt ook kiezen voor financial lease. Dan ben je wel economisch eigenaar van de auto, maar betaal je het aankoopbedrag in vooraf afgesproken leasetermijnen af.
Goedkoper tanken
Of je nu een bedrijfsauto koopt of leaset, je zult moeten tanken. Bij operational lease kan het zijn dat ook de brandstofkosten zijn inbegrepen. Je krijgt dan een tankpas van het leasebedrijf. Maar ook wanneer je zelf een auto aanschaft, zijn er manieren om te besparen op tanken. Je kunt ook zelf een tankpas aanschaffen waarmee je eigenlijk een voorraad benzine koopt. Hiermee heb je schaalvoordeel en gaat de prijs omlaag. Verder kan het lonen om niet aan de snelweg te tanken, maar in een dorp, bij een onbemande pomp of over de grens. Vaak is de benzine bij een pomp aan de snelweg namelijk het duurst. En check ook regelmatig de bandenspanning, want wanneer die te laag is kan dit een hoger benzineverbruik betekenen doordat de auto meer weerstand heeft.
Besparen op de verzekering
Als ondernemer wil je goed verzekerd zijn voor de bedrijfsauto, ook omdat je wellicht niet de enige bent die het voertuig gebruikt. Een autoverzekering is niet goedkoop, omdat je bij bedrijfsauto’s vaak kiest voor de meest complete dekking, dus allrisk. Daarnaast zijn vaak allerlei aanvullende verzekeringen nodig. Om hierop te besparen is het belangrijk om autoverzekeringen te vergelijken. Wanneer je de meest gunstige autoverzekering hebt gekozen, overweeg dan om die per jaar te betalen in plaats van per maand. Voor verzekeraars zijn de kosten om premiebetalingen per maand te verwerken vaak hoger en die kosten worden doorberekend aan de verzekerde. Al scheelt dit in één keer betalen vaak slechts een paar tientjes – maar heb je veel bedrijfsauto’s waarbij je dit doet, dan kan het een redelijke besparing opleveren.
Betaal kleine schadebedragen zelf
Als je schade rijdt met de auto, heeft dit invloed op de no-claimkorting. Hoe langer je schade weet te voorkomen, hoe hoger de premiekorting wordt. Overweeg daarom om kleine schades aan de auto zelf te betalen, in plaats van deze bij de verzekering te claimen. Zo houd je de no-claimkorting in stand en gaat je premie op den duur omlaag – en in elk geval niet omhoog omdat je korting verliest.
Belastingvoordelen
Op de belasting kun je niet besparen. Maar er zijn wel belastingvoordelen als ondernemer. Je mag namelijk de btw aftrekken van kosten die je maakt voor het zakelijk gebruik van de auto. Denk aan kosten voor onderhoud, benzine, reparaties, maar ook de btw op het maandbedrag wanneer je een auto leaset. Rijd je ook privé in de auto, dan moet je over die kosten wel btw betalen.