Persbericht -
Ziekteverzuim kostte de Nederlandse economie in 2021 ruim 18 miljard euro. Dat kwam vooral door corona. Maar ook nu corona minder uitval veroorzaakt, ligt het verzuimpercentage ongekend hoog. Voor het eerst in 20 jaar steeg het in 2022 zelfs tot boven de 5%. Psychische klachten die met het werk te maken hebben zijn de belangrijkste reden. Ook nam de verzuimduur toe. De vraag is natuurlijk wat je hier als organisatie aan kunt doen. Je ontdekt het in deze blog.
Er lijkt een verband te zijn tussen ziekteverzuim en betrokkenheid, want betrokken medewerkers melden zich minder snel ziek. Wil je dus iets doen aan het verzuim in je organisatie, dan is het zaak om de betrokkenheid te verhogen. Dat heeft trouwens echt niet alleen effect op het ziekteverzuim. Betrokken medewerkers stappen niet zo snel op. Dat is zeker nu iets om alert op te zijn. De krapte op de arbeidsmarkt is enorm en dat blijft nog wel even zo. Ook als je mensen aan je wil binden, is het dus belangrijk om hun betrokkenheid te verhogen. Dat kan op allerlei manieren. Een paar suggesties:
Het begint natuurlijk met het in kaart brengen van de huidige situatie. Hoe betrokken zijn je medewerkers op dit moment en waarover zijn ze niet of minder tevreden? Pas als je dat weet, kan je wat verbeteren. Het begint dus allemaal met een 0-meting.
Zo’n 0-meting kan op verschillende manieren. Leg je medewerkers bijvoorbeeld anoniem deze ene vraag voor:“Hoe waarschijnlijk is het dat je ons als werkgever aanbeveelt bij vrienden of kennissen (op een schaal van 0 tot 10)?” De antwoorden op deze vraag geven aan hoe blij je medewerkers met je zijn. Ook wel employee Net Promotor Score (eNPS) genaamd.
Zo weet je hoeveel promotors (score van 9-10) je organisatie telt. Dit zijn de medewerkers met de hoogste betrokkenheid binnen de organisatie. Ze zijn bevlogen, proactief en daarom erg waardevol.
En je weet hoeveel medewerkers passief (score van 7-8) zijn. Zij zijn zeker tevreden, maar aanzienlijk minder bevlogen dan promoters. Deze mensen gaan absoluut niet met tegenzin naar hun werk, maar komen ook niet per se dansend binnen.
De laatste categorie bestaat uit criticasters (score van 0 t/m 6). Medewerkers met een eNPS van 0 tot en met 6 zijn duidelijk niet gelukkig in hun werkzaamheden. Zij zullen weinig initiatief tonen en de werkgever zeker niet aanbevelen aan buitenstaanders.
Je weet dankzij die ene vraag hoe de verdeling promotors, passieven en criticasters is. Als het merendeel heel tevreden is, doe je het goed. Maar met erg veel criticasters in huis heb je een probleem. Vooral de categorie passieven is interessant. Daar kan je met wat inspanning promotors van maken. Om erachter te komen waar het aan ligt dat sommige mensen minder tevreden zijn, zet je korte enquêtes met verdiepende vragen uit. Stel maximaal 10 tot 15 vragen en richt je op 6 thema’s die de betrokkenheid beïnvloeden.
Je vraagt je misschien af welke thema’s de betrokkenheid beïnvloeden…? Het zijn deze:
Per enquête richt je je op 1 of 2 thema’s. Niet meer. Stel ook niet teveel vragen, want de kans is groot dat mensen dan niet meedoen. Daarvoor hebben ze het echt te druk. En natuurlijk zijn die enquêtes helemaal anoniem. Dat maakt meedoen gemakkelijker.
Als je de resultaten binnen hebt, weet je per thema wat er speelt. Het kan wel zijn dat dat nog niet 100% duidelijk is. Ga dan met de teams of afdelingen in gesprek en breng de verbeterpunten in kaart zonder dat de anonimiteit in de knel komt.
Hierna weet je aan welke knoppen je moet draaien. Ligt de werkdruk te hoog of is de werk privé balans zoek? Is er weinig vertrouwen in het management of staat de vitaliteit onder druk? Probeer zo snel mogelijk iets te doen aan de thema’s die onvoldoende scoren en check bij een volgende enquête of het heeft geholpen. Meten is weten!
Als je het hele jaar om de beurt aandacht besteedt aan de 6 genoemde thema’s zal je zien dat de betrokkenheid gaandeweg toeneemt. Daarmee voorkom je niet alleen dat mensen opstappen. Nee, je bereikt daarmee ook dat mensen zich minder (snel) ziek melden. Ze zitten beter in hun vel en zijn productiever. Dat is echt iets om van op te knappen.
Wil je weten hoe gebruiksvriendelijke software je organisatie kan ondersteunen als het om belangrijke HR-thema’s gaat? Neem een kijkje op de website van Dialog. Dit HR-techbedrijf biedt een flexibel platform waar doelen, talent en betrokkenheid elkaar versterken.