Persbericht - Wist je dat we in 2019 al 1,3 miljoen Nederlanders hadden die ook vanuit huis werkten? Inmiddels is dat aantal een heel stuk hoger. De bereidheid om volledig terug naar kantoor te komen blijkt laag te zijn, slechts 10%. 70% wil graag afwisselen en is dus bereid om een groot deel van het werk vanuit huis te blijven verrichten. Een thuiswerkplek is dus geen corona hype, maar is er om te blijven!
Een goede werkplek is overigens niet vanzelfsprekend. Er zijn een aantal factoren die meespelen als het aankomt op een goede thuiswerkplek situatie. Denk aan de gezinssamenstelling, werktijden van je partner en de ruimtes in je huis. Kun je bijvoorbeeld in een apart kantoortje werken, of bouw je elke ochtend je eettafel om?
Als je de mogelijkheid hebt om je thuiswerkplek goed in te richten, dan is een aantal hulpmiddelen cruciaal. Zoals je op kantoor een prettige opstelling hebt, zo moet dat thuis ook zijn. Je wil niet door het thuiswerken klachten ontwikkelen aan je rug, schouders, nek, armen en benen. Werk kan je dan niet alleen enorm tegen gaan staan, het kan er ook onder gaan lijden met mogelijk zelfs uitval.
Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt om lekker te kunnen zitten en/of staan en de lange werkdag dragelijk maken. We hebben die voor je op een rijtje gezet
Met een ergonomische bureaustoel weet je zeker dat je goed gaat zitten. Deze stoelen zijn ruim verstelbaar en voor de meeste mensen geschikt. Naar welke houding je op zoek moet? Voetjes plat op de grond, heupen iets boven de knieën en rug lichtjes achterover. Je armen liggen ontspannen op de armleggers, maar mogen niet omhoog gedrukt worden. Zorg voor een vuist tussen je zitting en je knieën.
tip: Met een ergonomische bureaustoel die een Europese (N) EN 1335 normering draagt weet je zeker dat je alle kanten op kant wat betreft verstelbaarheid. Voor ons lange Nederlanders hebben we ook nog de NPR 1813 normering, die nog net een stapje verder gaat.
De kans is groot dat je met een laptop werkt op je thuiswerkplek. Een geweldig apparaat als het aankomt op ‘ik wil overal kunnen werken’, maar voor je houding is het een drama. Gelukkig is daar: de laptopstandaard. Die tilt je laptop lief als hij is de hele dag een paar centimeter de lucht in en zet het beeldscherm op een voor je nek en schouders vriendelijke hoogte.
tip: Vergeet er niet een muis en toetsenbord bij te kiezen, want van het touchpad en toetsenbord op je laptop zul je vanaf nu af moeten blijven.
Je laptop staat nu op hoogte, van het geïntegreerde toetsenbord heb je hopelijk afscheid genomen. Wat jij nodig hebt is een extern toetsenbord. Het liefste eentje die plat en compact is zodat hij makkelijk in je tas kan. Oh, en het is zeker geen verkeerd idee om voor een bluetooth model te gaan (als je laptop bluetooth heeft). Kabeltjes kunnen niet breken en ontvangers niet kwijt raken. Yeey.
Ook je touchpad is met de eerder genoemde laptopstandaard geen discussiepunt meer. Die doet gewoon niet meer mee. Punt. Pak die externe muis en ga gelijk voor iets waar je prettig mee werkt. Een ergonomische muis geeft de hand betere ondersteuning, zet de arm in een gezondere houding en beschikt in veel gevallen over extra knoppen waarmee je productiever je werk kunt uitvoeren. Er zijn genoeg muizen die compartimentjes voor de USB ontvangen hebben, dus het hoeft niet per definitie een bluetooth model te zijn.
Hoewel hij niet voor iedereen nodig is, mag een goede ouderwetse voetensteun thuis en in ons lijstje niet ontbreken. De kans is namelijk groot dat je thuis nog een vast bureau gebruikt of zelfs aan een eettafel zit te werken. Je weet misschien wel dat je bij een goede werkhouding eerst je stoel moet afstellen en dan pas je bureau. Tjah, als dat laatste niet mogelijk is zul je jezelf naar je bureau moeten hijsen in plaats van andersom.