Persbericht - Wat is een flexibele schil? Een ‘flexibele schil’ is een term om de medewerkers die flexibel inzetbaar zijn te omschrijven....
Wat is een flexibele schil?
Een ‘flexibele schil’ is een term om de medewerkers die flexibel inzetbaar zijn te omschrijven. Hierbij gaat het zowel om interne als externe medewerkers. Interne medewerkers kunnen oproepkrachten en mensen met een nul-urencontract zijn. Externe medewerkers zijn bijvoorbeeld uitzendkrachten, detacheringskrachten en zzp’ers.
Cees Maat, Commercial Director bij Payingit vult aan: “Voor bedrijven is de flexibele schil een methode om om te gaan met krimpende vraag of juist toenemende vraag. Als iedereen in vaste dienst is, is het heel lastig om af te schalen als je grootste klant opzegt. Aan de andere kant kan het ook juist lastig zijn als je rond de feestdagen ineens veel meer mensen nodig hebt dan de rest van het jaar. Vooral horecagelegenheden kennen deze worsteling. In de zomermaanden draaien strandtenten een groot terras, waardoor er extra personeel nodig is, maar in de winter is het veel minder druk.”
Wat zijn de voordelen van een flexibele schil?
Hierboven werd al uitgelegd dat een flexibele schil zorgt voor flexibiliteit in je medewerkersbestand, maar er zijn meer voordelen. De voordelen van een flexibele schil zijn:
De voordelen zijn bekend, maar wat zijn dan de nadelen van een flexibele schil? Hierover zegt Cees Maat: “Het kan als nadeel voelen dat je niet iedereen een fulltime baan kan aanbieden. Of dat je medewerkers niet genoeg commitment en zekerheid kan bieden in de vorm van een vast contract. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over welke type rollen je in de flexibele schil zet. Sommige taken kun je namelijk gemakkelijker bij externe specialisten neerleggen en daar gebruik van maken als je de specifieke expertise nodig hebt. Gaat het minder goed met je business? Dan kun je besluiten om die kosten tijdelijk terug te schroeven.”
Voor wie is werken met een flexibele schil interessant?
Werken met een flexibele schil is dus voor een een aantal type bedrijven erg interessant, dit is het geval bij onder andere:
Zelf een flexibele schil samenstellen
Om een flexibele schil samen te stellen, is het belangrijk om eerst een aantal scenario’s uit te schetsen hoe werkzaamheden en het personeel op elkaar kunnen worden afgestemd. Vanuit daar kun je daarna namelijk bepalen welke functies je organisatie precies nodig heeft. Hoe belangrijk is het dat sommige functies in-house worden uitgevoerd? En hoe specialistisch zijn deze functies? Na het beantwoorden van deze vragen kun je de flexibele schil van je organisatie invullen.
Vind je het lastig om te bepalen in welke situatie je behoefte hebt aan een flexwerker? Neem dan contact op met Payingit. Naast payroll en salarisadministratie denken de specialisten van dit bedrijf graag met je mee over een passende oplossing voor jouw organisatie.