Persbericht - Een echtscheiding is nooit makkelijk, maar als je ondernemer of zzp’er bent, wordt het vaak nóg ingewikkelder.
Een echtscheiding is nooit makkelijk, maar als je ondernemer of zzp’er bent, wordt het vaak nóg ingewikkelder. Naast alle emoties en regelzaken moet je ook nog nadenken over je bedrijf. Hoe verdeel je je spullen? Wat gebeurt er met de inkomsten? En kun je eigenlijk nog wel verder met je zaak? In dit blog vertellen we je waar je als ondernemer op moet letten bij een echtscheiding en hoe je je zaak zo goed mogelijk kunt voortzetten.
Wanneer je als ondernemer in een scheiding terechtkomt, komen er heel wat dingen op je af. Je bent niet alleen bezig met je privéleven, maar ook met de toekomst van je bedrijf. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hier zijn een paar punten om in de gaten te houden:
Een van de grootste zorgen van ondernemers tijdens een echtscheiding is vaak: kan ik mijn bedrijf nog wel blijven runnen? Gelukkig is het antwoord in de meeste gevallen, ja. Sterker nog, het is vaak in niemands belang om je zaak stop te zetten. Je inkomen is immers nodig, vooral als je kinderen hebt of partneralimentatie moet betalen.
Uitkopen of delen?
Het kan zijn dat je je ex-partner moet uitkopen om je bedrijf volledig in handen te houden. Dit klinkt misschien heftig, maar er zijn verschillende manieren om dit op een haalbare manier te doen. Soms kun je afspraken maken over betaling in termijnen of kun je schulden of andere bezittingen verrekenen. Dit soort zaken moeten goed worden vastgelegd, dus het is slim om hier hulp bij te vragen van een expert.
Als je van tevoren huwelijkse voorwaarden hebt laten opstellen, kan dit je onderneming beschermen. Huwelijkse voorwaarden zorgen ervoor dat zakelijke bezittingen apart worden gehouden van privébezittingen, waardoor je bedrijf minder snel in de verdeling betrokken wordt. Heb je geen huwelijkse voorwaarden? Dan wordt alles wat je tijdens je huwelijk hebt opgebouwd vaak gezien als gezamenlijk bezit. Dat betekent dat je onderneming deels naar je ex-partner gaat.
Het regelen van een echtscheiding is lastig, en als ondernemer kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Gelukkig zijn er specialisten die je kunnen helpen om alles op een rijtje te zetten en duidelijke afspraken te maken. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een mediator of een gespecialiseerde advocaat. Een organisatie zoals Zorgelooschscheiden.nl kan je bijvoorbeeld helpen om het proces soepeler te laten verlopen, zodat je je zowel op je bedrijf als op je privéleven kunt focussen.
Tijdens en na een scheiding zijn er ook belastingtechnische zaken om in de gaten te houden. Als je bijvoorbeeld je ex-partner moet uitkopen, kan dit gevolgen hebben voor je belastingaangifte. Ook de verdeling van zakelijke bezittingen of schulden kan fiscale impact hebben. Zorg ervoor dat je goed belastingadvies inwint, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Een scheiding is emotioneel zwaar, maar het is belangrijk om tijdens het proces zo duidelijk mogelijk afspraken te maken over de toekomst van je bedrijf. Of je nu samen met je ex-partner om de tafel gaat zitten of een mediator inschakelt, probeer altijd open te communiceren en oplossingen te zoeken waar jullie beiden baat bij hebben. Dit kan onnodige ruzies en misverstanden in de toekomst voorkomen.
Een echtscheiding is nooit makkelijk, maar als ondernemer zijn er een aantal extra dingen waar je rekening mee moet houden. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de regels rondom de verdeling van vermogen, de waarde van je bedrijf en de belastingtechnische gevolgen. Vergeet niet dat er altijd hulp beschikbaar is, zoals bij Zorgelooschscheiden.nl, zodat je niet alles alleen hoeft te doen.