Persbericht - Op welke manier bouw jij aan een spaarpot voor later als ondernemer?
Op welke manier bouw jij aan een spaarpot voor later als ondernemer? Het is belangrijk om hier tijdig over na te denken; het biedt je voldoende tijd om de spaarpot te vullen. Er zijn verschillende manieren om aan je pensioen te werken. Een van de opties die je hebt is pensioenbeleggen. Niet alleen ondernemers hebben deze mogelijkheid; het geldt ook voor mensen in loondienst. Soms zorgt een werkgever voor de opbouw van een pensioen, maar dat is lang niet altijd zo. Daar komt bij dat het pensioen wat men via de werkgever opbouwt mogelijk heel beperkt is. Om ook na je pensioenleeftijd rond te komen loont het in zo’n geval om zelf te zorgen voor een aanvullend pensioenpotje.
Er zijn verschillende banken in Nederland die pensioenbeleggen mogelijk maken. In dit artikel lees je meer over de werking en voordelen hiervan. Heb jij hier al eens over nagedacht?
Bij pensioenbeleggen via een bank leg je ieder jaar geld in, door dit naar een geblokkeerde rekening te storten. Geblokkeerd in de zin dat het niet mogelijk is om het geld hier een paar weken later weer af te halen. Dit kan pas vanaf je pensioen; in sommige gevallen is het mogelijk om vijf jaar voor de pensioendatum te starten met het opnemen van vermogen. Houd bij het storten van geld op deze geblokkeerde rekening je jaarruimte in het achterhoofd; de storting moet binnen de grens van die jaarruimte blijven om te voorkomen dat een storting op deze rekening juist nadelig voor je uitpakt.
De jaarruimte is een percentage van je bruto jaarinkomen, waarvan de AOW-franchise voor lijfrente afgetrokken is. Die AOW-franchise wordt omschreven als het deel van je bruto jaarinkomen waarover geen pensioen mag worden opgebouwd. Dat zit hem in het feit, dat je straks op je pensioenleeftijd AOW krijgt. De waarde van de AOW-franchise verschilt per jaar.
Voordeel van de keuze voor pensioenbeleggen
Voor ondernemers is het fiscale voordeel van pensioenbeleggen binnen je jaarruimte de voornaamste reden om voor deze vorm van pensioenopbouw te kiezen. Dat belastingvoordeel zit in het feit, dat je geen belasting betaalt over het geld wat je op de pensioenrekening gestort hebt. Daarnaast krijg je 37,1 tot maximaal 49,5 procent van de gekozen inleg terug van de fiscus. Die teruggave regel je via de IB-aangifte in het nieuwe jaar.
De bank zal het geld wat je op de pensioenrekening gezet hebt voor je investeren op de beurs. Vaak wordt gekozen voor een combinatie van obligaties en aandelen. Houd rekening met het gegeven dat je geld kunt verliezen met beleggen. Het geld wat op de pensioenrekening gestort is hoeft dus niet per definitie meer waard te worden. Logischerwijs maakt een ruime horizon de kans op verlies kleiner. Hierbij geldt dat het percentage risicovolle beleggingen verminderd wordt naarmate je pensioen dichterbij begint te komen. Ook op die manier worden de risico’s op verlies verkleind.
Uitkering van het geld op een pensioenrekening
Vooraf kies je een einddatum van de pensioenrekening. Op dat moment koop je een lijfrente-uitkering aan van het opgebouwde vermogen op deze rekening. Dit wordt vervolgens maandelijks aan je uitgekeerd als bruto inkomen. Een fijne aanvulling op de AOW die je vanaf je pensioenleeftijd krijgt. Het maakt het ook op latere leeftijd mogelijk om rond te komen, zonder je levensstijl en uitgavenpatroon fors aan te moeten passen. Let bij de keuze voor pensioenbeleggen goed op de verschillen in tarieven tussen de verschillende banken. Des te lager het tarief; des te hoger het rendement wat je over je vermogen behaalt.