Persbericht - Investeerders in crowdfunding-projecten zijn te vergelijken met de gemiddelde zelfstandige belegger. Ze investeren relatief veel geld, maar stoppen hun kapitaal wel in meerdere projecten, zodat het risico wordt gespreid. Slechts 7 procent van de crowdfunding-investeerder doet niet aan spreiden of spreidt het kapitaal over slechts een paar projecten.
Dat is één van de conclusies die de Autoriteit Financiële Markten trok na haar meest recente onderzoek naar crowdfunding. In het rapport bracht de AFM vooral verbeterpunten naar buiten die de crowdfunding-branche verder moeten helpen, maar minder aandacht was er voor de conclusie dat investeerders in crowdfunding in wezen niet anders zijn dan de gemiddelde zelfstandige belegger, zo schrijft Investeerders.nl.
Zo’n 80 tot 90 procent van de crowdfunding-investeerders steekt namelijk ook geld in beleggingen. Ze zijn dan ook goed te vergelijken met de gemiddelde belegger. Ze zijn vaak ouder, hoger opgeleid en man en hebben doorgaans een hoog inkomen en een groot besteedbaar vermogen.
AFM ziet risico’s voor investeerders
Een andere conclusie van de AFM is dat de toezichthouder risico’s ziet voor crowdfunding-investeerders en daarom heeft het haar voorschriften verder aangescherpt, iets wat de branche alleen maar toejuicht. Zo heeft crowdfundingplatform Oneplanetcrowd alle investeerders van de eerste twee defaults gebeld om het nieuws te delen en hun reactie te peilen. Ook Kapitaal op Maat denkt dat voorlichting de branche alleen maar verder helpt. ““Dat geldt zowel voor de investeerders als voor ondernemers. Zo zien we dat aanvragen waarbij een adviseur is betrokken een hogere acceptatiegrens en succesratio hebben dan ondernemers die alles alleen doen”, aldus directeur Pim van de Velde.
60% investeert minstens 10% van besteedbaar inkomen
De AFM is van mening dat investeren in crowdfunding risicovol is als meer dan 10 procent van het besteedbaar inkomen wordt geïnvesteerd. Uit haar onderzoek blijkt dat 60 procent van de investeerders over deze drempel zit, terwijl 33 procent zelfs meer dan twintig procent van het eigen vermogen investeert.
Volgens de AFM worden de risico’s bij crowdfunding-investeringen vergroot door schaarste. En schaarste is bij bijvoorbeeld crowdfundingplatform Collin Crowdfund sterk aanwezig. Daar wordt dat effect ook nog eens versterkt door nieuwsbrieven en mobiele pushberichten. Maar het platform heeft er een oplossing voor: het biedt investeerders 14 dagen lang de mogelijkheid om hun investering te annuleren.