Persbericht - Het Enschedese SoundEnergy ontwikkelt een duurzaam systeem dat gebouwen met geluidsgolven kan koelen en verwarmen. Voor grote complexen, kantoren en fabrieken kan met de Thermo Acoustic Energy Converter (THEAC) 30 tot 50 procent energie worden bespaard. Het systeem koelt zonder elektriciteits verbruik, CO2-neutraal en zonder (giftig) koelmiddel. Cottonwood Technology Fund investeert, samen met Oost NL (vanuit Innovatiefonds Twente), in SoundEnergy BV om het systeem verder te ontwikkelen en wereldwijd op de markt te zetten.
Bij het THEAC-25-systeem van SoundEnergy worden vacuüm buiscollectoren op de daken van de gebouwen geplaatst. De zon verwarmt via de panelen het water dat naar de THEAC-25 leidt. In de THEAC-25 wordt het hete water door middel van geluidsgolven omgezet naar koud water om ruimten te koelen. In de winter produceren de panelen warm water, waardoor men kan besparen op gas bij het verwarmen van het gebouw. Het THEAC-25-systeem heeft zich in een testomgeving inmiddels bewezen. In 2015 won SoundEnergy de Young Technology Award.
Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL, is onder de indruk van het THEAC-25 van SoundEnergy. “Het koelen en verwarmen van grote gebouwen kost veel energie. SoundEnergy heeft een ingenieus systeem ontwikkeld dat zowel in de zomer als winter voor energie- en gasbesparing zorgt. We zien wereldwijd grote groeimogelijkheden voor SoundEnergy”, aldus Rhemrev.
Ray Quintana, General Partner van Cottonwood Technology Fund: “We zijn onder de indruk van de geavanceerde technologische mogelijkheden die het systeem biedt om te concurreren in veel toepassingsgebieden. De THEAC-25s heeft een unieke combinatie van energiebesparing, lage kosten, zero carbon footprint en bijdrage aan de circulaire economie.”
Bij SoundEnergy werken momenteel vier mensen. Mede door de investering van Oost NL en Cottonwood verwacht het Enschedese bedrijf te kunnen groeien en meer mensen aan te trekken. “De investering vanuit Cottonwood en het Innovatiefonds Twente in Sound Energy is een belangrijke stap die ons helpt om wereldwijd uit te rollen”, zegt Herbert Berkhout, CEO van Sound Energy. “We kunnen ons nu volledig richten op de industriële productie van ons THEAC-25 prototype en starten met het binnenhalen van internationale orders.” Voor de ontwikkeling van de THEAC-25 werkt SoundEnergy onder meer samen met het Saxion Hogeschool Tech For Future (TFF) fund en de Universiteit Twente.
SOUNDENERGY BV is a young disruptive company active in the space- and process cooling (HVAC) industry lead by founder Herbert Berkhout. SOUNDENERGY’s mission is to be the worldwide market leader in Thermoacoustics cooling in order to shake up the cooling industry and become a high impact game changer. Co-founder and godfather of Thermo-acoustics Kees de Blok developed this technology which allows us to convert medium quality waste heat directly into usable cooling without the use of electric power, harmful refrigerants and moving parts. These specifications leads to a low CO2 footprint, a Global Warming Potential (GWP) of zero and a low ROI which makes the THEAC-25 suitable for a circular business model. Kees de Blok works more than 30 years on this invention. To learn about SOUNDENERGY and their products.
Het Cottonwood Technology Fund is, volgens het onafhankelijke Preqin, één van de best presterende early stage technologie fondsen. Cottonwood Technology Fund heeft twee actieve fondsen in de USA en één in Nederland. Het Cottonwood Technology Fund focust op high-tech startups die de potentie hebben om internationaal door te breken en beschikken over gepatenteerde technologie die voor een disruptie in meerdere markten kunnen zorgen. Focusgebieden zijn onder meer: robotica, fotonica, energie, automotive, telecom, medische technologie en advanced materials.
Innovatiefonds Twente (IFT) richt zich op de financiering van innovatieve Twentse mkb-bedrijven. Vroege fase bedrijven in de sector High Tech Systems & Materials (HTSM) en cross-overs met de sectoren Agro-Food, Vrijetijdseconomie, Bouw en Energie behoren tot de doelgroep. Innovatiefonds Twente wordt gefinancierd door Regio Twente. Oost NL is fondsmanager.
Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland. In opdracht van het ministerie van Economische zaken en de provincies Overijssel en Gelderland versterken wij de regionale economie. Dit doen we door te investeren in ondernemers. We laten ondernemers innoveren, investeren en internationaliseren om hun groei te versnellen. Oost NL begeleidt ondernemers naar de best passende financieringsvorm. Daarnaast stellen wij ons netwerk, onze kennis en kunde beschikbaar aan ondernemers in Agro-Food, Cleantech & Energy, Life Sciences & Health, High Tech en Maakindustrie. We investeren tevens in marktfondsen. Met geld van de rijksoverheid en de provincies Gelderland en Overijssel en Regio Twente investeert Oost NL in ruim 220 bedrijven met een totaal fondsvermogen onder beheer van ruim € 330 miljoen. Omdat Oost NL met publiek geld investeert, is maatschappelijk rendement van groot belang. Zo leveren wij een bijdrage aan het behalen van regionale, economische, duurzaamheids- én werkgelegenheidsdoelstellingen.