Persbericht - Wat is carnaval nu precies? Carnaval is een feest wat vanouds werd gevierd als het feest voor de vastentijd. Het...
Carnaval is een feest wat vanouds werd gevierd als het feest voor de vastentijd. Het katholieke feest is een periode waar de zuiderlingen nog even kunnen doen en laten wat ze willen voor een paar dagen lang. Ze gaan verkleed in carnavalskleding en het bier vloeit rijkelijk. Carnaval duurt officieel drie dagen, maar veel steden en dorpen hebben het feest vandaag de dag verlengd naar 4 of zelfs 5 dagen. De laatste avond is altijd op een dinsdag. Deze avond wordt ook wel vastenavond genoemd. Om middernacht breekt dan ook de vastentijd van 40 dagen tot Pasen aan. Tijdens carnaval doet iedereen gek en wordt er veel gedronken. Dit is vaak een van de redenen waarom veel mensen ook de woensdag van carnaval nog vrij nemen. Je moet na deze heftige periode toch een beetje bijkomen.
Prins Carnaval neemt tijdens carnaval samen met zijn raad de stad of het dorp over waar zij carnaval vieren. Dit gebeurt doordat de sleutel van de gemeente wordt overgedragen aan de prins. Tijdens carnaval zijn er leuke feesten, optochten en kroegentochten. Voor het feest dost iedereen zich uit in de leukste feestkleding. Iedereen heeft een leuke outfit waarin hij of zij helemaal los kan gaan.
Steden en dorpen krijgen tijdens carnaval een eigen carnavalsnaam. Deze carnavalsnaam is vaak al heel oud. Zo hebben de steden in Brabant een eigen naam, zoals Lampegat (Eindhoven), Kielegat (Breda) en Oeteldonk (Den Bosch). In Limburg wordt er vaak een limburgs dialect gebruikt; Maastricht wordt bijvoorbeeld ‘Meestrech’ genoemd. Ben jij al benieuwd naar de carnavalsnaam van de stad waar jouw collega woont?
Bijna in iedere stad of dorp wordt er tijdens carnaval een optocht gehouden. TIjdens deze optocht, die vaak de hoogtepunt van carnaval is, rijdt een stoet van mooi versierde wagens en mensen door de stad. Veel carnavalsverenigingen beginnen al maanden van tevoren met het bouwen van een carnavalswagen. Met een stalen frame, papier-maché en de gekste kleuren maken deze verenigingen de mooiste wagens.
Je hebt deze kreet vast al een keer gehoord, maar ‘Alaaf’ is het vrolijke woord dat tijdens carnaval vaak als begroeting wordt gebruikt. Maar niet overal in Brabant wordt het roepen van Alaaf gebruikt. In Den Bosch gebruiken ze dit namelijk niet. In Den Bosch wordt carnaval sowieso iets anders gevierd. Hier gaan de bewoners namelijk niet verkleed in een carnavalspak, maar dragen ze een boerenkiel en rood-wit-gele sjaal. Heb jij een carnavalsjas aan en geen kiel? Dan kom je in sommige kroegen in Oeteldonk niet eens binnen. Woont jouw collega in Oeteldonk? Dan kan het zijn dat hij of zij het niet waarderen als je ineens Alaaf begint te roepen.
Carnaval wordt in Limburg en Brabant altijd iets anders gevierd. Zo luisteren ze in Limburg alleen Limburgse muziek en zijn de carnavalsliedjes in Brabant iets hipper. Waar wonen jouw collega’s en hoe vieren ze carnaval?