Persbericht - Autogordels zijn een van de eenvoudigste maar meest effectieve veiligheidsmaatregelen in voertuigen.
Ondanks hun simpelheid hebben ze inmiddels al miljoenen levens gered in het verkeer. In deze blog bespreken we hoe autogordels werken, waarom ze belangrijk zijn en hoe ze bijdragen aan verkeersveiligheid.
Stel je voor dat je in een auto stapt, naar de gordel grijpt en met lege handen komt te staan. Tegenwoordig kunnen we ons niet voorstellen dat een auto niet over gordels beschikt, maar toch is het redmiddel ‘pas’ sinds de jaren ‘50 in omloop. In eerste instantie waren dit eenvoudige heupgordels, totdat Volvo in 1959 de driepuntsgordel introduceerde. Een schot in de roos, want het ontwerp zie je decennia later nog steeds terug in je voertuig en is tegenwoordig zelfs verplicht in alle auto’s.
Helaas maakt iedere bestuurder weleens een noodstop. Als je in zo’n situatie komt, merk je als bestuurder of passagier meteen dat je autogordel je zo goed mogelijk op je plaats houdt. Autogordels beschermen de inzittenden namelijk tijden een plotselinge stop of ongeluk en dit vermindert de kans op een clash met het interieur van je auto of zelfs dat je als bestuurder of bijrijder uit je auto geslingerd wordt.
De eerdergenoemde driepuntsgordel, die over de schouder en heup loopt, verdeelt de impact over de sterkste delen van het lichaam: de borstkas, schouders en bekken. Zo wordt eventueel aanvullend letsel aan het lichaam zo goed mogelijk ingedamd.
Een autogordel juist gebruiken klinkt simpel, maar toch doen veel mensen dit niet altijd op de juiste manier. Check in eerste instantie of je autogordel goed werkt, bijvoorbeeld door ‘m even uit te rollen en te kijken of de gordel goed vast zit. Trek de gordel vervolgens strak, zodat hij goed aansluit. Zorg ook dat het diagonale deel van de gordel over de borst en schouder loopt en niet over de nek. Plaats het lage gedeelte van de gordel over de heup en controleer tot slot of de gordel niet gedraaid is.
Het verkeerd gebruiken kan ervoor zorgen dat de werking van een gordel minder wordt of helemaal verdwijnt. Een kleine moeite voor jezelf, een groot gebaar voor je veiligheid!
Autogordels zijn een eenvoudige maar krachtige veiligheidsmaatregel die keer op keer hun waarde hebben bewezen. Ze zijn niet alleen wettelijk verplicht, maar ook een essentieel hulpmiddel om jezelf en je passagiers te beschermen. Onthoud: zelfs de meest geavanceerde veiligheidsfuncties in moderne voertuigen, zoals airbags, werken het beste in combinatie met een correct gedragen autogordel.
Maak er een gewoonte van om altijd je gordel te dragen, ongeacht de afstand of snelheid. Veiligheid begint bij jezelf (en dus bij je autogordel)!