Persbericht - Auto van de zaak, dat klinkt aantrekkelijk, maar de vraag is of dat in de praktijk altijd zo is. Een auto van de zaak kan in sommige situaties zeer gunstig zijn. Maar alles valt of staat met de persoonlijke omstandigheden. Bij zzp-boekhouder adviseren wij om zakelijk te rijden als u een nieuwe auto aanschaft, een energiezuinige auto koopt of least of kiest voor de youngtimer regel. Alle overige opties zijn fiscaal vaak niet gunstiger dan een privé-auto rijden. Dat komt omdat u te maken krijgt met de bijtelling voor het privégebruik van de zakelijke auto. Kunt u aantonen dat u minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met de zakelijke auto dan kan een auto van de zaak wel zeer aantrekkelijk zijn.
Het is een vraag die bij veel zzp’ers als een wesp door het hoofd zoemt. Is het voordelig om een auto op de zaak te nemen? En zo ja wat voor type, hoe oud en hoe financier ik deze zakelijke auto?
Beschikt u over voldoende liquide middelen dan is het kopen zonder lening vaak gebruikelijk. Heeft u uw geld echter nodig om te gebruiken voor andere zakelijke investeringen dan kunt u ook geld lenen of de auto leasen.
Bij financial lease wordt u economisch eigenaar van de auto. U koopt de bedrijfsauto, er staat een lening tegenover als schuld op de balans. De rente op de lening is aftrekbaar. Ook de afschrijving brengt u, in vijf jaar, ten laste van het resultaat, weet zzp-boekhouder in Amsterdam.
Bij operational lease bent u huurder van de auto. U krijgt maandelijks een factuur voor de huur. De btw kunt u verrekenen, de kosten zijn aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting. U bent geen eigenaar van de auto, dat is en blijft de leasemaatschappij.
De voordelen van koop en financial lease zijn dat u de autokosten: de betaalde btw bij aankoop, jaarlijkse afschrijving, benzine/diesel, wegenbelasting, onderhoudskosten, verzekering, parkeergeld kunt aftrekken. Helaas is een boete niet aftrekbaar. Wellicht denkt u deze toch zakelijk te betalen, uw boekhouder-zzp zal dit waarschijnlijk corrigeren.
Bij operational lease zitten de meeste kosten – verzekering, wegenbelasting- in de leasetermijn. Alleen de brandstof komt vaak nog voor uw rekening.
Er kleeft wel een nadeel aan de zakelijke auto. Rijdt u jaarlijks meer dan 500 kilometer privé dan krijgt u een bijtelling voor privégebruik. Die bedraagt veelal 22 procent van de cataloguswaarde. Koopt u een nieuwe auto dan valt deze bijtelling vaak weg tegen de afschrijving. Maar als u van plan bent een auto van ouder dan 1 jaar te kopen dan moet u wel gaan rekenen. De kans bestaat dat het dan voordeliger is de auto privé te kopen.
De bijtelling voor de Inkomstenbelasting is niet de enige bijtelling. U moet aan het einde van het boekjaar ook nog 2,7% btw over de cataloguswaarde van de auto, afdragen. Uw boekhouder-zzp neemt dit mee in de aangifte omzetbelasting, vierde kwartaal.
Hoeft u niet perse in een nieuwe auto te rijden. En kiest u voor een financieel slimme investering dan kan een auto van vijftien jaar of ouder iets voor u zijn. De youngtimer is populair onder de zzp’er. Voornamelijk vanwege de lage bijtelling, maar ook vanwege het grote aanbod uit Duitsland. U hoeft slechts 35% van de dagwaarde – dus niet de nieuwprijs- bij te tellen. En in Duitsland zijn er zeer luxe auto’s die nog jaren meekunnen op de markt.
U wilt nieuw rijden, aan het milieu denken en een lage bijtelling. Ga dan voor elektrisch. Afhankelijk van het jaar waarin de auto voor het eerst op kenteken is gezet, betaalt u nu nog maar een bijtelling van 4 of 8 procent.
Heeft u geen liquide middelen, heeft u geen behoefte aan een lease of lening, wilt u geen nieuwe auto op de zaak, of koopt u een auto die ouder is dan één jaar. Dan kunt u deze auto privé aanschaffen. En ook gebruiken voor zakelijke ritten. U mag dan inderdaad de kosten niet aftrekken.Maar u betaalt ook geen bijtelling. Helaas is de aftrek slechts € 0,19 per km.