Persbericht - Ze kunnen veel zeggen, maar bij het ondernemen draait het uiteindelijk om het geld.
Er moet geld verdiend worden om de salarissen van werknemers nu en in de toekomst te kunnen betalen. En als zzp’er moet je geld verdienen om je zelf en je gezin te kunnen onderhouden. Om geld te verdienen, is in veel gevallen ook vaak geld nodig. “Geld maakt geld”, zegt men ook wel. Maar als een mooie kans zich voordoet en er is geen geld beschikbaar, hoe los je dat dan op? Door geld te lenen. Als je nog nooit een lening hebt afgesloten als ondernemer, dan zit je waarschijnlijk met veel vragen. Geen zorgen, want je bent niet de enige. Speciaal voor ondernemers in jouw situatie geven we in dit artikel antwoord op veelgestelde vragen van ondernemers over geld lenen. Handige informatie, dus lees snel verder!
Laten we meteen aftrappen met misschien wel de meestgestelde vraag als het gaat over zakelijk nemen. Moet je jaarcijfers kunnen laten zien als je een lening aanvraagt als ondernemer? Het antwoord is simpel: ja, om een lening aan te vragen als ondernemer, moet je altijd jaarcijfers aanleveren. Meestal van de afgelopen 3 jaar.
De reden is simpel. De financierder wil weten of je nu en in de toekomst in staat zult zijn om het geleende geld terug te betalen. Bij een hypotheekaanvraag kan de hypotheekverstrekker beslag leggen op je huis als je niet in staat bent om de betalingen te voldoen. Bij een zakelijke lening is er vaak geen sprake van zo’n onderpand, dus vraagt de financierder om jaarcijfers om in te schatten of hij zijn geld wel terug zal krijgen. Zou jij geld lenen aan een persoon die je niet kent, waarvan je niet weet wat zijn of haar inkomen is? Waarschijnlijk niet, en financierders denken hetzelfde.
Een andere vraag die heel veel gesteld wordt, is met welke rente er nu gemiddeld gerekend wordt. Een logische vraag, aangezien de rente eigenlijk niets anders is dan de prijs die betaald wordt voor de lening. Hoewel we graag een simpel antwoord op deze vraag willen geven, is dat niet zo gemakkelijk.
Rentes veranderen namelijk met de tijd. Het ene kwartaal kun je voordeliger een lening afsluiten dan het andere kwartaal. Bovendien zijn kredietverstrekkers redelijk vrij om hun eigen rentes te bepalen, dus verschillende kredietverstrekkers rekenen verschillende rentes. Ook hangt de hoogte van de rente af van factoren zoals het geleende bedrag. In de regel betaal je een hogere rente als je minder geld leent en een hogere rente als je meer geld leent.
Op het moment van schrijven betaal je als ondernemer zo’n 6,5% tot 7,6% voor een persoonlijke (bron: Becam). Het gaat hierbij om een lening met een looptijd van 120 maanden. Het laagste rentetarief geldt voor een geleend bedrag van € 75.000, het hoogste tarief geldt voor een geleend bedrag van € 10.000. Zoals je ziet, geldt er dus een lagere rente wanneer het geleend bedrag hoger ligt. Nogmaals, deze tarieven gelden op het moment van schrijven en kunnen bovendien anders zijn afhankelijk van je persoonlijke situatie.
In het voorbeeld hierboven noemden we dat het ging om een looptijd van 120 maanden of 10 jaar. Die looptijd kun je zelf bepalen bij het aanvragen van de lening. Maar voor welke looptijd kun je het beste kiezen?
Over het algemeen geldt dat hoe langer je de looptijd kiest, hoe lager de maandlasten zijn. Tegelijkertijd betekent een langere looptijd dat je langer rente moet betalen, dus dat je totale lasten groter zijn dan wanneer je voor een kortere looptijd kiest. Wil je dus onderaan de streep zo goedkoop mogelijk uit zijn, dan moet je kiezen voor een zo kort mogelijke looptijd. Let hierbij wel op of je de resulterende maandlasten kunt betalen. Kun je dat niet, dan zul je toch moeten kiezen voor een wat langere looptijd.
Hoeveel je kunt lenen, hangt af van meerdere zaken. Een van die zaken is natuurlijk hoeveel je verdient. Hoe meer je verdient, hoe meer je kunt lenen. Echter, heb je tegelijkertijd hoge maandlasten, dan kun je hierdoor minder lenen. De vraag hoeveel je kunt lenen, kun je het beste neerleggen bij een kredietverstrekker of een specialist.
Als je zelf nog nooit een lening hebt aangevraagd, dan vraag je je wellicht af of je hiervoor een adviseur in de arm moet nemen. Volgens de Kamer van Koophandel geldt in het algemeen dat het inderdaad loont om je financieringsaanvraag te bespreken met een adviseur. Hij of zij kan je namelijk precies vertellen welke financierder het beste past bij je bedrijf. Bovendien neemt een adviseur je aanvraag grondig door voordat deze wordt opgestuurd naar de kredietverstrekker, om te controleren of alles erin staat wat erin moet staan. Ondernemers en bankiers spreken namelijk niet altijd dezelfde taal. Een adviseur kan in zo’n geval een brug vormen waardoor de twee partijen op een lijn komen te liggen. Wil je dus je kans op een succesvolle aanvraag vergroten, of heb je al eerder een aanvraag ingediend zonder succes? Overweeg dan om een adviseur in te schakelen voor hulp.