Persbericht - Het afgelopen decennium heeft er een ware digitaliseringsslag gewoed.
Onder meer bedrijven, overheden, scholen en andere instellingen zijn massaal aan de slag gegaan met de digitalisering van alle informatie die aanwezig is. En dat is ook niet gek, want digitalisering heeft diverse voordelen. Toch zijn er ook nog steeds bepaalde organisaties of functies waar men nog steeds met pen en papier werkt. Hier wegen de nadelen van digitalisering blijkbaar zwaarder dan de voordelen. Hoe werkt men analoog, en welke voor- en nadelen hebben beide werkwijzen eigenlijk? En waarom zal analoog werken voorlopig nog aanwezig blijven?
De afgelopen eeuwen zijn er grote veranderingen geweest op de manier waarop mensen werken. Belangrijke ontwikkelingen zoals de opkomst van machines en later die van computers zijn behoorlijke disrupties geweest. Vaak wordt dergelijke evoluties gezien als een oorlog. Zo heeft de afgelopen decennia in de strijd tussen enerzijds pen en papier, en anderzijds de computer de laatstgenoemde heel wat veldslagen gewonnen. Niet onverwacht, want werken met behulp van computers heeft allerlei pluspunten. Denk aan het gemak waarmee data gekopieerd of ‘hergebruikt’ kan worden door softwarekoppelingen. En de brede beschikbaarheid van data, onder meer online.
Hoewel digitalisering zeker voordelen heeft, zijn er ook bedrijven waar nog gewoon met pen en papier wordt. Denk aan de zorg, waar cliëntendossiers nog vaak zat op papier worden bijgehouden. Omdat er niet voor iedere medewerker een computer aanwezig is, er geen online verbinding overal mogelijk is of omdat computers als minder persoonlijk worden gezien.
Ook in de bouw wordt nog veel analoog gewerkt. Hier zijn bijvoorbeeld niet altijd computers voorhanden, of deze zijn niet bestand tegen de werkomstandigheden buiten. Voor technische controledocumenten, bestel- of werkbonnen of facturen laten nog veel bedrijven in de bouwsector doordruksets drukken. Overal waar op locatie documenten in meervoud ingevuld moeten worden, kom je dergelijke doorschrijfformulieren (of doordrukformulieren of doordrukblokken zoals ze ook wel worden genoemd) nog tegen. Het fijne is dat bedrijven zelf kunnen kiezen welke kleur de afzonderlijke doordrukvellen hebben. En dat ze op doordruksets gelijk de bedrijfsnaam en het logo kunnen laten drukken. Zo is gelijk duidelijk van wie het formulier afkomstig is. Zonder dat dit handmatig ongevuld hoeft te worden.
Naast bepaalde primaire bedrijfsprocessen die analoog blijven worden uitgevoerd, zijn er ook andere zaken die niet geheel gedigitaliseerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan de blijvende relevantie van offline marketing. Hoewel online marketing behoorlijk gegroeid is, is het belangrijk om als bedrijf offline marketing niet geheel af te schrijven. Offline marketing heeft namelijk ook diverse voordelen zoals minder concurrentie om aandacht, de mogelijkheid een beleving te creëren en meer interactie te verzorgen door de meer persoonlijke benadering.
Belangrijk als bedrijf is te proberen de werkwijze met de meeste voordelen te kiezen. Voor sommige taken of werkzaamheden zal analoog het beste zijn, terwijl voor andere het effectiever of efficiënter is te kiezen voor een digitale werkwijze. Hoewel digitalisering zeker voordelen heeft, zijn er ook bepaalde nadelen die eerst zullen moeten worden opgelost. Zo moeten bedrijven bijvoorbeeld ervoor uitkijken, te snel analoge werkwijzen af te danken. Onder meer omdat veel apparatuur nu eenmaal niet geschikt is voor buiten, maar ook vanwege een toenemende kwetsbaarheid voor cyberaanvallen of stroomuitval.