Persbericht - Het staat in vrijwel alle lijstjes van grootste startup uitdagingen: team management. Want weinig mensen gaan ondernemen om manager te worden. Maar we weten ook: je mensen zijn de sleutel tot je succes. Je wil met je teammanagement stabiliteit vergroten en innovatie stimuleren. Maar hoe doe je dat?
Better safe than sorry
Het goede nieuws: er zijn algemene succesfactoren te onderscheiden.
Het minder goede nieuws: het is hard werken om de vijf lessen goed en consequent door te voeren. Maar het begint met weten: BrownCow bundelt de ervaringen van de ondernemers die mee hebben gedaan aan het Inch programma en geeft je de belangrijkste 5 lessen.
1. Erken verschil
Effectief leiding geven begint bij het besef dat jij en je teamleden fundamenteel van elkaar verschillen. Een ondernemer denkt in geld, een medewerker in tijd. Jij bent bezig je aandelen meer waard te maken, zij werken voor een salaris. Het gaat jou om de toekomst, hen om het nu. Ga je aan de verschillen voorbij, dan is de kans groot dat er onbegrip ontstaat, wat leidt tot toenemende irritatie, een gespannen sfeer en slechtere prestaties.
2. Schep duidelijkheid
Het fundamentele verschil tussen ondernemer en werknemer manage je vooral door duidelijkheid te geven. Dat kan gedeeltelijk met simpele trucs en templates. Bijvoorbeeld met een events planning: een jaarkalender van interne meetings, belangrijke externe events en vrije dagen. Essentieel is vervolgens wel dat je je hier ook aan houdt. Maar ook een Medewerkers Handboek, waar je visie, gezamenlijke missie en doelen, rechten, plichten en de events planning in staan, creëert veel rust. Evenals een roadmap en een heldere evaluatie systematiek.
3. Geef veiligheid
Google deed twee jaar lang onderzoek naar het perfecte team. De uitkomsten kun je vinden in dit zeer lezenswaardige artikel. Samenvattend kwamen de onderzoekers erachter dat “het de normen waren, niet de mensen, die het team slim maakten.” Waarvan veruit de belangrijkste: teams hebben psychologische veiligheid nodig. Dat klinkt simpel, maar veiligheid is iets subtiels, een gevoel dat je teweeg brengt. Het moet overigens geen gezapig gedoetje worden. Tegenspraak, diversiteit en conflict zijn essentiële ingrediënten van innovatie.
4. Laat falen
Een veilige sfeer geeft ook ruimte om dingen te onderzoeken zonder dat de uitkomst van te voren vast staat. En dus om te falen. Sterker, volgens sommigen is níet falen een indicatie van slecht management. De grote uitdaging zit hem vervolgens in het aanvoelen en definiëren van het verschil tussen falen en niet goed functioneren. Bij de laatste moet je natuurlijk (wel) snel en constructief ingrijpen.
5. Wees congruent
Congruentie houdt in dat je interne overtuigingen, strategieën en gedragingen volledig met elkaar in overeenstemming zijn. Dat alles wat je doet in lijn is met wat je gelooft. Als je mensen voelen dat je meent wat je zegt, merken dat je nakomt wat je afspreekt en zien dat je zelf het goede voorbeeld geeft, schept dat duidelijkheid, veiligheid en zullen ze je ambities sneller omarmen.
Faciliteren in plaats van domineren
Veel mensen associëren leiderschap met Steve Jobs en zijn reality distortion field. De gave om mensen met visie te inspireren, door charisma te domineren en het onmogelijke mogelijk te maken. Soms door de botte bijl te hanteren.
We kunnen niet ontkennen dat Steve er het een en ander mee heeft bereikt. Maar voor de gewone sterveling is het misschien wel hoopgevend dat veel onderzoek uitwijst dat je als leider beter af bent om jezelf minder in het middelpunt te plaatsen. Dat je met een faciliterende rol, onder meer door veiligheid en duidelijkheid te creëren, teamleden individueel en vooral als collectief naar ongekende hoogten kunt stuwen.
Samenwerking, creativiteit, innovatie, ze zijn gebaat bij een cultuur die ruimte geeft aan alle teamleden. Bij tegengeluid. Bij leiders die zichzelf, hun eigen visie en werkwijze niet opdringen. En dus bij leiders die de controle – in ieder geval gedeeltelijk – uit handen durven te geven.
Dit is de korte versie van een artikel dat eerder verschenen is op de website van BrownCow.