In deze serie video’s laten we je het échte verhaal zien van innovatieve ondernemers. Hoe zijn zij op hun geniale idee gekomen? En hebben ze liever wind mee of wind tegen? Staan ze liever in een maatpak of met modderlaarzen in de klei?
Merel Philippart van Makus wil dus met haar inductiekookplaten de keukenbranche helpen verduurzamen. Met haar innovatie – de kookplaten kun je in verschillende designs en kleuren krijgen – wil ze inductiekoken aantrekkelijker maken. ‘Want komen mensen voor aantrekkelijker producten niet sneller in beweging?’
Mooier en dingen die samenkomen
Philippart vertelt te zijn opgeleid als apotheker. ‘Dat weten heel veel mensen niet van mij…’ Als duurzaamheidsadviseur werkte ze aan het vraagstuk hoe de energietransitie versneld zou kunnen worden. Ze legt uit dat die discussie dan vaak alleen maar gaat over techniek en geld. Dat kan anders, dacht Philippart. En zo rolt ze van apotheker en duurzaamheidsadviseur naar het ondernemerschap. Hoe kwam Philippart dan op haar geniale idee? ‘Dat is een opeenstapeling geweest van allemaal dingen waar ik mee bezig ben geweest. Verduurzaming. Het moet mooier. Iets met koken. En uiteindelijk een gesprek met een vriendin waarin het allemaal samenkwam. Koken moet naar inductie en het kan wat mij betreft veel mooier. Waarom geen gekleurde inductiekookplaten?’
Wind tegen of wind mee?
De bedenker van deze innovatie vindt zowel mee- als tegenwind prettig. ‘Dat geldt voor het ondernemen én op de racefiets. Je hebt het allebei nodig. Wind tegen is lekker, omdat het zwaar is. En het een beetje pijn doet als je gewoon wel hard er tegenin gaat. Maar achteraf voelt het als een overwinning. Wind mee is fijn, omdat het gewoon af en toe goed is om iets minder te doen. Dat dingen meer vanzelf gaan, dat je lekker om je heen kan kijken en kan genieten.’
Hoe vergroot jij jouw kansen bij investeerders?
Ontdek in 4 stappen hoe je financiering kunt verkrijgen voor jouw idee. Download onze whitepaper nu!
lees verderGefinancierd of eigen geld?
Op de vraag of geld gelukkig maakt, hoeft Philippart niet lang na te denken: ‘Ik denk niet dat geld gelukkig maakt. Ik denk wel dat geldzorgen, geldstress en te weinig geld je ongelukkig maken. Ik denk dat te veel geld ongelukkig kan maken. Maar daartussenin is het heel fijn om geld als middel te hebben.’
Is Makus met eigen geld gestart? ‘Het is een combi. Voor elke fase is een andere geldvorm passend. In de eerste fase: eigen geld. Superfijn dat gedaan te hebben. Nu is het tijd voor de volgende fase met een fijne financierder en dat is Horizon Flevoland. Dat maakt de volgende fase van Makus Kitchen mogelijk.’
Modderlaarzen of maatpak?
‘Modderlaarzen! Ik houd gewoon van buitenspelen en dat kan je beter met modderlaarzen dan in een maatpak.’ Volgens Philippart gaat Makus gewoon slagen. Ze legt uit: ‘Omdat het een idee is wat spot-on is, wat inspeelt op de huidige ontwikkelingen. Het is vernieuwend en er zit veel ziel en zaligheid in het ondernemen. Dat gaat Makus Kitchen gewoon heel ver brengen. Ik wil heel groot worden, en veel impact maken en de sector een beetje helpen verduurzamen.’