1. Zalando maakt bijna kwart meer omzet
Goede cijfers voor Zalando. De onlinemodeshop boekte het afgelopen kwartaal nagenoeg een kwart meer omzet dan gedurende het eerste kwartaal van afgelopen jaar. Dit maakte het bedrijf dinsdag bekend bij de publicatie van diens definitieve kwartaalcijfers. In totaal boekte het ruim 980 miljoen euro omzet, met een bedrijfsresultaat van 20,3 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 5,1 miljoen euro, tegenover 4,6 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Zalando verwacht in 2017 een omzetgroei te maken van 20 tot 25 procent. Het bedrijf brak daarnaast door de grens van 20 miljoen actieve klanten, en schrijft ook in Nederland zwarte cijfers.
2. Picnic breidt uit naar Rotterdam
Picnic goes Roffa. De supermarktbezorgservice is al actief in steden als Utrecht en Den Haag, maar gaat nu ook in de regio Rotterdam de markt op. Eind deze maand breidt het uit naar Overschie, schiedam en Vlaardingen. De rijdende supermarkt werd in 2015 gelanceerd door Joris Beckers, Michiel Muller, Bas Verheijen en Frederik Nieuwenhuys, en kreeg in maart een investering van 100 miljoen. Het afficheert zich als concurrent van Albert Heijn en hoopt het verschil te maken met lage prijzen.
3. Resnap neemt Bundle over
Een nieuwe overname in de fotobranche. Slimme fotoboekenstartup en voormalig Sprout 25 onder 25 ReSnap neemt branchegenoot Bundle over. Zowel ReSnap als Bundle ontwikkelt technologie om onlinefoto’s om te zetten in fysieke fotoboeken. De krachten bundelen, zoals dat heet, leek voor beide partijen een slimme zet. ReSnap beleefde in 2016 een jaar met snelle groei. Het wil aan Sprout de precieze omvang van zijn omzetcijfers over 2016 niet delen, maar vertelt wel in december een omzetgroei te hebben gemaakt van nagenoeg 2500% ten opzichte van een jaar eerder. ReSnap ziet de huidige overname als onderdeel van een internationaal groeiplan. Het bedrijf opereert in de Benelux, maar zegt ook hard te groeien in de Verenigde Staten, Engeland en Australië. ReSnap wil niet aan Sprout zeggen hoeveel het heeft betaald voor de overname. Wel laat het bedrijf weten dat de overname uit eigen middelen is gefinancierd.
4. Charly Cares haalt 4 ton groeigeld op
Oppasplatform Charly Cares haalt 4 ton op bij investeerders. Het bedrijf van Charlotte van der Straten brengt ouders met oppassen in contact. Van der Straten stelt dat de investering afkomstig is van een “kleine groep” informal investors. Wie het zijn wil ze niet vertellen, maar het zou gaan om een groep ondernemers die ook tijdens een eerdere investeringsronde van 150.000 euro afgelopen jaar deelnam. Een van de financiers was toentertijd Lars van Wieren van reviewplatform Starred, oud-Startup van de Week en later Challenger. Van Wieren bevestigt aan Sprout dat hij ook nu een van de investeerders is. Charly Cares wil het groeigeld gebruiken om te investeren in zijn service, en uit te breiden naar meer gebieden. Leiden staat op de planning, laat Van der Straten weten. Daarnaast wil het bedrijf investeren in samenwerkingen, zoals met kinderopvang CompaNanny. De onderneming verhuist zijn kantoor binnenkort naar het Amsterdamse Rokin, en heeft een team van 22 man, waarvan twaalf vaste medewerkers.
5. Invicta doet eerste MKB-overname
Ze zijn nog maar een jaar oud, maar nu al doet de investeringsgroep Invicta Participaties een grote overname. Invicta neemt het in Breda gevestigde bedrijf Lab Services BV over. Eigenaar Marcel Mossou houdt ermee op, en Invicta neemt de onderneming over samen met managers Arjan Hofman en Ferry de Vugt. Hoeveel de investeerdersgroep neertelde, wil het niet zeggen aan Sprout. Wel laat de aan Invicta gelieerde Frank Wolterink weten dat Lab Services een waarde heeft van tussen de 1 en 5 miljoen euro. Lab Services (16 fte.) produceert robotsystemen die snel processen in laboratoria automatiseren. “We zijn ingestapt omdat we dit zien als een aantrekkelijke groeimarkt”, legt Wolterink uit. “Er is een grote vraag naar snel onderzoek.” Volgens Wolterink zinspeelt Invicta de komende tijd op meer MKB-investeringen in de maakindustrie.
6. En dan dit: miljoenen voor business angels
Iedereen houdt van startups, zo ook het kabinet. De Nederlandse overheid zal jaarlijks 10 miljoen euro beschikbaar stellen aan business angels, die startups willen faciliteren bij hun financiering. Minister Kamp van Economische Zaken maakte dit dinsdag bekend. De investering maakt onderdeel uit van de zogeheten SEED Capital-regeling, waarbij de overheid vernieuwende bedrijven helpt bij het verkrijgen van risicokapitaal. Het kabinet verstrekt hierbij een renteloze lening van maximaal 1 miljoen euro aan zo’n fonds, waarbij de business angels minimaal hetzelfde kapitaal inleggen. Oftewel: extra kapitaalmogelijkheden voor startups!
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van woensdag 10 mei. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.