1. WeTransfer plant beursgang
WeTransfer wil in 2020 of 2021 naar de beurs, zegt ceo Gordon Willoughby tegen RTL Z. De bestandendeler van oprichters Nalden (Ronald Hans), Rinke Visser en Bas Beerens wil internationaal groter worden, en daarvoor is meer kapitaal nodig. Groeien doet WeTransfer ook door zich in andere diensten te nestelen, verwijst Willougby naar integraties met onder meer Slack en webbrowser Firefox. WeTransfer telt nu 40 miljoen maandelijkse gebruikers. Willougbhy nam als ceo in 2016 de leiding over van Bas Beerens, en heeft nu de leiding over 100 medewerkers, verdeeld over kantoren in Amsterdam en Los Angeles.
2. AVG trekt spoor van vernieling
De privacywet AVG die afgelopen vrijdag inging heeft behalve overstromende mailboxen met smeekbedes van bedrijven nog meer opvallende gevolgen. Zo zijn de Amerikaanse kranten Los Angeles Times en Chicago Tribune in Europa uit de lucht. Hardware-producent Razer waarschuwt gebruikers dat een computermuis mogelijk niet meer werkt zonder eerst een update uit voeren. De Chinese smart (not) home-producent Yeelight maakte zijn IoT-lampen van een afstandje onklaar vanwege de nieuwe dataregels. Instapaper, een Amerikaanse dienst waarmee je artikelen kan bewaren, is voorlopig niet meer toegankelijk voor Europese gebruikers. Het Amerikaanse tv-netwerk A+E blokkeert Europeanen ook van zijn websites, waaronder History.com. Een aantal multiplayer-spellen zoals Ragnarok Online Super Monday Night Combat hebben hun Europese servers kaltgestellt.
Hi!
Just letting you know you can’t use your lights anymore because we’re slathering your data around and GDPR is here.
good luck! bye! pic.twitter.com/3ZI2WkqPAI
— Internet of Shit (@internetofshit) 24 mei 2018
3. Picnic en Camptoo bij Europa’s 30 snelste
Onlinesupermarkt Picnic en deelplatform voor campers en caravans Camptoo zitten bij de groep van 30 snelst groeiende techbedrijven van Europa, blijkt uit de Tech30-lijst van The Next Web. Winnaar is de Duitse Matrassen-startup Emma, die tussen 2015 en 2017 een omzetgroei van 14.315 procent klaarspeelde. Picnic groeide in die periode 4777 procent. Al is dat ook weer niet enorm verwonderlijk: 2015 was ook het startjaar van het bedrijf van Michiel Muller. Hoe dan ook goed voor een zesde plek in de Tech30. Camptoo noteert een groei van 2175 procent. Wonderkind (+1902 procent), ReSnap (+1556 procent) en EclecticIQ (+1250 procent) zijn de andere Nederlandse vertegenwoordigers in de lijst. Waarvoor overigens alleen bedrijven uit Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zweden in aanmerking komen.
4. Shell steekt 60 miljoen in Duitse huisbatterij
Shell pompt 60 miljoen euro in Sonnen, een Duitse maker van energieopslag voor huizen. Net als de huisbatterijen van Tesla haakt het bedrijf uit Beieren in op de behoefte van huishoudens om zelf energie op te wekken en op te slaan, om zo elektriciteitsbedrijven overbodig te maken. Daarbij koppelt Sonnen meerdere systemen in een gebied aan elkaar tot een virtuele giga-batterij, zodat gebruikers elkaars energie kunnen delen. Shell beweegt zich met de investering weer een klein stukje richting een elektrische toekomst; afgelopen oktober lijfde de oliegigant NewMotion in, een Nederlandse maker van laadpalen voor elektrische auto’s.
5. Mobiel dataverbruik naar record
Nederlandse consumenten hebben in het laatste kwartaal van 2017 ruim honderd miljard megabyte (MB) data verstookt, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Nog nooit werd er in een kwartaal zoveel mobiele data verstuurd. Vooral de onbeperkte databundels die Tele2 en T-Mobile in het voorjaar van 2017 in de markt zetten leidden tot een explosieve groei van het mobiele dataverbruik. De hoeveelheid mobiele data die in het laatste kwartaal van 2017 werd verstookt is ongeveer twee keer zo veel als het totale dataverbruik in 2014, en ongeveer even veel als het totale verbruik uit 2015. Over heel 2017 werd ruim 325 miljard MB verbruikt.
6. En dan dit: Amazon-speaker stuurt intiem gesprek door
Alexa, de spraakgestuurd smartspeaker van Amazon, heeft een privégesprek van een Amerikaans stel zonder dat zij dat wisten doorgestuurd naar iemand uit het adressenboek van het tweetal. Alexa-gebruiker Danielle (die niet met haar achternaam in de media wil) uit Portland werd gealarmeerd toen iemand uit het 283 kilometer verderop gelegen Seattle haar ongerust opbelde. Het bleek een van de medewerkers van haar man te zijn, die een aantal audiobestanden had ontvangen van gesprekken tussen Danielle en haar man. Volgens Amazon, dat het voorval een “extreem zeldzame gebeurtenis” noemt, interpreteerde spraakpaal Echo de gesprekken ten onrechte als een “verstuur bericht”-stemcommando, waarna de software vervolgens ook een ontvanger en bevestiging meende te horen.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 28 mei. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op onze gloednieuwe Linkedin-pagina!
Fan van Sprout? Word lid en ontvang direct:
✓ Meer kennis toegang tot alle artikelen én de verdiepende bookazines
✓ Meer exposure laat jouw bedrijf zien met persberichten en online advertentie
✓ Meer relaties middels het ondernemersnetwerk en 12 x live events