1. VanMoof fietst investering 128 miljoen binnen
VanMoof heeft maar liefst 128 miljoen dollar opgehaald, schrijft Quote. Naast bestaande aandeelhouders als Felix Capital en Balderton hebben het Amerikaans-Aziatische investeringsfonds Hillhouse en voormalig Booking-topvrouw Gillian Tans geïnvesteerd in het bedrijf. De onderneming van broers Ties en Taco Carlier draait inmiddels rond de 70 miljoen euro omzet, maar is nog niet winstgevend. ‘We hebben gekozen voor groei boven winst’, zegt Taco Carlier tegen het zakenblad. In totaal haalde het bedrijf 182 miljoen dollar op. Carlier stelt dat een beursgang binnen ‘twee tot drie jaar’ een realistisch scenario is. Tegen welke waardering VanMoof het kapitaal heeft opgehaald is onbekend. Evenmin is duidelijk welk belang de broers nog in VanMoof hebben.
2. Communicatieplatform Trengo trekt 31 miljoen aan kapitaal binnen
Communicatiedienstverlener Trengo haalt 31 miljoen euro op bij diverse investeerders. De investeringsronde werd geleid door het Amerikaanse Insight Partners. Peak Capital, dat eerder 1,75 miljoen in de Utrechtste startup stak, heeft vermoedelijk ook bijgestort. Trengo dat in 2017 werd opgericht door Patrick Meutzner, Marcel van de Weerd en Igo Trampe bundelt de klant- en interne communcatie voor bedrijven. De dienstverlening is vergelijkbaar met Messagebird. ‘De deal werd al drie maanden geleden gesloten en ik kon niet wachten het naar buiten te brengen’, vertelt Meutzner tegenover MT/Sprout. Inmiddels bedient het bedrijf ruim 2.000 klanten en worden er maandelijks 12,5 miljoen berichten verwerkt. Op lange termijn willen de Utrechters naar de beurs.
3. Apple koopt Nederlands Primephonic
Streamingdienst Primephonic is voor een onbekend bedrag verkocht aan Apple. De Amsterdamse startup van Thomas Steffens en Simon Eder werd in 2014 opgericht en mikte erop om ‘de Spotify van de klassieke muziek te zijn’. Primephonic houdt door de overname op te bestaan als zelfstandige dienst per 7 september. Apple integreert de dienst in het Apple Music-platform en zal volgend jaar een app gericht op klassieke muziek lanceren. Steffens vertelde MT/Sprout enkele jaren geleden dat een anonieme Amerikaanse filantroop 5 tot 10 miljoen euro in het bedrijf had gestoken. Later wilde het bedrijf op zoek naar nog meer miljoenen, maar er zijn geen vervolginvesteringen publiekelijk gemaakt.
4. Batterijontwikkeler LeydenJar tankt 22 miljoen
Het regent investeringen. Batterijbouwer LeydenJar, in 2016 ontsproten aan TNO, heeft 22 miljoen euro binnengehengeld. Investeerders zijn Yard Energy, Catalus Capital, Invest-NL, ING en Somerset Capital Partners van Joes Daemen. Eerder ontving de startup van Christiaan Rood en medeoprichters een subsidie van 5 miljoen. LeydenJar maakt batterijen voor elektrische auto’s en smartphones die, zo stellen zij, 70 procent meer energieopslag bieden dan de beste batterijen. ‘Dit geeft een veel grotere actieradius voor elektrische auto’s en een smartphone die minder vaak aan de lader hoeft’, aldus Rood tegen De Telegraaf. Daarnaast mikt het bedrijf voor verdere groei op een beursgang. Hiervoor wordt zowel de reguliere als de SPAC-route overwogen.
5. ElecticIQ ontvangt 3 miljoen van TIIN en lening van 15 miljoen
De Amsterdamse cyberbeveiliger EclecticIQ heeft 3 miljoen euro opgehaald bij het Dutch Security TechFund van TIIN Capital. Daarnaast laat de startup weten dat er een financiering van 15 miljoen is verstrekt door de Europese Investeringsbank. De startup van Joep Gommers en Raymon van der Velde ontwikkelt software waarmee bedrijven hackers buiten de deur kunnen houden. In de voorgaande jaren haalde de challenger van 2017 in totaal al zo’n 47 miljoen euro op. Keen Ventures leidde een ronde van 14 miljoen euro in 2017, in 2020 volgde een ronde van 20 miljoen onder aanvoering van Ace Management. Met de nieuwste investering wil ElecticIQ uitbreiden naar nieuwe landen en sectoren.
6.The Next Closet sluit deal voor 3 miljoen
Kledingmarktplaats The Next Closet heeft 3 miljoen euro getankt bij investeerders. Oprichters Lieke Pijpers en Thalita van Ogtrop ontvangen kapitaal van 4impact, Borski Fund en diverse business angels. Via The Next Closet kunnen consumenten tweedehands designermode verhandelen. Het managementteam is versterkt met COO Peter Koning en CCO Suzanne Kats. De financiering zal aangewend worden voor het aantrekken van talent.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: Orderli neemt mycapa.city over
QR-bestelapp Orderli neemt mycapa.city over. Mycapa verzorgt de registratie van horecagasten en werd opgericht door Thomas Vles en Farbod Saraf. Het bedrijf verzorgt de registraties voor 650 locaties. Het bedrijf van Vles en Saraf zal geïntegreerd worden in het bredere pakket van diensten dat Orderli aanbiedt. De startup van Dorus van den Oord, Maurits Franken en Sven van der Zee betaalt een symbolisch bedrag van 1 euro voor de overname. Daarmee lijkt serie-ondernemer Vles wederom geen klapper te maken. Hij verkocht kattenhuisbouwer Poopy Cat aan het moederbedrijf van Pets Place, maar kreeg vervolgens boze backers achter zich aan. Bruiloft-startup Wedoido overleefde de coronapandemie niet.
Wat we ook lazen:
- Rabo-dochter Surepay haalt 12 miljoen op om factuurfraude aan te pakken. (Het Financieele Dagblad)
- Amerikaanse techreuzen besteden gezamenlijk 23 miljoen euro aan lobbywerk. (Nu.nl)
- Google en Apple moeten in Zuid-Korea alternatieve betalingsmethoden aanbieden in hun app stores. (The Wall Street Journal)
- Duurzaam shampooconcept Baya Baya heeft het crowdfunddoel van 40.000 euro behaald. (Kickstarter)
- Voormalig Usabilla-oprichter Roel Jansen gaat aan de slag als ceo bij satelliet- en communicatiebedrijf Hiber. Hij was sinds maart al cco. (Hiber)