Winkelmand

Geen producten in de winkelwagen.

Tony’s Chocolonely creëert beurshoax; startups voor Sint Maarten

Ondernemersnieuws: duurzaam chocolademerk Tony's Chocolonely komt met een opmerkelijke pr-stunt, Diract-it geeft een obligatielening uit van maximaal 1,5 miljoen euro en StartupDelta roept startups op om met oplossingen te komen voor Sint Maarten.

1. Tony’s Chocolonely komt met ongemakkelijke pr-stunt

Even dacht heel Nederland dat duurzaam chocolademerk Tony’s Chocolonely aasde op een notering aan de Amsterdamse beurs, maar niets blijkt minder waar: het bedrijf opent simpelweg een winkel aan de Amsterdamse Beurs van Berlage. Dat bevestigde marketingmanager Pascal van Ham dinsdag tegen RTL Z. In diverse media stond toen al het nieuws dat Tony’s voor een beursnotering ging. Het chocolademerk was gedurende de dag echter niet bereikbaar voor commentaar. De inmiddels niet meer bij het bedrijf betrokken initiatiefnemer Teun van de Keuken, bekend van tv-programma Keuringsdienst van Waarde, spreekt op Twitter van een “mallotige PR- stunt”.

2. Diract-it geeft obligatielening uit van 1,5 miljoen

Meer aandelen (maar dan echte): het in Almere gevestigde softwarebedrijf Diract-it geeft een obligatielening uit van maximaal 1,5 miljoen euro. Even de cijfers: de obligaties hebben een rente van 8 procent, per maand uitbetaald en je zit er drie tot vijf jaar aan vast. Het softwarebedrijf geeft de obligaties uit via groeifinancieringsplatform NPEX. Het softwarebedrijf wil met de obligatielening flink gaan groeien en internationaliseren. De techonderneming, die dit jaar tien jaar bestaat, zit overigens al ruim de euro’s, met een omzet van 3,9 miljoen euro in 2016. Bovendien is de omzet van Diract-it tussen 2014 en 2016 met 200 procent gestegen.

3. 100 miljoen investeringsgeld voor scaleups

Ben je als scaleup op zoek naar groeigeld? Dan ga je vaak al snel voor venture capital. Wel nu, het ministerie van Economische Zaken en het Europese Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) komen met een nieuw investeringsfonds voor scaleups. Zij zullen dit zelf voorzien van 100 miljoen euro en hopen dat private partijen het uiteindelijk verdubbelen. Het fonds wordt toegevoegd aan investeringsinstelling Invest-NL en zal officieel worden wanneer private partijen geld hebben ingelegd. Het is nog niet duidelijk waaraan je moet voldoen als scaleup.

4. Finalisten TedxAmsterdamWomen bekendgemaakt

TEDxAmsterdamWomen heeft maandag de drie finalisten bekendgemaakt voor zijn Startup Award. Het eerste genomineerde bedrijf is Cloud Cuddle van Lotte Leufkens, dat een mobiele bedtent maakt voor gehandicapte kinderen. Ook genomineerd is het slimme blockchainplatform Faktor voor uitgevers van Anke Kuik en startup voor groentepizza’s Magioni van Manon van Essen. De winnaar wordt op 2 november bekendgemaakt. De hoofdprijs bestaat uit coaching en een trip naar Hongkong om met investeerders te spreken. Jurylid Lara Ankersmit aan Sprout: “Wij keken er bijvoorbeeld naar of de startup scalable is, of er een goed verdienmodel is en of er markt voor is.”

5. Oproep aan startups: zet innovatie in voor Sint Maarten

Een manier om Sint Maarten sneller op te kunnen bouwen? Laat startups helpen met de wederopbouw. Met dat idee komen startupmascotte-en-prins Constantijn (StartupDelta) en plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Martin Wijnen. Zij hebben dinsdag tijdens Impact Startup Fest het idee ‘Startup Solutions for Sint Maarten’ gepresenteerd. Startups mogen meedenken over innovatieve oplossingen, waarna StartupDelta die – na een eerste schifting – samen met de startups wil uitwerken. Impact Startup Fest is onderdeel van StartupFest Europe, wat nog tot en met 28 september plaatsvindt.

6. En dan dit: kaaskoppen naar Big Apple

Het kaasbedrijf Boska van de in, jawel, Gouda geboren ondernemer Martijn Bos maakt de overstap naar de Verenigde Staten. In Manhattan heeft het bedrijf afgelopen week een heuse Cheeseware Experience geopend. Je kunt er kaas proeven, kopen en tools zoals de kaasschaaf en de gourmetset aanschaffen. Boska is een familiebedrijf, dat al in 1896 het licht zag. Bos zelf staat er sinds 2000 aan het roer. Bos stelt in het AD dat de zogeheten partyclette, een gourmetstel om kaas te smelten, populair is bij de Amerikanen. “Die doen ze graag op hamburgers en nacho’s.”

Wekelijks de nieuwsbrief van Startups & Scaleups ontvangen?



Door je in te schrijven ga je akkoord met de algemene en privacyvoorwaarden.

7. Quote van de dag:

Tot zover de Sprout update van woensdag 27 september. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.