1. Recordbedrag naar Nederlandse klimaatstartups
Durfinvesteerders staken meer geld dan ooit in ‘climate tech’, ook wel cleantech genoemd. Dit zijn bedrijven die helpen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Ze haalden dit jaar 620 miljoen euro op, vijfmaal zoveel als in 2019, al is een deel van die stijging te danken aan een andere definitie die werd gehanteerd. De meeste investeringen gingen naar grote bedrijven als deelscooterbedrijf GO Sharing (50 miljoen) of autofabrikant Lightyear (93 miljoen). De Nederlandse climatetechsector is volgens Het Financieele Dagblad inmiddels 7 miljard euro waard.
2. Metaversemaker Odyssey Momentum haalt 4 miljoen op
Het Amsterdamse Odyssey heeft 4 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van zijn digitale 3D-samenwerkingsruimte. De startup van Rutger van Zuidam bevindt zich op het terrein van het metaversum, een soort 3D-wereld waar techgiganten als Facebook en Microsoft vol op inzetten. De investering is onder meer afkomstig van Scytale Ventures, Maven 11 Capital en BR Capital. Verder deden techondernemers Ben Woldring (bellen.com), Trent McConaghy (Solido, ADA) en Ewald Hesse (Grid Singularity) mee. Van Zuidam wil Momentum, zoals het softwareprogramma van Odyssey heet, ontwikkelen tot een open source web3-infrastructuur. Onder meer Vattenfall, SAP en de Nederlandse overheid behoren tot de klanten van Odyssey.
3. Dichtslibbend Eindhoven wil steun van het rijk
Het eclatante succes van de techregio rond Eindhoven brengt uitdagingen met zich mee. Er is een gebrek aan betaalbare woningen en werknemers. Ook de infrastructuur laat te wensen over. Techgigant ASML neemt steeds meer medewerkers aan en dat doen ook veel toeleveranciers. Ze trekken veelal buitenlandse werknemers aan, maar het woningtekort is nijpend. De stad heeft de ambitie om 3.000 woningen per jaar te bouwen, maar blijft steken op de helft. Om alle ontwikkelingen te faciliteren kreeg de Brainport-regio drie jaar geleden 130 miljoen euro van het Rijk. Maar nu het geld op is klopt de regio opnieuw aan, schrijft NRC. Er zou 800 miljoen nodig zijn voor het knooppunt rondom Eindhoven CS en jaarlijks 60 miljoen euro voor innovatie.
4. Rivian verhoogt prijs bij beursgang
Tesla-concurrent Rivian is blijkbaar populair. Het bedrijf heeft in aanloop naar de beursgang de geplande aandelenprijs verhoogd. In plaats van 57 tot 62 dollar zal het bedrijf nu naar de beurs gaan voor 72 tot 74 dollar per aandeel. Tegen die koers zal het bedrijf zeker 65 miljard dollar waard zijn. Daarmee ligt de beurswaarde net onder die van automobielreuzen als General Motors of Ford, bedrijven die veel meer auto’s produceren dan Rivian.
5. Rijkste 1 procent vervuilt meer dan armste helft
Dat armen minder vervuilen dan rijken is geen wonder. De armsten gaan immers niet met het vliegtuig op vakantie, bezitten vaak geen benzineslurper en klikken zelden online een uitgebreide garderobe bij elkaar om vervolgens de helft te retourneren. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam heeft een onderzoek laten uitvoeren dat de vervuilingsongelijkheid in perspectief zet. Oxfam stelt dat de rijkste 1 procent van de wereldbevolking (zo’n 70 miljoen mensen) twee keer zoveel CO2 uitstoot als de armste 3,5 miljard mensen. De ontwikkelingsorganisatie roept overheden op om in te grijpen. ‘Er is veel winst te behalen bij die allerrijksten, dus vliegtickets duurder maken met belasting zorgt dat je een heel eind komt.’
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Elon Musk vraagt Twittervolgers of hij voor miljarden aan Tesla-aandelen moet verkopen
Tesla-CEO Elon Musk heeft zijn volgers op Twitter gevraagd of hij 10 procent van zijn belang in de autofabrikant moet verkopen. De rijkste man te wereld, Bloomberg schat zijn vermogen op 338 miljard dollar, zegt dat hij mogelijk een flinke belastingaanslag voor zijn kiezen krijgt. Met de opbrengst van de aandelenverkoop zou Musk het belastingbonnetje kunnen voldoen. Volgens Reuters is 10 procent van Musks aandelenpakket zo’n 21 miljard dollar waard. De 3,5 miljoen stemmers kozen in meerderheid voor het verkopen van zijn aandelen. De Tesla-baas zegt dat hij de uitkomst van de poll zal respecteren.
Much is made lately of unrealized gains being a means of tax avoidance, so I propose selling 10% of my Tesla stock.
Do you support this?
— Elon Musk (@elonmusk) November 6, 2021
Wat we ook lazen:
- Scambaiter Rosie Okumjura houdt oplichters aan het lijntje zodat scammers geen tijd hebben om anderen op te lichten. (Het Financieele Dagblad)
- Windmolenparken op de Noordzee zouden volgens kennisinstituut kwetsbaar zijn voor ‘terrorisme en sabotage’. (Algemeen Dagblad)
- Misschien vindt u het ronduit pet, maar Lousewies van der Laan is de nieuwe voorzitter van de Consumentenbond. (De Telegraaf)
- Berkshire Hathaway van de seniore belegger Warren Buffett ziet de cashberg alsmaar groeien. Het bedrijf heeft 149,2 miljard op de plank liggen. (CNBC)
- Ondernemer Samuel Levie (van worstenmaker Brandt & Levie) schreef een boek met zijn vrouw, waarin hij ruiterlijk erkent dat hij – net als veel andere mannen – minder bijdroeg aan het draaiend houden van het gezin. (RTL Z)