1. Techhotshots steken 3 miljoen in agenda-startup Rise
Startup Rise Calendar, dat werkt aan een kalenderoplossing voor teams, heeft 3 miljoen euro opgehaald bij een zwik grote startupnamen. Onder meer Slack-topman Stewart Butterfield, Mollie-oprichter Adriaan Mol, Alexander Klöpping), Paul Veugen (Usabilla, Human), Jelle Prins (Uber), Quintin Schevernels (Funda), Robert Gaal (Google) en Boris Veldhuijzen van Zanten (The Next Web) steken geld in het bedrijf van Rick Pastoor, Emiel Janson en Willem Spruijt. De software moet ervoor zorgen dat mensen minder tijd kwijt zijn aan vergaderen en meer tijd overhouden om geconcentreerd te werken. Pastoor is schrijver van Grip, een boek met tips om efficiënter te werken.
2. Microsoft neemt geplaagd Activision Blizzard over
Activision Blizzard, het gamebedrijf achter populaire spellen als World of Warcraft en Call of Duty, komt in handen van Microsoft. De techgigant legt 68,7 miljard dollar neer voor het bedrijf. Als toezichthouders de deal goedkeuren wil Microsoft zoveel mogelijk spellen van Activision Blizzard toevoegen aan haar Game Pass-abonnementen. De afgelopen maanden lag de gamegigant onder vuur, onder meer van eigen personeel, wegens een cultuur van discriminatie en seksuele intimidatie. Duizenden medewerkers staakten deze zomer uit onvrede met het leiderschapsteam en het bedrijf betaalde een schikking van 18 miljoen dollar gerelateerd aan discriminatie en seksuele intimidatie.
3. Anti-palmolie-startup haalt 1 miljoen op
NoPalm Ingredients, dat een duurzamer alternatief voor palmolie wil bieden, heeft 1 miljoen euro opgehaald. Geldschieters zijn Green Creator, Future Food Fund, ICOS Capital en diverse angel investeerders. NoPalm Ingredients fermenteert onder meer aardappelschillen, afgeschreven groenten en delen van suikerbieten. De oliën die vrijkomen worden gescheiden van de biomassa en kunnen als palmolie-alternatief worden verkocht aan onder meer cosmetica- en schoonmaakmiddelproducenten. De startup van Lars Langhout en Jeroen Hugenholtz wil met de opgehaalde gelden de productiemethode optimaliseren.
4. Orderchamp opent eigen distributiecentrum in Venlo
Distributiecentrumhotspot Noord-Limburg is weer een doos rijker. Orderchamp heeft een eigen distributiecentrum in Venlo geopend. Hiermee wil het online inkoopplatform de Europese markt bedienen. Merken die hun waar aanbieden op Orderchamp kunnen volgens de startup nu hun logistieke proces goedkoper en groener maken. ‘Naast het gebruik van plasticvrije verpakkingen en het compenseren van onvermijdelijke CO2-uitstoot, focussen we ook op het combineren van bestellingen wanneer we vanuit ons distributiecentrum vervoeren naar de rest van Europa’, aldus COO Max Verduyn.
5. Investeerder in Klarna, Spotify wil naar Damrak
Weer een spac op het Damrak! Tenminste volgens Bloomberg wil de Britse investeerder GP Bullhound 200 miljoen euro ophalen in Amsterdam. GP Bullhound is bekend als geldschieter van onder meer Spotify, Klarna en Revolut. De notering zou al binnen een paar weken een feit kunnen zijn.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Staatsbedrijven en FC Twente zien geen probleem in schimmige cryptomunt
Cryptomunt Floki, vaak omschreven als memecoin, adverteerde de afgelopen maanden enthousiast op trams van het GVB, in NS-stations en in het stadion van FC Twente. Het Financieele Dagblad vroeg zich af of deze partijen spijt hadden van de advertentie nu de munt de afgelopen maanden 80 procent is gedaald. Beleggers kunnen nog meer kwijt zijn door transactiekosten en de commissie die Floki vraagt. FC Twente reageert niet en de vervoersbedrijven stellen hun morele kompas af op wat mag volgens de Reclame Code Commissie. Floki is verder lekker transparant in de krant: ‘De formuleringen van de vragen maken ook duidelijk dat jullie met jullie artikel een agenda hebben, dus we zullen geen reactie geven.’
Wat we ook lazen:
- In de Rotterdamse Hoogstraat zien ze Gorillas het liefst zo snel mogelijk vertrekken. (Het Financieele Dagblad)
- Medewerkers van Achmea krijgen een klimaatbudget van €2500. (De Telegraaf)
- De rijkste man van Azië legt 132 miljoen dollar neer voor een meerderheidsaandeel in Addverb dat robots voor distributiecentra maakt. (Bloomberg)
- Miljardair Ken Griffin van handelshuis Citadel ziet toch toekomst in crypto’s. (NRC Handelsblad)
- Pieter Lakeman, de man die menig bestuurder de stuipen op het lijf joeg, is 80 geworden. Een mooi profiel. (de Volkskrant)