1. Startups halen minder geld op
Nederlandse startups hebben het afgelopen jaar bij elkaar 252 miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald in ruil voor aandelen, berekende Startupjuncture. G-Therapeutics (26 miljoen euro), Bynder (22 miljoen euro) en Gitlab (17,8 miljoen euro) incasseerden de grootste bedragen voor de verkoop van een deel van hun bedrijf. Dat het opgehaalde bedrag voor het tweede opeenvolgende jaar daalt komt volgens de site door een gebrek aan grote deals, zoals de 200 miljoen die Adyen in 2014 opstreek. Tegelijkertijd lijken investeerders kritischer te worden. “De startup-bubbel is wel een beetje doorgeprikt”, zegt Bynder-oprichter Chris Hall tegen de NOS. Lees ook: Deze Nederlandse startups haalden het meeste geld op in 2016
2. AFM eist openheid over wanbetalingen crowdfundingprojecten
Crowdfundingplatforms die het percentage wanbetalingen niet melden misleiden investeerders, vindt de AFM. Een aantal platforms deelt deze cijfers al wel, maar de waakhond wil dat transparantie de norm wordt voor de hele sector. Platforms moeten duidelijk maken wat de verhouding is tussen enerzijds aflossing, rente- en dividendbetalingen en anderzijds wanbetalingen. De AFM gaat er vriendelijk doch dringend vanuit dat platforms zich aansluiten bij de Basel II-wetgeving, waarbij achterstanden van meer dan 90 dagen worden gekwalificeerd als een wanbetaling. De waakhond controleert dit voorjaar of alle platforms hun wanbetalingen wel netjes presenteren.
3. Startupbootcamp-alumnus verkocht aan Facebook
De Deense VR-startup The Eye Tribe is voor een onbekend bedrag ingelijfd door Facebook. De oogvolgende software van The Eye Tribe helpt VR-computers rekenkracht te besparen, door alleen in het directe blikveld van kijkers scherpe beelden te tonen. Ook kunnen die kijkers hun VR-wereld besturen met hun blik. Het inmiddels 16-koppige bedrijf werd een paar jaar geleden klaargestoomd door Startupbootcamp, de accelerator van onder meer Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks. Zij verzilveren dankzij de exit naar Facebook hun investering van ongeveer 7 procent van de aandelen die zij verworven toen The Eye Tribe instroomde bij hun snelkookpan.
4. Chinese filmmakers vervolgd na kopiëren Cars
Een rechter in Shanghai heeft twee Chinese filmbedrijven een boete van 200.000 dollar opgelegd omdat zij de animatiefilm Cars deels hebben gekopieerd. Ook de filmposters van ‘Autobots’ leken zoveel op Cars dat de rechter een aanklacht wegens plagiaat van Disney en Pixar terecht vond. China wordt steeds minder laks ten aanzien van de diefstal van intellectueel eigendom, ook bij het beschermen van producenten van eigen bodem. Afgelopen zomer won John de Mol een copyright-dispuut met het Chinese mediabedrijf Star China Media, dat met een kopie van The Voice op de proppen kwam.
5. Toezichthouder wil overheid nepnieuws laten bestrijden
Het bestrijden van nepnieuws kan niet worden overgelaten aan bedrijven, vindt de voorzitter van de Italiaanse mededingingsautoriteit. Giovanni Pitruzzella pleit in de Financial Times voor een Europees netwerk van nepnieuws-bestrijdende agentschappen. Die kunnen behalve nepnieuws verwijderen ook boetes uitdelen aan de verspreiders van kwaadwillende onzin, vooral wanneer die democratische steunpilaren zoals verkiezingen ondermijnen. Europese landen zijn wakker geschud na de verkiezingen in de VS; Nederland, Frankrijk en Duitsland gaan dit jaar naar de stembus. Duitsland overweegt alvast een boete tot 500.000 euro voor sociale mediabedrijven die nepnieuws niet de kop indrukken.
6. En dan dit: bedenker Kinder Surprise overleden
De bedenker van het wereldberoemde Kinder Surprise-ei, William Salice, is op 83-jarige leeftijd overleden. De Italiaan Salice werkte zich vanaf 1960 op tot rechterhand van Michele Ferrero, de snoepmaker die onder meer Nutella en Tic Tac groot maakte. Salice bedacht het ei-met-speeltje in 1974 als een manier om de berg paasei-mallen van Ferrero het hele jaar te kunnen benutten. Het snoepgoed vond hij zelf geschikt voor kinderen “van 3 tot 93 jaar”, maar in de VS is het vanwege verstikkingsgevaar nog altijd verboden. Nadat Salice in 2007 met pensioen ging stak hij een deel van zijn kapitaal in een stichting die jongeren helpt bij het ontwikkelen van hun talent.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van maandag 2 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk