1. Remote ruim 3 miljard waard na nieuwe kapitaalronde
Remote heeft 300 miljoen dollar vers kapitaal opgehaald tegen een waardering van 3 miljard dollar. Het kapitaal wil de startup, die bedrijven helpt medewerkers op afstand aan te nemen, gebruiken voor ‘meer van hetzelfde’ zegt oprichter Job van der Voort tegen Quote. ‘Maar we komen ook met een nieuwe service. Nu helpen we bedrijven met het aannemen en uitbetalen van werknemers in landen waarin ze zelf geen entiteit hebben. Later dit jaar breiden we dit uit door de hele payroll uit handen te nemen. We gaan dus 100 procent van de werknemers helpen.’
De investeringsronde wordt geleid door Softbank, maar ook bestaande investeerders waaronder Accel, Index Ventures en Sequioa trekken de knip. Van der Voort denkt dat de startup van hem en Marcelo Lebre voorlopig vooruit kan. ‘Maar bij de vorige financieringsrondes dacht ik ook dat we voorlopig wel even goed zaten, dus pin me er niet op vast.’
2. Catawiki trekt in voormalige Amsterdamse V&D
Online veilinghuis Catawiki zal binnenkort een nieuw kantoor in het hart van Amsterdam betrekken. Het bedrijf wordt de nieuwe bewoner van het voormalige V&D-warenhuis aan het Rokin/de Kalverstraat. Catawiki zal ook zijn statutaire zetel vanuit Assen meeverhuizen. In totaal huurt het bedrijf 4.500 vierkante meter over vier verdiepingen.
3. HappySoaps haalt half miljoen uit de crowd
Plasticvrije shampoomaker HappySoaps heeft al een half miljoen opgehaald via crowdfunding. Het bedrijf van broers Marco en Marcel Koers mikte op een minimumbedrag van 400.000 euro, maar ligt nu op koers om het dubbele binnen te halen. De campagne loopt nog bijna twee maanden. Met het opgehaalde kapitaal wil het bedrijf minstens twintig nieuwe productlijnen uitbrengen en de producten verkopen in minstens twaalf landen.
4. Hertz koopt 65.000 auto’s bij Polestar
Verhuurgigant Hertz wil zijn vloot elektrificeren en heeft daartoe 65.000 auto’s besteld bij Tesla-concurrent Polestar. Hoeveel er exact met de miljardendeal is gemoeid is onbekend. Hertz ging in 2020, aan het begin van de coronacrisis, bijna kopje onder. Uiteindelijk werd het bedrijf gered door een groot deel van de vloot te verkopen. Eerder maakte Hertz al bekend 100.000 Tesla’s aan te schaffen. Voor Polestar is het een omvangrijke deal. Het bedrijf verkocht in 2021 in totaal 29.000 auto’s.
5. Mr Marvis haalt zwaargewichten als investeerder binnen
Fred Gehring en Ludo Onnink, respectievelijk de voormalig ceo en cfo van Tommy Hilfiger, zijn aan boord gestapt bij broekenmaker Mr Marvis. De startup van Steven Vrendenbarg, David Sipkens en Aafke Tuin adverteert al jaren agressief en is daardoor inmiddels lastig uit het straatbeeld weg te denken. Hoeveel de ervaren fashionondernemers voor hun minderheidsbelang hebben neergelegd is onbekend. Eerder stapte Capital A Investment Partners al in bij Mr Marvis.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Elon Musk treedt toe tot Twitter-directie
De dag nadat wereldkundig is geworden dat Elon Musk een belang van 9,2 procent in Twitter heeft gekocht wordt bekend dat hij ook een stoeltje in de bestuurskamer mag warmhouden. De termijn van Musk loopt in ieder geval tot de aandeelhoudersvergadering van 2024.
Onduidelijk is wat de geboren Zuid-Afrikaan wil met het belang en zijn positie in de Twitter-directie. Op Twitter bekritiseerde de Tesla-baas regelmatig het socialemediabedrijf, bijvoorbeeld omdat het in zijn ogen niet genoeg ruimte geeft aan de vrijheid van meningsuiting. Zolang Musk in het bestuur zit, mag hij niet meer dan 14,9 procent van de aandelen in Twitter bezitten.
Wat we ook lazen:
- Portugal ziet, mede dankzij haar eigen fiscaliteiten, steeds meer ‘cryptofamilies’ een huis kopen in het land. (Sifted)
- VanMoof lanceert twee nieuwe e-bikes, de S5 en A5. (VanMoof)
- Polen blokkeert een Europees akkoord over een minimumtarief voor de winstbelasting van 15 procent. Het land hanteert zelf overigens een tarief van 19 procent. (Nu.nl)
- De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft de regels aangescherpt. Daardoor neemt de interesse in SPAC’s af. (Het Financieele Dagblad)