1. 33.000+ handtekeningen tegen Netflix-restricties
Meer dan 33.000 Netflix-gebruikers hebben hun krabbel gezet onder een petitie tegen de blokkade door het bedrijf van VPN-aanbieders. Door die programma’s maken gebruikers hun pc wijs dat ze in – meestal – de Verenigde Staten zijn, en daarmee hebben ze toegang tot de veel grotere film- en seriebibliotheek van het bedrijf. Volgens het bedrijf zijn de blokkades nodig omdat de rechten van de video’s per land verschillen. Dat statement is verder onder vuur komen te liggen doordat Netflix ook de eigen tv-programma’s niet in ieder land aanbiedt. (Lees ook de column van Sprout-hoofdredacteur Remy Ludo Gieling: Is het einde van Netflix nabij?)
2. Eerste auto-ongeluk zelfrijdende Google-wagen
De automatische piloot van een zelfrijdende Google-auto heeft het eerste ongeluk met een zelfrijdende auto gecreëerd. Het ongeluk vond plaats op Valentijnsdag, maar werd gisteren pas bekend gemaakt. Er zijn geen gewonden gevallen. In een poging om, om op straat liggende zandzakken heen te rijden wisselde het zelfrijdende vervoersmiddel van wegbaan. Daarbij ging de auto ervan uit dat een tegemoetkomende bus voor hem zou stoppen, wat niet gebeurde. In een bij The Verge bekende reactie zegt Google dat de fout ‘een klassiek voorbeeld is van verkeersfouten zoals mensen die dagelijks maken’. Voortaan gaat de automatische piloot er minder snel vanuit dat andere auto’s stoppen.
3. Dag privacy: door FB weten je vrienden wanneer jij slaapt
De slaappatronen van je vrienden kun je voortaan via Facebook leren kennen. Een Deense software-ontwikkelaar maakte een tool om de rustperiodes van veelvuldige gebruikers van het netwerk te volgen. Door bij te houden wanneer jij voor het eerst Facebook opent – meestal nét nadat je wakker wordt – en de laatste keer – meestal net voor het slapen gaan, komt de tool met een overzicht. Ontwikkelaar Søren Louv-Jansen wil met het programma laten zien hoeveel van onze informatie via het sociale netwerk te achterhalen is. Mark Zuckerberg en consorten hebben Louv-jansen al gevraagd om het programma offline te halen. De programmeur zegt in een interview met The Washington Post dat niet te doen, iedereen kan de code van het programma van software-deel-platform Github halen. Zelf gebruikt de maker het programma overigens al niet meer, zegt hij in hetzelfde vraaggesprek.
4. Eerste VR-bioscoop opent deuren in Amsterdam
Woensdag opent de eerste Virtual Reality-bioscoop ter wereld zijn deuren in Amsterdam. Na een proef met pop-up cinema’s opent &samhoud media het eerste filmhuis voor VR op een vaste stek. Het is vooral snuffelen geblazen; in een dertig minuten durende show gaan bezoekers langs de backstage van een U2-concert en vliegen over New York in een helikopter. Op het moment van schrijven zijn er nog kaartjes te krijgen voor het openingsweekend. Voor een half uurtje kennis maken met het tv kijken van morgen ben je 12,50 euro per persoon kwijt.
5. Tech5-competitie opent deuren voor meest veelbelovende startup
De inschrijvingen voor de Tech5-competitie zijn open. De prijs geeft veelbelovende startups een podium om zichzelf te presenteren tijdens The Next Web-conferentie in Amsterdam. Vorig jaar won de Nederlandse circulaire telefoonontwikkelaar Fairphone de prijs. Om mee te doen mogen bedrijven niet langer dan 5 jaar bestaan en moeten ze vorig jaar minimaal 200.000 euro omzet hebben gedraaid. De winnaar van Nederland neemt het op tegen de Europese concurrenten op de conferentie, waar later ook de beste startup van Europa zal worden aangewezen.
6. En dan dit: nooit meer koffie nodig door cafeïne-armband
Non-stop een cafeïne-injectie in je arm krijgen, dat is mogelijk dankzij de Canadese startup Joule. Het stukje techniek werkt als de alombekende nicotine-pleisters, maar ziet er mooier uit en bevat het energieverschaffende koffie-ingrediënt. De Indiegogo-campagne van de startup is een groot succes. Met nog 5 dagen te gaan is het doelbedrag al 4 keer binnengehaald. Voor de echte verslaafden aan het bakkie pleur: je kunt je nog steeds inschrijven. BIj een donatie vanaf 29 dollar krijg je de starter kit, met de armband en genoeg cafeïne om een maand rond te komen. Vanaf de redactievloer vragen we je om wel te slapen in die 30 dagen.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van dinsdag 1 maart. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Laat ons je helpen slimmer te ondernemen!
✓ Vergroot de vindbaarheid van jouw bedrijf met een seo-vriendelijk profiel op Sprout.nl
✓ Promoot jouw product bij ondernemers en investeerders met een gratis online advertentie
✓ Blijf up to date en ontvang Sprout Magazine op je deurmat én digitaal
✓ Ontmoet mede-ondernemers tijdens exclusieve kennis- en netwerkevents
✓ Direct contact met Sprout-members in de buurt met het online netwerk