1. OM legt boetes op in witwaszaak Payvision
Het Openbaar Ministerie heeft twee voormalig bestuurders van betaaldienstverlener Payvision een boete opgelegd voor schending van de antiwitwaswet. De ING-dochter – in 2018 nam de bank het bedrijf over – zou jarenlang witwascontroles hebben verwaarloosd. Het onderzoek van het OM richtte zich op Payvision-oprichters Rudolf Booker en Ching Li.
Ondanks de zware vergrijpen is de straf beperkt. Er werden geldboetes van 150.000 en 180.000 euro opgelegd. Tussen 2016 en 2019 zou voor tientallen miljoenen aan verdachte transacties zijn doorgelaten, schrijft het FD.
2. Apple buigt voor EU en hindert muziekapps minder
Spotify (en andere app-aanbieders) mogen voortaan in de App Store wijzen op goedkopere abonnementen buiten de app om. In 2019 diende Spotify een klacht in bij de Europese Commissie. De forse commissies die Apple rekent, zou Spotify dwingen de abonnementsprijs kunstmatig hoog te houden. Hierdoor zou Spotify duurder zijn dan Apple Music.
Spotify mag klanten nu actief wijzen op goedkopere abonnementen buiten de App Store om. Onlangs kreeg Apple wegens deze praktijken een boete van 1,84 miljard euro van de Europese Commissie.
3. China leent miljarden aan techbedrijven
De Chinese centrale bank stelt omgerekend 64 miljard euro beschikbaar om leningen te verstrekken aan kleine en middelgrote bedrijven. Het programma is bedoeld om bedrijven in technologie en wetenschap te helpen met onder meer innovatie en onderzoek. Met het geld hoopt China de kwakkelende economie, die geraakt is door een vastgoedcrisis en een zwak consumentenvertrouwen, erbovenop te helpen.
4. Holy Moly onderzoekt doorstart
Afgelopen week werd mobiele pizzabakker Holy Moly failliet verklaard. Het bedrijf laat weten momenteel nog wel operationeel te zijn en een doorstart met de curator te onderzoeken. Oprichter Ben van Duijn dankt personeel en investeerders die hem bijstaan in moeilijke tijden. Een doorstart is mede afhankelijk van nieuwe investeringen, waar volgens Van Duijn achter de schermen hard aan wordt gewerkt.
5. Topman aansprakelijk voor ondergang TerraUSD
Een Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat cryptobedrijf Terraform Labs en ceo Dow Kwan aansprakelijk zijn voor fraude. Volgens een jury hebben zij investeerders misleid over de stabiliteit van ‘stablecoin’ TerraUSD. Ook zou onterecht beweerd zijn dat de blockchain van Terraform werd gebruikt in een populaire Koreaanse betaalapp. Beurstoezichthouder SEC, die de zaak heeft aangespannen, eist boetes en een beroepsverbod. Terraform laat weten teleurgesteld te zijn in het oordeel.
6. En dan dit: Quote-oprichter wil 600 miljoen voor internationale trein
Onlangs liet Heurotrain weten te dromen over een treinverbinding tussen Groningen en Parijs. In ieder geval mikken de oprichters op vijftien ritjes per dag tussen Amsterdam en Londen en veertien ritjes tussen Amsterdam en Parijs.
Voor hun plannen willen Maarten van den Biggelaar (oprichter zakenblad Quote), zijn zoon Roemer en Bhupinder Singh maar liefst 600 miljoen euro ophalen. ‘Voor de treinen een half miljard, en voor de operating company 100 miljoen euro. Serieus geld, maar onze investeringsbanken denken dat we het kunnen ophalen’, aldus Maarten van den Biggelaar tegenover het blad dat hij oprichtte.
Wat we ook lazen:
- Peuters zien op BabyTV ineens Russische propaganda. (Nu.nl)
- Leuk hoor al die vakantievierende ondernemers en toeristen op Ibiza, maar gewone mensen kunnen er geen huis meer kopen. (RTL)
- Een investeringsmaatschappij die mede is opgericht door Björn van Abba koopt de muziekrechten van KISS. (Silicon Canals)
- Bizar: erfgenamen van een erfenis van 1 miljard dollar zien al negen jaar geen cent. (FD)