1. Nanny Nina en The Good Roll willen 1 miljoen ophalen
Nanny Nina en maker van duurzame wc-rollen The Good Roll willen allebei 500.000 euro tot 1 miljoen euro ophalen via crowdfunding. De oppasdienst van tweelingzussen Jasmijn en Lyla Kok hanteert een converteerbare lening tegen 5 procent rente. Nanny Nina meldt dit jaar op koers te liggen voor een omzet van 3 miljoen euro. Instappen kan vanaf 2.500 euro.
De wc-rolmaker van Sander de Klerk en Melle Schellekens wil investeren in uitbreiding van het team en marketingcampagnes. The Good Roll verwacht dit jaar uit te komen op een omzet van zo’n 5 miljoen euro.
2. Techstartup Tykn is kopje onder
De Haagse techstartup Tykn is door de Haagse rechtbank failliet verklaard. De startup werkte aan een digital identity wallet, waarmee het mogelijk moest worden om identiteitsgegevens digitaal te verifiëren. De startup van Tey Al-Rjula, Jimmy Snoek en Khalid Maliki ontving in 2019 een investering van 1,2 miljoen euro van de Haagse IT-ondernemer Johan Mastenbroek. Tykn wilde vooral uitkomst bieden voor de 1,2 miljard mensen die door oorlogen, rampen of verouderde papieren systemen geen officiële identiteit hebben.
3. Slimme speelgoedtrein ontspoord: LoCoMoGo failliet
Het klonk als een mooi plan. Kinderen met een speelgoedtrein spelenderwijs leren programmeren. Helaas is de Amsterdamse startup LoCoMoGo failliet. Het bedrijf werd in 2019 opgericht door de Kibet Kipkemoi. Hij haalde bij investeerders eerst 90.000 euro op en vervolgens via pre-ordercampagnes via Kickstarter en Indiegogo nog eens een kleine 250.000 euro.
4. Regionale investeerders willen meer kunnen investeren
Regionale investeringsmaatschappijen investeerden in 2020 80 miljoen euro in jonge bedrijven. Van de exploitatiebijdrage die de ‘ROM’s’ ontvangen komt 80 procent van regionale overheden en 20 procent van landelijke overheden. Op 323 miljoen euro die werd geïnvesteerd tussen 2016 en 2020 werd een resultaat van 47 miljoen euro geboekt.
Het zijn enkele bevindingen uit een evaluatie over regionale investeringsmaatschappijen die aan de Tweede Kamer is gestuurd. Rinke Zonneveld van InnovationQuarter (en binnenkort Invest-NL) grijpt het rapport aan om in De Telegraaf een pleidooi te houden voor een hogere bijdrage van de Rijksoverheid. Daarnaast willen de ROM’s in sommige gevallen per bedrijf meer kunnen investeren dan de limiet van 5 miljoen euro.
5. Elon Musk wil uitstel Twitter-rechtszaak
Tesla-oprichter en professioneel roeptoeter Elon Musk wil meer tijd voor zijn rechtszaak tegen Twitter. Het socialmediabedrijf sleept de miljardair voor de rechter nadat hij de overname van Twitter voor 44 miljard dollar had afgeblazen. Hij wil dat de rechtszaak wordt uitgesteld van september naar februari.
‘Twitters plotselinge verzoek om de zaak met bloedspoed, na twee maanden vertragen en verduisteren, af te ronden, is de nieuwste tactiek om de waarheid over spamaccounts te verhullen en de overname door te drukken’, zo luidt het rechtbankverzoek.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: VU-student dient klacht in om ‘racistische’ spionagesoftware
In coronatijd maakten veel onderwijsinstellingen gebruik van surveillancesoftware om te voorkomen dat studenten spieken. Bij de Vrije Universiteit werd Proctorio gebruikt. Studenten loggen in door hun gezicht te laten scannen. Bij de inmiddels 26-jarige Robin Picornie werd haar gezicht niet of moeizaam herkend, vermoedelijk doordat de software moeite heeft met haar zwarte huidskleur.
De studente verzocht de Vrije Universiteit te stoppen met het gebruik van de software en publiek excuses aan te bieden. Na weigering van de universiteit stapt de studente naar Het College voor de Rechten van de Mens. Ze wil het college laten oordelen of de universiteit zwarte studenten heeft gediscrimineerd.
Wat we ook lazen:
- De Arbeidsinspectie kapittelt Tentoo. Het flexbedrijf zou de omroep-cao hebben ontdoken door medewerkers als freelancers in te zetten, terwijl er eigenlijk sprake was van een dienstverband. (Het Financieele Dagblad)
- Deze Europese universiteiten hebben de meeste unicorn-founders onder hun alumni. Nederland speelt geen rol van betekenis. (Sifted)