1. Lepaya ontvangt vijf miljoen van Mediahuis
Uitgever Mediahuis, onder meer eigenaar van NRC en De Telegraaf, steekt vijf miljoen euro in het Amsterdamse Lepaya. De startup van René Janssen en Peter Kuperus verzorgt personeelstrainingen (op afstand). Het verse kapitaal zullen de heren gebruiken om internationale groei te stimuleren. Lepaya werd in 2017 opgericht. Eerder haalde het bedrijf 1 miljoen dollar op bij binnen- en buitenlandse investeerders, waaronder Tablomonto.
2. Kleine twee miljoen voor AI-startup Gradyent
AI-startup Gradyent, die zich toelegt op het beheer van stadswarmtenetten, heeft een investering van 1,9 miljoen euro ontvangen. De geldschieters zijn het Belgische Capricorn Partners, het Finse Helen Ventures en ENERGIIQ van eigen bodem. Daarnaast is HenQ aandeelhouder. Het bedrijf van Hervé Huisman en Robert Vrancken zal het kapitaal aanwenden voor software-ontwikkeling en verdere vermarkting van hun product.
3. Corona-update
- Onlinebank Monzo heeft 60 miljoen pond opgehaald, maar moest een coronakorting van 40 procent toepassen. Het fintechbedrijf wordt nu op 1,25 miljard pond gewaardeerd.
- Door de coronacrisis ziet de overheid het dividend uit staatsdeelnemingen met bijna 200 miljoen euro dalen. Van 826 miljoen euro vorig jaar naar 639 miljoen euro dit jaar.
- Mocht er een tekort aan IC-bedden ontstaan dan hebben zorgpersoneel en jongeren voorrang.
- NU.nl schrijft over de banenjacht in coronatijden. Alle leuke functies zijn verdwenen.
- Auto- en vrachtwagenbouwer Volvo schrapt 4.000 banen.
4. ING moet schade vergoeden na fraude binnen webwinkel
ING moet webwinkel Tom 32.000 euro betalen, omdat het niet heeft opgetreden tegen een frauderende klant van de bank. Een financiële medewerker van Tom maakte maandenlang tienduizenden euro’s over naar zijn persoonlijke ING-rekening. Hoewel Tom elders bankiert moet ING toch een deel van de schade vergoeden. De bank zou te laat hebben gehandeld. ING had de frauderende medewerker op de korrel, maar nam aanvankelijk genoegen met zijn verklaring dat hij actief was in kansspelen. De rechter meent dat Tom ook actiever had kunnen handelen en daarom hoeft ING maar 60 procent van de schade te betalen. De bank kan nog in hoger beroep.
5. Europese Commissie onderzoekt machtsmisbruik Apple
De Europese Commissie is een groot onderzoek gestart naar vermeend machtsmisbruik bij Apple. Het onderzoek is tweeledig. Europa onderzoekt of concurrenten zijn benadeeld via de App Store, omdat bij elke transactie 30 procent commissie aan Apple wordt afgedragen, ook bij abonnementsvormen. Apple verbiedt bedrijven bovendien om te linken naar pagina’s waar hetzelfde abonnement goedkoper kan worden afgesloten. De Amerikaanse techgigant zegt ‘teleurgesteld’ te zijn door de onderzoeken.
6. En dan dit: Nederland is Europees kampioen kantoorzitten
Een kroning tot Europees kampioen voetbal zit er dit jaar niet in, maar volgens RTL Z pakken we wel een andere Europese titel. Geen volk dat zoveel tijd zittend op kantoor doorbrengt als de Nederlanders. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat hogeropgeleiden per dag 10 uur zittend doorbrengen. Lager opgeleiden 7,6 uur. Het verschil is verklaarbaar door de kantoorgang van de eerste groep. Met name in de ochtend zitten we uren achtereen. ‘Richting het einde van de werkdag hebben mensen minder energie waardoor ze vaak opstaan, pauzeren of even rondlopen’, verklaart psycholoog Pam ten Broeke.
Wat we ook lazen:
- Seepje, de zeep-startup waarover je hier ook al las, gaat met ‘superschillen’ het virus te lijf (de Volkskrant)
- Innovatie! Cameo laat mensen tot 15.000 dollar dokken voor een Zoom-meeting met een celebrity. (The Verge)
- 78 procent van de investeerders classificeert de huidige markt als ‘overgewaardeerd’ (Bloomberg)
- Een mooi portret van Grubhub-oprichter Matt Maloney, die Jitse Groen komt vergezellen in de bestuurskamer van Takeaway.com (Het Financieele Dagblad)
Tot zover de Sprout-update van woensdag 17 juni. Tot morgen!
P.s. Vergeet ons niet te volgen op Linkedin, Instagram of blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor startups, scaleups en investeerders via de Sprout-nieuwsbrief.