1. Meatless in handen Duitse multinational
Na De Vegetarische Slager en Vivera valt weer een vegabedrijf in handen van een multinational. Meatless wordt voor een onbekend bedrag overgenomen door Beneo, een dochter van de Duitse voedingsgigant Südzucker. Meatless werd in 2005 opgericht door Jos Hugense, telg uit een slagersfamilie. Hij besloot over te stappen op plantaardige productie nadat zijn bedrijf twee keer werd geconfronteerd met de gevolgen van de gekkekoeienziekte. Hugense blijft voorlopig leiding geven aan het bedrijf dat hij heeft opgericht.
2. Doodskistmaker Loop graaft investering van 1 miljoen op
Loop Biotech, maker van de ‘levende doodskist’, heeft in Dragons’ Den 1 miljoen euro opgehaald bij Pieter Schoen en Shawn Harris. Oprichter Bob Hendrickx wil met de investering opschalen en de grens oversteken. In ruil voor de groeiknaken staat de ondernemer 30 procent van de aandelen af. ‘De Living Cocoon is echt mijn droomgrafkist; ik vind het een mooie gedachte dat ik van dode vezels naar nieuw leven ga!’, juicht Pieter Schoen in het persbericht. Loop heeft inmiddels 200 mensen begraven in haar product en wil opschalen in een nieuwe fabriek waar 800 kisten per maand kunnen worden geproduceerd.
3. Staffyou inmiddels 100 miljoen waard
Uitzendbureau Staffyou gaat geld ophalen tegen een waardering van 100 miljoen euro, schrijft zakenblad Quote dat oprichter Pavle Besic sprak. Via Staffyou kunnen opdrachtgevers in horeca, retail en logistiek flexibel personeel, voornamelijk studenten, inhuren op basis van profielen met reviews. In 2020 haalde het bedrijf 1 miljoen euro op bij Euro-Rijn Groep van multimiljonair Albert van Ommen. Het bedrijf bedient grote klanten als Feyenoord, Ahoy en Getir.
4. ECB-baas Lagerde: crypto’s zijn waardeloos
Nul komma nul. Zoveel onderliggende waarde moeten we volgens Christine Lagarde, baas van de Europese Centrale Bank, aan cryptomunten toekennen. Dat zegt Lagarde in een uitzending van tv-programma College Tour. Ze zegt zelf geen cryptomunten te bezitten, maar een van haar zoons – ondanks haar negatieve advies – wel. Voorts gaf ze aan dat de ECB in juli mogelijk voor het eerst in tien jaar een renteverhoging gaat doorvoeren.
5. Kabinet wil zonnepanelen op grote daken nieuwe bedrijven
Bedrijfspanden met een oppervlakte boven de 250 vierkante meter moeten per 2025 zo gebouwd worden dat de dakconstructie zonnepanelen kan dragen. Dat laat minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten weten aan de Tweede Kamer. Het gaat om gebouwen zonder woonfunctie. Momenteel loopt het Nederlandse elektriciteitsnet op sommige plekken tegen zijn grenzen aan qua capaciteit. Jetten meent dat als ‘zon op dak’ niet mogelijk is tijdens de oplevering, het dak daar in ieder geval ‘al op de juiste wijze geconstrueerd’ voor moet zijn. Tevens is de salderingsregeling verlengt van 2023 naar 2025.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
6. En dan dit: Apple aangeklaagd wegens gescheurd trommelvlies
In de Verenigde Staten is Apple aangeklaagd nadat een twaalfjarige jongen blijvende gehoorschade zou hebben opgelopen. De jongen keek in 2020 op een laag volume Netflix toen plotsklaps een Amber Alert op hoog volume zijn oor in werd geblazen. Hierdoor scheurde zijn trommelvlies, stellen de ouders in de rechtszaak die zij aanhangig hebben gemaakt. De jongen is volgens zijn ouders de rest van zijn leven veroordeeld tot een gehoorapparaat. De ouders, die ook Airpod-maker Luxshare maken hebben aangeklaagd, eisen een schadevergoeding.
Wat we ook lazen:
- Prins Constantijn hoopt dat vermogende ondernemers meer in startups gaan investeren: ‘Rijken kopen hier vaak een kunst of een tweede huis.’ (Quote)
- Piloten met suikerziekte worden geholpen door een app die hun waardes realtime kan meten. (De Telegraaf)
- Apple wil meer buiten China produceren en kijkt daarvoor onder meer naar India. (The Wall Street Journal)
- Zo hielpen Britse juristen Russische superrijken. (Financial Times)
- Het aantal ondernemers dat hun bedrijf wil verkopen stijgt, maar door de onzekerheid in de markt zijn kopers huiveriger. (Het Financieele Dagblad)