1. Lightyear trekt stekker uit zonne-auto
Zonne-automaker Lightyear gaat zich richten op de productie van zonnedaken. Medeoprichter Lex Hoefsloot wil dit jaar nog een pilot starten met een toeleverancier van een automerk. Lightyear werd in januari failliet verklaard en maakte enkele maanden later in zwaar afgeslankte vorm een doorstart.
Hoefsloot zegt nog wel te geloven in de auto. ‘We zijn wel nog steeds in gesprek, maar als wij die auto produceren, zal dat in samenwerking zijn met een ander automerk en andere financiers.’ Maar voorlopig focust het bedrijf zich op Lightyear Layer, de tak waar de zonnedaken onder vallen. Onduidelijk is nog hoeveel investeringen er nodig zijn voor de zonnedaken.
2. Uber hoeft chauffeurs nog niet in dienst te nemen
Taxibedrijf Uber hoeft zijn chauffeurs nog niet in dienst te nemen, meldt RTL. Dat is het gevolg van een tussenuitspraak van het gerechtshof van Amsterdam. Het Hof wil meer informatie voordat het een definitieve uitspraak kan doen in een rechtszaak tussen het taxibedrijf en vakbond FNV.
De vakbond betoogt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, maar het Hof stelt dat het niet nu kan besluiten of er sprake is van een dienstverband. Eerder oordeelde de Hoge Raad dat bezorgers van Deliveroo geen zzp’ers zijn. Het Hof wil nu duidelijkheid over twee van de criteria die de Hoge Raad heeft gehanteerd in de uitspraak.
3. Microsure haalt 38 miljoen op
Microsure, dat een robot ontwikkelt voor microchirurgie, heeft 38 miljoen euro opgehaald bij onder meer Invest-NL en EIC, een investeringsfonds van de Europese Unie. Hiermee ligt de weg naar een commerciële doorbrak open voor het dertien jaar oude bedrijf, zegt ceo Sjaak Deckers tegenover het FD.
Met het opgehaalde geld moet het testen en patiëntenonderzoek van de derde versie van de robot, de Musa-3, mogelijk gemaakt worden. Met de robot moeten onder meer operaties worden uitgevoerd die nu niet mogelijk zijn, zoals het verbinden van minuscule vaatjes na een ongeluk. Eerder haalde de startup al 7 miljoen euro op bij onder meer regiofonds BOM.
4. Meta wil Europese gebruikers tegen betaling verlossen van reclame
Facebook- en Instagram-eigenaar Meta snapt prima dat u door een tijdlijn zonder reclame wilt scrollen. Maar voor niets gaat de zon op, dus moet u 14 euro per maand gaan betalen om deze wens te verwezenlijken. Tenminste, dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden.
Het voorstel zou een manier zijn om Europese regelgeving te omzeilen die het lastig maakt om gepersonaliseerde advertenties, een belangrijke inkomstenbron voor Meta, voor te schotelen.
5. Waterstartup Vortice tankt 3,5 ton
Vortice, een startup die een navulfles voor bruis- of smaakjeswater in de markt zet, heeft 350.000 euro opgehaald bij investeringsfonds UNIIQ. De startup erkent dat ‘traditionele’ oplossingen als herbruikbare flessen duurzaam zijn, maar stelt ook dat deze ‘de veelzijdigheid van functionele en smaakvolle dranken of koolzuurhoudende opties’ missen.
De startup van Miron Tigcheler, Robert Ketelarij, Remko Borgers en Joris Leferink wil waterhaters en frisdrankfanaten een duurzamere oplossing bieden middels een ‘activator’ die smaken en supplementen in de fles kan proppen.
6. ABN AMRO parkeert fintechinvesteringen buiten de deur
ABN AMRO besteedt het beheer van zijn venturecapitaltak uit aan Motive Ventures. ABN AMRO Ventures Fund heeft momenteel zo’n vijftien startups in de portefeuille. ABN AMRO wordt een belangrijke investeerder in Motive, meldt het FD.
ABN AMRO heeft zo’n 150 miljoen euro aan investeringen in fintechbedrijven. Het Amerikaanse Motive Partners heeft zo’n 45 miljard euro aan beheerd vermogen.
Elke dag deze nieuwsupdate ontvangen?
Schrijf je in voor de MT/Sprout-nieuwsbrief Startups & Scaleups,
met elke dag het laatste nieuws over startups, scaleups en fuckups.
7. En dan dit: Dronken ‘wildplasser’ eist ton na ontslag
Een Nederlandse manager van het Franse bedrijf Loxam, dat machines en gereedschap verhuurt, is ontslagen na een personeelsfeestje. Hij zou in dronken toestand ruzie hebben gezocht met een collega, een medewerkster ‘ongewenst innig’ hebben gezoend en zijn handen op de borsten van een medewerkster van de evenementenlocatie hebben gelegd. Tevens zou hij hebben geürineerd tegen een rookpaal buiten.
De ontslagen man vocht zijn ontslag niet aan wegens de verstoorde verhoudingen, maar eist een billijke vergoeding van 75.000 euro. De rechter stelt echter dat er nog geen overtuigend bewijs is tegen de man en houdt de zaak voorlopig aan, schrijft Quote.
Wat we ook lazen:
- Talpa doet Gids.tv en Weer.nl over aan Kompas Publishing. (Emerce)
- Spotify gaat Premium-abonnees 150.000 audioboeken aanbieden. (Techcrunch)
- Kankermedicijnen worden steeds beter, maar kosten ook heel veel geld. Is dat het waard? (NRC)