1. Geldvoorelkaar weer naar oprichters
Crowdfundingplatform Geldvoorelkaar is terug in Nederlandse handen. Het platform maakte dinsdag bekend dat het is overgenomen door oprichters Edwin Adams en Martijn van Schelven en zeven – anonieme – investeerders. 40 procent gaat naar de oprichters. De oprichters verkochten het concern in 2014 aan het Zweedse leenplatform Trustbuddy. Al snel bleek dat er fraude was gepleegd bij de Zweden, die in financiele problemen kwamen. De Nederlanders besloten daarop het platform terug te willen kopen. Dat het zo lang heeft geduurd, heeft volgens Adams te maken met het “zorgvuldig” zoeken naar investeerders: “Dit is geen brood dat je bij de bakker koopt.”
2. Kabinet stelt 10 miljoen beschikbaar aan angels
Het kabinet is maandag een nieuwe financieringsregeling voor startups begonnen; de zogeheten Seed Business Angels-regeling. Jaarlijks zal de overheid 10 miljard euro beschikbaar steken voor investeerders die willen investeren in startups in hun begindagen. De regeling bestaat uit een renteloze lening van maximaal 1 miljoen euro aan fondsen met minimaal twee business angels. De angels dienen vervolgens hetzelfde bedrag in te leggen. Business angels zouden hun inleg eerder terug krijgen dan de overheid.
3. IRM Systems haalt 1,5 miljoen euro op
IRM Systems haalt 1,5 miljoen euro op bij ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter, Brooklyn Ventures en Rabobank. De Delftse onderneming probeert op snelle wijze olie- en pijpleidingen te repareren. Met het groeigeld wil het bedrijf van Rutger Schouten zijn software doorontwikkelen en inzetten op versnelde internationale groei. IRM Systems is momenteel actief in Nederland en Groot-Brittannië. IRM Systems lanceert binnenkort zijn innovatie IRM Smart Pipeline Data, waarmee klanten onder meer de levensduur van complexe pijpleidingssystemen kunnen voorspellen.
4. Journalistieke zoekmachine wil LexisNexis disrupten
De journalistieke zoekmachine Journa lanceerde dinsdag voor het publiek. Gebruikers kunnen hier onder meer artikelen zoeken van hun favoriete journalisten. Het bedrijf heeft een betaalmodel opgetuigd voor de b2b-markt; researchers, pr-bedrijven en redacties. Medeoprichter Stef Gallé heeft disruptieve plannen ten aanzien van archiefbedrijf LexisNexis. “Redacties betalen daar soms tonnen voor, terwijl wij in onze pilot duizend euro per drie maanden vragen.” Aan de pilot doen momenteel twintig bedrijven mee, waaronder Google en Essent.
5. ‘Ook ervaren zzp’ers regelen niets voor pensioen’
Toch verontrustend: uit een onderzoek van marktonderzoeker Motivaction blijkt dat de helft van het aantal zzp’ers dat langer dan vijf jaar bezig is nog niets heeft geregeld voor zijn of haar pensioen. Motivation hield een enquête, met een totale populatie van 424 respondenten. Slechts 31 procent van hen zou zich realiseren dat ze geen pensioen opbouwen als zzp’er. Van degenen die bewust geen kapitaal voor de oude dag opbouwen, gaf de helft aan dat het niet in zijn eigen inkomsten wilde snijden. Eerder deze maand bleek al dat bijna de helft van het aantal zzp’ers onvoldoende pensioen spaart.
6. En dan dit: Pokémon Go levert ruime miljard op
Pikachu heeft dollartekens in de ogen. Sinds de lancering afgelopen zomer heeft het augmented reality-spel Pokémon Go namelijk 1,2 miljard dollar opgeleverd. Dit gebeurde op basis van 752 miljoen downloads, schrijft techblog Venturebeat. Dit geld gaat naar ontwikkelaar Niantic, dat gebruikers succesvol liet betalen voor extra functionaliteiten en virtuele goederen binnen de app. Wie dacht dat niemand anno 2017 nog Pokémon (en dus niet: Pokémons) vangt op straat, heeft het mis: het afgelopen halfjaar was Pokémon Go nog goed voor een omzet van, jawel, 250 miljoen dollar.
7. Quote van de dag:
Tot zover de Sprout update van woensdag 5 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het op Twitter of Facebook.
Foto boven: Iván.